Kézilabda: az MKSZ véget vetett az idénynek, nem hirdetnek bajnokot

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.04.09. 14:44
null
A 2019–2020-as idényben nem lesz döntés a Veszprém és a Szeged vetélkedésében (Fotó: Török Attila)
A Magyar Kézilabda-szövetség csütörtöki elnökségi ülésén úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány okozta helyzetre tekintettel berekeszti a bajnokságokat, nem hirdet bajnokokat, feljutók és kiesők sem lesznek, csak a nemzetközi kupaindulókat határozza meg mindkét nem esetében, itt pedig az előző kiírásban elért eredmény lesz a mérvadó.

 

Mint ismert, a magyar szövetség március 13-án döntött arról, hogy 14-től minden sorozatot felfüggeszt, és azok folytatására meghatározatlan ideig nem kerülhet sor. Az elnökség mai ülésén pedig azt az egyhangú határozatot hozta, hogy a 2019–2020-as idény valamennyi, az MKSZ és a megyei kézilabda-szövetségek által kiírt bajnokságot és kupasorozatot befejezettnek nyilvánítja.

A sorozatok esetében az alábbiakat kell alkalmazni:

AZ ELNÖKSÉGI TAGOK SZAVAZATAI
Csermely Péter: igen
Görbicz Anita: igen
Györfi János: igen
Kirsner Erika: igen
Kocsis Máté: igen
Marosi László: igen
Nagy László: igen
Oláh Sándor: igen
Pálinger Katalin: igen
Radulovics Bojana: igen
Tállay András: igen

a) Egyik sorozatban sem kerülnek kiosztásra helyezések (tehát többek között nem avatnak bajnokot – a szerk.).

b) A sorozatok alapján az adott évadban, adott bajnoki osztályban nem lesznek alacsonyabb bajnoki osztályba kieső és magasabb bajnoki osztályba feljutó sportszervezetek.

c) A nemzetközi kupában való indulásra azok a sportszervezetek lesznek jogosultak, amelyek erre a 2018–2019. évi sorozat alapján jogosultak voltak.

d) A „c” pont alapján nemzetközi kupaindulásra jogosultságot szerző sportszervezet a nemzetközi szövetség vonatkozó szabályzata szerint indulhat az adott nemzetközi kupasorozatban.

Nagy László szerint az MKSZ mindent megtesz azért, hogy a Veszprém és a Szeged is ott legyen a BL következő kiírásában (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Nagy László szerint az MKSZ mindent megtesz azért, hogy a Veszprém és a Szeged is ott legyen a BL következő kiírásában (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

ÚGY KELL TEKINTENI AZ IDÉNYRE, MINTHA MEG SEM TÖRTÉNT VOLNA

Fájdalmas, egyeseket méltánytalanul érintő döntéseket kellett meghoznia az elnökségnek, hiszen eleve nehéz helyzetben van az egész ország és a sportvilág is – emelte ki Nagy László, az MKSZ férfiszakágért felelős alelnöke. – Többször egyeztettünk az érdekeltekkel, folyamatos volt a párbeszéd az utóbbi hetekben, és természetesen a folytatásban sem lesz ez másként, a rendkívüli helyzetben sem szeretnénk megalapozatlan döntéseket hozni, nem mindegy, hogy mekkora az érdeksérelem, amely a sportág szereplőit éri. Ezt szerettük volna és szeretnénk minimalizálni azzal, hogy úgy tekintünk a 2019–2020-as idényre, mintha meg sem történt volna, és újrakezdenénk a szezont, amint lehet, azonos felállásban, ami a bajnoki osztályokat illeti.”

EZ LEHET A MÉRVADÓ A KUPAINDULÓKNÁL

Az MKSZ határozatából kiderült, hogy az előző idény végi állapot számít a nemzetközi kupákban való indulás megállapításánál, így nézzük, mely magyar csapatok szerepeltek a 2019–2020-as sorozatokban:
férfi Bajnokok Ligája: Veszprém, Szeged (szabadkártyásként)
férfi EHF-kupa: Tatabánya, Balatonfüred, Csurgó
női Bajnokok Ligája: Győr, FTC (szabadkártyásként)
női EHF-kupa: Siófok, Érd, Vác, DVSC

Ez persze nem jelenti azt, hogy ugyanez lesz a felállás a 2020–2021-es idényben is, hiszen például átalakul a Bajnokok Ligája rendszere, és az EHF később dönt a szabadkártyásokról.

Nem titok, a férfiszakágat tekintve az elnökségben élénk volt a párbeszéd az európai kupaindulókról is, egységesek és eltökéltek vagyunk abban, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy mind a Szeged, mind a Veszprém indulhasson a Bajnokok Ligájában, akárcsak az elmúlt sok-sok idényben, mindkét csapat megérdemli ezt, különbségtétel nélkül, hiszen meggyőződésünk, hogy egyaránt a legszűkebb európai élmezőnybe tartozik. Erről tájékoztatjuk az Európai Kézilabda-szövetséget is. A rendkívüli helyzet rendkívüli döntéseket igényel, reményeink szerint ebben partner lesz az EHF is.”

Az MKSZ-ben úgy próbálnak segíteni a kluboknak, hogy átvállalják a költségeik egy részét.

Minden érv a versenyek zárása mellett szólt, az elnökség pedig egységes véleményen volt – hangsúlyozta Novák András operatív igazgató. – A célunk a bajnokság lehető legoptimálisabb újraindítása, a feladatunk pedig az, hogy a klubokon a lehető legjobban segítsünk, például a többi között a versenyeztetési költségek átvállalásával, értjük ezalatt a nevezési és átigazolási díjakat, a játékvezetői és versenybírói költségeket, játékengedélyeket, és a sportért felelős államtitkárság kezelésében lévő sportági forrásokat is igyekszünk minél hatékonyabban a klubok számára elérhetővé tenni. A cél egyértelműen az, hogy segítsünk a kluboknak, hogy minimális legyen a sportág kára.”

A női szakágért felelős Pálinger Katalin szintén elmondta, a jelenlegi helyzetnek mindenki áldozata, a szövetségnek így most az a feladata, hogy segítsen a sportág szereplőinek.

Továbbra is fő célunk a női válogatott olimpiai részvétele, ám az elmúlt és az elkövetkező hetek történései és döntései sokkal messzebbre mutatnak, az olimpia helyett a napi gondok kerültek előtérbe” – emelte ki Pálinger a szervezet másik alelnöke.

VÁLTOZHAT A 2020–2021-ES VERSENYNAPTÁR IS

A SZEGED EGYETÉRT
Szűcs Ernő Péter, a Pick Kézilabda Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta, a szerdai szövetségi egyeztetésen a szegediek is kezdeményezték az idény azonnali befejezését, mert nem látják reális esélyét a folytatásnak. Hozzátette, azzal is egyetértenek, hogy a tavalyi két BL-indulót nevezze az MKSZ a következő idényben is.
Elmondása szerint minden külföldi játékosuk Szegeden marad, egyéni edzésterv alapján készül, senki nem utazik haza, mert például Spanyolországban súlyosabb a járványügyi helyzet, mint Magyarországon.
„Nehezen tudom elképzelni, hogy az európai szövetség olyan döntést hoz, hogy folytatják a Bajnokok Ligáját” – szögezte le Szűcs Ernő Péter.

Fontos, hogy a döntés értelmében a csapatok a 20202021-es idény sorozataiba a 20192020-as szezonra érvényes besorolás szerint nevezhetnek be, amennyiben ismét teljesítik a nevezés kritériumait – emelte ki Rupp István, az MKSZ versenyigazgatója. – A 20202021-es versenykiírást viszont jelenleg még nem tudja elfogadni és közzétenni a szövetség, hiszen ehhez tudnunk kell a bajnoki rajt és a bajnoki fordulók időpontjait. Előbbit befolyásolja a koronavírus-járvány, míg az összes forduló időpontját a nemzetközi versenynaptárhoz alkalmazkodva tudjuk csak meghatározni, amely viszont szintén változhat a járvány miatt. Nem tudjuk még, mi lesz az elmaradt válogatott és európai kupamérkőzésekkel, milyen versenyek, selejtezők csúsznak át a 2020–2021-es idényre. Ezek ismerete nélkül egyelőre nem lehet felelős döntést hozni a következő évadbeli hazai versenynaptárról.”

A jelenlegi, még sohasem látott szituációban szorosan összefügg egymással a magyarországi és a nemzetközi helyzet, hiszen minden ország kézilabdázása és a nemzetközi szervezetek is hasonló problémákkal küzdenek – mondta el Horváth Gabriella főtitkár. – Az Európai Kézilabda-szövetség kész tervet dolgozott ki a folytatásra, ami nagyban befolyásolja a magyar kézilabdát, válogatottjainkat és európai kupaszereplő csapatainkat, ám az EHF tervében olyan határidőket is megszabott, amelyek lehetővé teszik a mérkőzések további halasztását. Kiszámíthatatlan, mit hoz a jövő. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot nemzetközi partnereinkkel és a klubokkal is, hiszen egyre valószínűbb, hogy júniusban nem kerülhet sor az EHF égisze alatt tervezett találkozókra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik