Női kézi: felfüggesztették a Brassót az EHF-kupában

H. Á., B. M.H. Á., B. M.
Vágólapra másolva!
2019.12.05. 15:26
null
Tiltott módszerhez nyúltak (Fotó: gsp.ro montázs)
Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) hivatalos honlapján arról számolt be, hogy a doppingbotrányba keveredett román női kézilabdacsapat, a Corona Brasov ellen eljárást indított a doppingszabályok megsértésének gyanúja miatt, egyben hétnapos fellebbezési határidő mellett felfüggesztette a klub versenyengedélyét a női EHF-kupában, amelyben egy csoportba sorsolták az Érddel. Közben a Gazeta Sporturilor arról ír, hogy egy brassói klinikán végezték a beavatkozásokat és más sportágak képviselői is érintettek lehetnek.

 

Az EHF hivatalos honlapján azt írja közleményében, hogy jogi eljárást kezdett a román CSM Corona Brasov ellen, mert a gyanú szerint a klub megsértette a doppingellenes szabályokat.

„Jelenleg a román Nemzeti Doppingellenes Ügynökség (ANAD) vizsgálata zajlik az ügyben, amely már előzetesen felfüggesztette a klub játékosait, akik a gyanú szerint intravénás lézerkezelésen estek át, amely tiltott eljárásnak számít a WADA tiltólistája szerint. A vonatkozó előírás szerint a vér, vagy annak összetevőinek bármilyen intravaszkuláris módosítása fizikai vagy vegyi értelemben tilos” – áll az EHF honlapján.

A vonatkozó előírások alapján az EHF is átveszi az ANAD döntéseit, azaz az ügyben érintett játékosokat eltiltja az általa szervezett mérkőzéseken való részvételtől. Vagyis a Brasov eltiltott kézilabdázói semmilyen európai klubmérkőzésen nem vehetnek részt, ahogy a válogatottakban sem szerepelhetnek.

Továbbá, miután az EHF doppingellenes szabályozásának egyik rendelkezése szerint, ha egy csapatból több mint két játékost doppingvétségen érnek, akkor a klubot is büntetni kell. Éppen ezért az európai szövetség szerdán arról értesítette a CSM Corona Brasov-t, hogy átmenetileg felfüggeszti nemzetközi versenyengedélyét.

Vagyis ha az ítélet jogerőre emelkedik, a brassóiak nem léphetnek pályára az EHF-kupában, ahol a csoportkörben a lengyel Perla Lublin és a dán Odense mellett az Érd is az ellenfelük.

A román csapat kizárása egyelőre nem jogerős, az EHF később ad tájékoztatást a magyar csapatot is érintő ügyben.

Eközben Romániában a helyi kézilabda-szövetség fegyelmi bizottsága, egyetlen nap után, rendkívüli ülésen törölte el két brassói játékos ideiglenes eltiltását, miután az ANAD is megerősítette, hogy Andreea Chiricuta és Alicia Maria Gogirla – a Corona további 17 játékosával ellentétben – nem vett részt az intravénás lézerkezelésen.

Bár szerdán még a fegyelmi bizottság a Corona teljes felnőttkeretének játékjogát felfüggesztette, csütörtökön újra összeült, és felmentette Chiricutát és Gogirlát. Utóbbi édesanyja, a 2004 és 2007 között Győrben is játszó Simona Gogirla lánya nevének besározásáért perrel fenyegette meg a szövetséget és az ANAD-ot is.

Közben az ANAD szerdán nyolc órán át hallgatta meg a doppingügyben érintett további nyolc játékost, köztük a világbajnokságról emiatt lemaradó montenegrói Ivona Pavicsevicset és brazil Elaine Barbosa Gomest. A Gazeta Sporturilor sportlap értesülései szerint utóbbi azt állította, hogy nem akart részt venni a kezelésen, de a Corona vezetése a szerződése betartására hivatkozva kötelezte rá, egyetlen szóval sem említve, hogy tiltott módszerről van szó.

A Gazeta Sporturilor úgy tudja, nemcsak kézilabdázók, hanem más sportágak képviselői ügyében is vizsgálódik az ANAD, akik ugyanazon brassói klinika szolgáltatásait vették igénybe. Gheorghe Popát, a Sepsi OSK labdarúgócsapatának – szintén brassói – orvosát is behívták már kihallgatásra, a 2005 és 2017 között az FC Brasov együttesénél dolgozó doktor azonban jelenleg külföldön tartózkodik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik