Halálcsoportban az FTC, a Veszprém megkapta a Kielt és a Barcát

Vágólapra másolva!
2020.07.01. 17:50
null
A Veszprém a Barcával és a Kiellel, a Szeged a Vardarral és a PSG-vel is találkozik majd a csoportkörben (Fotó: Szabó Miklós)
Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) bécsi központjában elkészítették a női és a férfi Bajnokok Ligája 2020–2021-es idényének csoportbeosztását. A férfiaknál a Telekom Veszprém többek között a Barca és a Kiel társaságában a B-csoportba került, míg a Mol-Pick Szeged a Vardarhoz és a PSG-hez is csatlakozva az A jelű nyolcasban szerepel majd. A nőknél a címvédő Győri Audi ETO KC kedvező sorsolást kapott, az FTC-Rail Cargo Hungaria ellenben halálcsoportba került.

 

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, 2020–2021
A-CSOPORT: HC Vardar 1961 (északmacedón), PSG Handball (francia), Kielce (lengyel), FC Porto (portugál), MOL-PICK SZEGED, Meskov Breszt (fehérorosz), Elverum (norvég), SG Flensburg-Handewitt (német)
B-CSOPORT: Barca (spanyol), TELEKOM VESZPRÉM, THW Kiel (német), Aalborg Handbold (dán), HBC Nantes (francia), Motor Zaporizzsja (ukrán), Celje (szlovén), PPD Zagreb (horvát)

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, 2020–2021
A-CSOPORT: Metz Handball (francia), Rosztov-Don (orosz), Vipers Kristiansand (norvég), Team Esbjerg (dán), FTC-RAIL CARGO HUNGARIA, CSM Bucuresti (román), SG BBM Bietigheim (német), Krim Ljubljana (szlovén)
B-CSOPORT: SCM Ramnicu Valcea (román), GYŐRI AUDI ETO KC, Buducsnoszt Podgorica (montenegrói), Borussia Dortmund (német), CSZKA Moszkva (orosz), Brest (francia), Odense Handbold (dán), Podravka Koprivnica (horvát)

ÖSSZEFOGLALÓ

Azt is mondhatnánk, faramuci a helyzet, hiszen a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 2019–2020-as idényének kölni négyes döntőjét december 28–29-re halasztották, a nők szeptember eleji záró hétvégéjét pedig múlt pénteken törölte az Európai Kézilabda-szövetség (EHF), mindenesetre szerdán Bécsben mindkét nemnél elkészítették a következő, a 2020–2021-es kiírás csoportkörének beosztását.

Vélemények
A sorsolást követően a Sport Tv Instagram-oldalán Bodó Richárd, a Szeged átlövője és Lékai Máté, a Veszprém irányítója értékelte a történteket. Bodó szerint a Szegednek a második vagy a harmadik hely megszerzése (egy kis extrával) realitásnak tűnik, míg Lékai elmondta, a Veszprémre kőkemény mérkőzések várnak majd különösen a Barca és a Kiel ellen, jósolni pedig egyelőre szinte lehetetlen.

A férfiaknál a Veszprém az első, a Szeged a harmadik kalapból várta a sorsolást. A bakonyiak végül megkapták a Barcát és a Kielt (azaz a decemberi final four három résztvevője is a B-csoportba került), az alsóbb kalapból érkező csapatoknál viszont szerencsésebbnek tűnő sorsolást kaptak. A Tisza-partiak a Vardar és a PSG mellett a nemrég a főszponzorát veszítő Kielce mellé kerültek, továbbá a Portót, a Flensburgot, a Meskov Bresztet és Máthé Dominik csapatát, az Elverumot is megkapták.

A nőknél a címvédő Győri ETO természetesen az első, az FTC pedig a harmadik kalapból várta a sorsolást, amely első ránézésre, a férfiakéval ellentétben már sokkal kevésbé lett kiegyenlített. Az FTC a legutóbbi final four három szereplőjét (Metz, Rosztov, Vipers) is megkapta, így igazi halálcsoportba került. Ezzel szemben az ETO kedvezőnek tűnő sorsolást kapott, a B-csoportban nem okozhat gondot az első hely megszerzése a címvédőnek.

Mindkét nemnél a csoportkörben oda-vissza vágós rendszerben zajlik a küzdelem, a 14 fordulót követően a két csoport első két-két helyezettje közvetlenül a negyeddöntőbe jut, míg a harmadik, a negyedik, az ötödik és a hatodik oda-vissza vágós ki-ki mérkőzésen harcolhatja ki a legjobb nyolc közé jutást.

A csoportkör a nőknél a szeptember 12-i hétvégén, a férfiaknál szeptember 16-án rajtol. A férfiaknál szerdán és csütörtökön rendezik majd a mérkőzéseket, míg a nőknél a hétvégék lesznek a meccsnapok.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

PERCRŐL PERCRE

NŐK

Az FTC egyértelműen halálcsoportba került, míg a címvédő Győri ETO kedvező sorsolást kapott.

A negyedik kalapból a Bietigheim az A-ba, az Odense a B-be kerül automatikusan. A maradék két csapat helyét sorsolják: a Ljubljana megy az A-ba, így a Podravka a B-be.

A harmadik kalapból mindenki automatikusan kerül a helyére: az FTC és a CSM Bucuresti az A-ba, a CSZKA Moszkva és a Breszt a B-be.

A második kapalból az Esbjerg került az A-csoportba, és a Vipers Kristiansand is ide került. Ez azt jelenti, hogy a legutóbbi final four négy csapatából három az A-csoportba került. Ez azt jelenti, hogy a Győr mellé a Buducsnoszt Podgorica és a Borussia Dortmund kerül.

Ezzel eldőlt, hogy a Ferencváros a Metz és a Rosztov mellé kerül majd az A-csoportba.

Kezdődik a sorsolás, elsőként a címvédő Győr neve kerül elő, az ETO a B2-es pozíciót kapta meg. Ambros Martín csapata, a Rosztov-Don az A-csoportba megy. A Metz megy a Győr mellé, a Valcea pedig az A-csoportba.

Akárcsak a férfiaknál, a nőknél is először az első kalap csapatait, majd a második kalap csapatait sorsolják a csoportokba. Ezt követően a harmadik kalap csapatait aszerint osztják be, hogy az együttesek ne kerüljenek szembe azonos nemzetbeli ellenféllel, ezt pedig a negyedik kalapban az Odensével és a Bietigheimmel is megteszik, a maradék két negyedik kalapos csapatnak pedig sorsolnak.

FÉRFIAK

A B-csoportból a Barca, Veszprém, Kiel hármas kiemelkedik, míg az A-csoport első ránézésre kiegyenlítettebbnek tűnik.

A negyedik kalapból a Flensburg automatikusan az A-csoportba került. A Celje megy a veszprém csoportjába. A Zagreb kerül a B-csoportba, így Máthé Dominik új csapata, az Elverum került az A-ba.

A Szeged automatikasan az A-csoportba, a Nantes pedig a B-be került. Így két csapatot sorsolnak csak. A Breszt megy az A-ba, így a Motor kerül a B-be. A Motorban szerepl majd a Veszprémtől távozó 18 éves irányító, Melnyicsuk Viktor.

A harmadik kalap csapatai előtt az EHF megújult honlapját mutatják be.

A második kalapból elsőként a Porto kerül elő, a portugál együttes az A-csoportba kerül. Az Aalborg megy a Veszprém csoportjába. A Kiel is a B-csoportba került, azaz három – a decemberben esedékes – fina fourban szereplő csapat is a B-csoportba került. Így az utolsónak maradt, nemrég a főszponzorát vesztett Kielce megy az A-csoportba.

Ezzel az is eldőlt, hogy a Szeged az A-csoportba kerül majd.

Elsőként a Vardar neve került elő, az északmacedónokat az A-csoportba sorsolták. Barca megy a B-csoportba, PSG kerül az A-ba, így az utolsónak maradt Veszprém kerül a Barca mellé.

A férfiakkal kezdünk majd.

Megújul a trófea is, ezt mutatták most be.

A férfiaknál az első, majd a második kalap csapatait sorsolják majd ki először. Ezt követően a Szegedet és a Nantes-ot a Veszprémmel, illetve a PSG-vel ellentétes csoportba osztják be, a másik két csapatnak pedig sorsolnak. A negyedik kalapban lévő Flensburg a Kiellel ellentétes csoportba kerül, majd a maradék három csapatnak sorsolnak.

ELŐZMÉNYEK

Azt is mondhatnánk, faramuci a helyzet, hiszen a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 2019–2020-as idényének kölni négyes döntőjét december 28–29-re halasztották, a nők szeptember eleji záró hétvégéjét pedig múlt pénteken törölte az Európai Kézilabda-szövetség (EHF), mindenesetre szerda este hat órától Bécsben mindkét nemnél elkészítik a következő, a 2020–2021-es kiírás csoportkörének sorsolását.

A lebonyolítás megváltozott, a férfiaknál és a nőknél is 16-16 csapat küzd a főtáblán két nyolcas csoportban. Az egyes kalapokból két-két klub kerül az A- és a B-csoportba is, de azonos országbeli együttesek nem kerülhetnek egy nyolcasba, így a csoportkörben biztosan nem rendeznek magyar rangadó(ka)t. Ettől függetlenül az már most egyértelmű, hogy kemény riválisok várnak a négy magyar élcsapatra, a Veszprémre, a szabadkártyás Szegedre, a legutóbbi három BL-címet begyűjtő Győrre és a szintén szabadkártyás Ferencvárosra.

KALAPBEOSZTÁS A FÉRFI KÉZILABDA BL CSOPORTKÖRÉNEK SORSOLÁSÁRA
1. kalap: PSG Handball (francia), HC Vardar 1961 (északmacedón), TELEKOM VESZPRÉM, Barca (spanyol)
2. kalap: THW Kiel (német), Kielce (lengyel), Aalborg Handbold (dán), FC Porto (portugál)
3. kalap: Meskov Breszt (fehérorosz), Motor Zaporizzsja (ukrán), HBC Nantes (francia), MOL-PICK SZEGED
4. kalap: Celje (szlovén), PPD Zagreb (horvát), Elverum (norvég), SG Flensburg-Handewitt (német)

KALAPBEOSZTÁS A NŐI KÉZILABDA BL CSOPORTKÖRÉNEK SORSOLÁSÁRA
1. kalap: GYŐRI AUDI ETO KC, Rosztov-Don (orosz), Metz Handball (francia), SCM Ramnicu Valcea (román)
2. kalap: Buducsnoszt Podgorica (montenegrói), Team Esbjerg (dán), Vipers Kristiansand (norvég), Borussia Dortmund (német)
3. kalap: CSZKA Moszkva (orosz), FTC-RAIL CARGO HUNGARIA, Brest (francia), CSM Bucuresti (román)
4. kalap: Krim Ljubljana (szlovén), Podravka Koprivnica (horvát), Odense Handbold (dán), SG BBM Bietigheim (német)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik