Kézilabda: nem árt, ha tisztában van a szabályváltozásokkal a rajt előtt

Vágólapra másolva!
2018.08.29. 15:02
null
Csak akkor jár büntető üres kapunál, ha a játékos kapura lő
Szakmai, ugyanakkor a kézilabda-szurkolókat is biztosan érdeklő változásokról tartott tájékoztatót szerdán a magyar szövetségben a szervezet játékvezetői albizottsága. 

A szakújságíróknak és tévériportereknek tartott beszélgetésen Soós Kálmán, a testület elnöke és Soltész Iván, a bizottság tagja kiemelte a magyar bírók rendszeres, alapos felkészítését, valamint részletesen elemezte a szabálymódosításokat/pontosításokat, amelyeket a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) júliusban fogadott el és rendelt el.

Ezeket összefoglalóan az jellemzi, hogy a bíróknak hagyni kell minél szabadabban és gördülékenyen folyni a játékot, progresszív ítéletekkel törekedniük kell a brutalitás megakadályozására és a szabálytalan gólok számának csökkentésére.

Júliustól módosult, szigorodott a háromméteres szabály alkalmazása a mérkőzés utolsó fél percén belül. Büntetővel és kiállítással kell sújtani azt a játékost, aki ebben az időszakban három méteren belül aktív magatartással akadályozza az ellenfél szabaddobását, a labda játékba hozását.

A sérült játékos ápolásához eddig két személyt engedhettek a pályára a bírók, ez a szám sérültenként kettőre változott.

Passzív játéknál a bírók hat passz után elveszik a labdát a támadóktól. A blokkolás is labdaátadásnak számít, ha a labda visszakerül a támadó csapathoz, ilyenkor nem szakad meg a számolás. Ha a hatodik dobás után blokkolják a labdát, a támadó csapat még egy kísérletet kap.

A kapuelőtéren kívül mezőnyjátékossal ütköző kapusnak csak akkor adható piros lap, ha az ütközés frontális és veszélyezteti az ellenfél egészségét. Nincs kizárás, ha a kapus ugyanabba az irányba fut (például a cserepadról jön be) vagy nem veszélyezteti az ellenfél egészségét.

Üres kapus esetben (ha a kapus a hétméteres vonalon áll, már üres előtérről beszélünk) büntetőt kell ítélni, ha a lövési kísérletet az üres kapura, illetve a labda játékba hozását szabálytalanul akadályozzák, három méteren belül blokkolják. Fontos, hogy a lövő játékos birtokolja a labdát, és tisztán kísérelje meg a dobást közvetlenül az üres kapura.

A gólt követő kezdődobás után a bírók visszavonhatják a gólt, amíg a gólt szerző csapat nem birtokolja újra a labdát – erre azonban csak akkor van lehetőségük, ha videós visszajátszást kérnek (pl. Európa- vagy világbajnokságokon). Amennyiben videós visszajátszás nincs, a korábbi szabályoknak megfelelően a gól csak a gólt követő kezdődobásig érvényteleníthető.

A módosítások bevezetése a szakemberek szerint is kisebb zökkenőkkel járhat egy ideig mind a nemzetközi, mind a hazai mérkőzéseken, mert a szabályváltozásokhoz bíróknak, játékosoknak, edzőknek egyaránt hozzá kell szokniuk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik