Kézilabda: fizetési plafont vezetett be a magyar szövetség

H. D.H. D.
Vágólapra másolva!
2020.06.04. 12:33
null
Fizetési plafont vezet be a Magyar Kézilabda-szövetség
A Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) a hivatalos honlapján számolt be róla, hogy a sportágban első alkalommal fizetési plafont vezet be. A 2020. június 1-jétől hatályos új rendszer a hivatásos utánpótláskorú sportolóknak és az amatőr játékosoknak – a sportszervezetek részéről – fizethető munkabérek vagy megbízási díjak és egyéb juttatások összegét szabályozza.

 

A szövetség honlapján olvasható beszámoló szerint az utánpótláskorú és az amatőr sportolók juttatásait szabályozó új rendszert az NB I-es klubok és az amatőr játékosok bevonásával, az NB I-es Liga és az amatőr tanács teljes konszenzusa mellett fogadták el.

A szabályozás figyelembe veszi a sportolók előmenetelét, teljesítményét (korosztályos vagy felnőttválogatottban, európai kupamérkőzéseken való szereplés), és a kiemelt akadémiai képzés sajátosságait, míg az amatőröknél éves juttatási plafont határoz meg.

Az NB I-ben szereplő utánpótláskorú női és férfi játékosoknál három-három korosztályt (16–17, 18–19, 20–21 évesek) alakítottak ki, rájuk más-más szabályok vonatkoznak – igaz, a lány 20–21 éves korosztálynál 2021. június 30-ig nem szabályozzák a fizetéseket.

A fiú 20–21 éves korosztálynál a megbízási díj vagy ösztöndíj havi bruttó 1 és 150 ezer forint között lehet, a munkabér – 8 órás foglalkoztatás esetén – minimum összege a mindenkori minimálbér összege (2020-ban 161 ezer forint), míg a maximum összege a mindenkori minimálbér kétszerese (2020-ban 322 ezer forint) lehet. Ha a játékos a sportszervezetben felnőtt játékengedéllyel rendelkezik, a megbízási díj vagy munkabér – 8 órás foglalkoztatás esetén – minimum összege a mindenkori minimálbér összege (2020-ban 161 ezer forint), míg a maximum összege a mindenkori minimálbér három és félszerese (2020-ban 563 500 forint) lehet.

Ezek az összegek 10, 15, 20 és 30 százalékkal is magasabbak lehetnek a bajnoki és Bajnokok Ligája-mérkőzéseken a pályán töltött idő, a korosztályos válogatottság száma és a nemzetközi eredmények alapján.

Az új szabályozás szerint az amatőr sportolók esetében az éves juttatási csomag mértéke nem haladhatja meg a bruttó 1 millió forintot.

A szabályzat értelmében a sportszervezeteknek adminisztratív kötelezettségeknek kell eleget tenniük, míg az MKSZ ellenőrzi a szabályzat betartását, és szükség esetén fegyelmi eljárást indíthat.

A szabályzat 2020. június 1-jén lépett hatályba, és csak az új szerződésekre és megállapodásokra vonatkozik, azaz visszamenőleg nem kell alkalmazni.

A teljes szabályzatot az MKSZ honlapjáról töltheti le!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik