Kézilabda: mindenki számára hasznos lehet az új szakkönyv

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2017.11.20. 12:00
null
(Fotók: MKSZ)
Új szakkönyv segíti a jövőben a magyar kézilabdás edzőtársadalmat. „A kézilabdázók felkészítésének edzéselméleti összefüggései” címmel megjelent kötet szerzője Juhász István, a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) kiemelt utánpótlás-programvezetője. Vele beszélgettünk az egyetemi kézilabda-edzőképzés tankönyveként is szolgáló kiadványról.

 

A MEGÚJULÓ EDZŐKÉPZÉSHEZ ÚJ TANANYAGRA IS SZÜKSÉG VOLT

Ahhoz, hogy egy kézilabdázó eredményes legyen és a képességeihez mérten megtalálja a helyét a sportágban, nagyon sok összetevőnek kell megvalósulni a pályafutása során. Ezek közül talán az egyik legfontosabbnak tartom a tervszerű, hosszú távra történő felkészítést. Jómagam megtapasztalhattam már fiatalon Barcelonában, egy külföldi sztárcsapatban, hogy mit jelent minden egyes nap ebben a szemléletben végezni a gyakorlásokat. Ez a fajta megközelítés áthatotta nemcsak a szakmai stáb, hanem a csapat minden egyes tagjának a hétköznapjait is. Talán ennek is köszönhető, hogy még ma is élvezetes számomra a játékNagy László, 199-szeres magyar válogatott, kétszeres olimpiai 4. helyezett, háromszoros világválogatott, kétszeres BL-győztes kézilabdázó.
A kézilabdázás számomra még mindig az örömteli játékot jelenti. Ezt az örömöt viszont csak úgy élhetjük át nap mint nap, ha önmagunkhoz képest mindent megteszünk a siker érdekében. Nem elég a sikerhez önmagában az, hogy valaki tehetséges a sportágban. Ezt a tehetséget a napi edzések során folyamatosan táplálni kell, és törekedni arra, hogy ma több és jobb legyek, mint az, aki tegnap voltam. Úgy vélem, ha így gondolkodnak a fiatal kézilabdázók, akkor sokáig tudják majd művelni ezt a nagyszerű játékotZubai Szabolcs, 211-szeres magyar válogatott, olimpiai 4. helyezett, EHF-kupa-győztes kézilabdázó.

„A magyar szövetség gyökeresen átalakította az edzőképzést, s a Marczinka Zoltán vezetésével működő Nemzetközi Edzőképző Központ létrehozásával már minden szintre tudunk edzőket nevelni – kezdte Juhász István a Nemzeti Sport Online-nak. – A változtatásra azért volt szükség, mert korábban az OKJ-s tanfolyamok minőségére nem volt semmilyen ráhatásunk, ellenőrizetlen képzettséggel jöttek ki az edzők. Ezért gondoltuk úgy, hogy saját kezünkbe vesszük az edzőképzést, a nemzetközi központ az összes egyetemmel és főiskolával felvette a kapcsolatot, és így visszakerült az edzőképzés arra a szintre, amelyen korábban volt.”

Mindehhez az MKSZ elkészítette a szükséges sportágspecifikus tananyagot egy követelményrendszer formájában. A képzés másik fő területe az edzéselmélet és módszertan, amely azzal foglalkozik, hogy a különböző gyakorlatokból mikor, mit és miért kell alkalmazni, az egyes korcsoportoknál mire kell különösen odafigyelni.

„Eddig is voltak ilyen könyvek, de nem kifejezetten a kézilabdára koncentráltak. A mostani kiadványban azonban már az alapfogalmaktól kezdve a fejlesztendő területeken keresztül mindent kézilabdás szemszögből mutatunk be. Tizenkét fejezetet tartalmaz a könyv, mindegyik végén ellenőrző kérdésekkel, amelyek segítségével a hallgató tesztelni tudja a megszerzett tudását.

Az eddigiekhez kapcsolódik, hogy a középfokú edzőképzés is bekerült az MKSZ hatáskörébe, és az OKJ-s tanfolyamot végzetteket 2018. áprilisában különbözeti vizsgával átképezik, nekik is a most megjelent tankönyvből kell már felkészülniük.

 

MINDENKI SZÁMÁRA HASZNOS LEHET A SZAKKÖNYV

A megújuló edzőképzés mellett a kézilabda rohamos fejlődése is indokolta az ismeretanyag felfrissítését, így a mostani tankönyvben az új modern megközelítések is szerepelnek. A felgyorsuló játék ugyanis már egészen más kondicionális felkészítést igényel.

„A kézilabda minden szegmensében dolgozó tud belőle ötletet meríteni. Mindig meg kell újulni, azoknak is hasznos lehet ez a könyv, akiknek nem kell belőle tanulniuk – tette hozzá Juhász István, aki arról is beszélt, mi lehet a következő lépés.

„Ezt olyan videoanyag-gyűjteménynek kellene követnie, amely a gyakorlatban bemutatja a különböző képzési módszereket.

A beszélgetés végén a legkisebbek is szóba kerültek, a magyar szövetség ugyanis kiemelt figyelmet fordít az iskolásokra. Pénteken és szombaton Bécsben tartotta meg az európai szövetség a sporttudományos kongresszusát, ahol Juhász István az MKSZ „Kézilabda az iskolában” programjáról és annak eredményeiről számolt be. „Az IHF követendő példaként állította a többi tagország felé a programunkat– árulta el a program vezetője, kiemelve az iskolások körében bevezetett mérések fontosságát.

Az új szakkönyv részletes tartalomjegyzéke ide kattintva letölthető.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik