Kézilabda BL: a Fradi és a Szeged is megkapta a szabadkártyát – hivatalos

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.06.19. 11:37
null
Klujber Katrin és az FTC az ősszel is ott lesz a BL-ben (Fotó: Micheller Szilvia)
Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) meghozta döntését a Bajnokok Ligája szabadkártya-kérelmekről, ennek értelmében a biztos induló Győri Audi ETO és Telekom Veszprém mellett az FTC-Rail Cargo Hungaria és a Mol-Pick Szeged is ott lehet a sorozat ősszel induló 16 csapatos főtábláján.

Mint ismert, a Bajnokok Ligáját is átszervezi az EHF, így 24 csapat helyett csak 16 indul a sorozatban mind a két nemnél. A férfiaknál tíz, a nőknél kilenc csapat indulása volt biztos (a második német és dán csapat az elmúlt három év EHF-kupás szereplésének köszönhette a fix plusz helyet), köztük a 2019-es magyar bajnokcsapatok, vagyis a férfiaknál a Veszprém, a nőknél a Győri ETO FC.A férfiaknál 14, a nőknél 12 szabadkártya-kérelmet fogadott be az európai szövetség a fennmaradó helyekre. Az MKSZ a Siófok igénylését is elküldte, de csak az FTC-ét fogadták be.

A végrehajtó bizottság döntött a mezőny összetételéről, ennek értelmében négy magyar csapat lesz a főtáblán az új idényben is, miután a férfiaknál a Szeged, a nőknélaz FTC jelentkezését is pozitívan bírálták el.

NEM KAPTAK SZABADKÁRTYÁT

FÉRFIAK (8): Ademar León (spanyol), Orlen Wisla Plock (lengyel), CS Dinamo Bucuresti (román), Kadetten Schaffhausen (svájci), Besiktas (török), Eurofarm Peliszter (északmacedón), GOG HB (dán), Sporting CP (portugál)

NŐK (5): Kastamonu Belediyesi GSK (török), Storhamar HE (norvég), Höörs HK H65 (svéd), DHK Baník Most (cseh), Kumanovo (északmacedón)

„Sokan talán automatikusnak gondolják a magyar csapatok szabadkártyáit, de fontos tudni, hogy óriási harc, lobbi folyik ezek elnyeréséért. A versenysorozat jelentősen szűkül, és az elmúlt évek résztvevői közül úgy tűnik, egyik klub sem szeretne kimaradni. A jelentkezések mindkét szakágban meghaladták a szabadkártyára kiírt helyek dupláját, még úgy is, hogy az EHF szigorúan szabályozza a megpályázható helyek számát országonként. Így az utolsó pillanatig sem lehettünk biztosak benne, hogy az FTC és a Szeged is ott lehet a BL-rajtnál – mondta el Novák András, az MKSZ operatív igazgatója. – Sokat egyeztettünk a klubokkal a szabadkártya-pályázatok kapcsán, és szeretném megköszönni kollégáimnak, Horváth Gabriella főtitkárnak és Soós Balázs nemzetközi igazgatónak azt a munkát, lobbizást, amit az utóbbi hetekben folytattak az EHF-nél, hiszen mindennek nagy jelentősége volt az európai szövetség számunkra pozitív döntésében.”

A férfiak mezőnyében a főtáblára került a válogatott átlövő, Máthé Dominik norvég klubja, az Elverum is, viszont Szita Zoltán lengyel és Császár Gábor svájci csapata, vagyis a Wisla Plock és a Kadetten Schaffhausen nem kapott szabadkártyát.

A nőknél többek között a Storhamar nem kapott szabadkártyát (lásd keretes írásunkat!), de az EHF jelezte, a norvég csapat és a cseh Baník Most hivatalos tartalék pozícióba került, és ha valamelyik főtáblás a járványhelyzet miatti nehézségek nyomán nem tudna elindulni, belőlük kerülhet ki a helyettes. A férfiaknál a Plock és a Dinamo Bucuresti a tartalék.

A Bajnokok Ligája csoportkörének sorsolására július 1-jén 18 órakor kerül sor.

KÉZILABDA BL, 2020–2021
FÉRFIAK
Biztos indulók (10):
TELEKOM VESZPRÉM, Aalborg Handbold (dán), Barca (spanyol), FC Porto (portugál), Kielce (lengyel), PPD Zagreb (horvát), PSG Handball (francia), SG Flensburg-Handewitt (német), THW Kiel (német), HC Vardar 1961 (északmacedón)
Szabadkártyával induló csapatok (6): MOL-PICK SZEGED, Celje (szlovén), Elverum (norvég), HBC Nantes (francia), Meskov Breszt (fehérorosz), Motor Zaporizzsja (ukrán)

NŐK
Biztos indulók (9):
GYŐRI AUDI ETO, Borussia Dortmund (német), Buducsnoszt Podgorica (montenegrói), Metz (francia), Odense Handbold (dán), Rosztov-Don (orosz), SCM Ramnicu Valcea (román), Team Esbjerg (dán), Vipers Kristiansand (norvég)
Szabadkártyával induló csapatok (7): FTC-RAIL CARGO HUNGARIA, Brest (francia), CSM Bucuresti (román), CSZKA Moszkva (orosz), Krim Ljubljana (szlovén), Podravka Koprivnica (horvát), SG BBM Bietigheim (német)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik