Kézilabda: az MKSZ célja, hogy Budapest legyen a női Köln

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.25. 08:27
null
Az MKSZ célja, hogy az elkövetkező években Budapesten adják át a győzteseknek a női BL serlegét (Fotó: Szabó Miklós)
Vetési Iván, a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) elnöke volt a Digi Sport Reggeli Start című műsorának egyik hétfői vendége, és a beszélgetés során elhangzott: az MKSZ egyértelmű célja, hogy a szezon végi sikeres rendezésnek is köszönhetően hosszú távon Magyarországon tartsa a női Bajnokok Ligáját záró final four megrendezésének a jogát.

 

„Egyelőre csak a hivatalos verziót, az európai szövetség kommünikéjét ismerjük mi is – mondta a beszélgetés során Vetési Iván arra reagálva, hogy minek köszönhetően nyerte el Budapest az idény végi női BL négyes döntőjének rendezési jogát, amely az első ilyen lesz a női szakágban. – Fontos tény volt, hogy legalább olyan csarnokkal tudtunk pályázni, mint a rivális Ljubljana, továbbá női csapataink versenyképessége, illetve az elmúlt időszakban rendezett sikeres események is hozzájárultak ehhez az eredményhez.

Vetési hangsúlyozta: az MKSZ nem kísérletet lát a budapesti final fourban, hanem lehetőséget. „Köln kijárta az utat a férfiaknál, az ottani tapasztalatokat természetesen figyelembe kell venni, és nem lehet más a cél, mint hogy a nőknél se legyen kérdés a final four folytatása. Az EHF értékelni fogja, hogy milyen a rendezvény, szakmai és üzleti szempontok alapján is. Az MKSZ álláspontja az volt a pályázatnál, hogy csak akkor szabad belevágni, ha anyagilag is hasznot hoz. Ebben a szezonban is fontos a pozitív mérleg, de hosszú távú terveink vannak – mondta az MKSZ-elnök, aki arra a kérdésre, hogy akkor Budapest akar-e lenni a „női Köln”, így felelt: – Igen. Amikor pályáztunk és most is az a célunk, hogy olyan eseményt rendezzünk, mint amit a férfiaknál Köln honosított meg.

Vetési szerint a Győri Audi ETO KC számára is előnyt jelenthet, hogy Budapesten lesz a döntő, ám ennél többet nem lehet kijelenteni. „Minden a pályán dől el, de biztos vagyok benne, hogy a Győri ETO ott lesz a final fourban. Talán növeli is az esélyét a hazai rendezés, ám a négyes döntőben minden eldőlhet egy meccsen, nagyon jó állapotban kell odaérkezni. Ha az ETO ott lesz, biztos vagyok benne, hogy a magyar szurkolók lesznek többségben.”

A kézilabda-szövetség első embere riporteri kérdésre értékelte az FTC-Rail Cargo Hungaria BL-kiesését is. Mint ismert, a fővárosi zöld-fehérek a csoportkörben csak harmadik helyen végeztek kvartettjükben a dán Midtjylland és a montenegrói Buducsnoszt Podgorica mögött, és a tavasszal csak a KEK-ben szerepelhetnek. „Csalódás volt, az igazi meglepetést azonban az első forduló jelentette. [Az FTC dániai veresége – a szerk.] Azt követően már várható volt ez az eredmény, de a lányoknak előre kell nézni, jön számukra a világbajnokság, a férfiakra pedig vár az Európa-bajnokság.”

Az MKSZ elnöke röviden beszélt a női és a férfiválogatott előtt álló feladatokról is. „A Provident-kupán a női csapatnak jó lett volna több meccset nyerni, de a lényeg, hogy szerkezetileg összeálljon a csapat – mondta Vetési, majd kitért arra is, hogy Karl Erik Böhn aligha lesz még ott a szerbiai vb-n a lelátón. – Van rá esély, hogy ott lesz a vb-n, de kicsi. Azon is múlik, hogy a lányok miként teljesítenek. Lélekben azonban biztos ott lesz a csapattal, és egy későbbi időpontban személyében csatlakozhat” – mondta bizakodva az MKSZ-vezér.

A férfiaknál nagyon összetömörödött a mezőny, a németek csak a második kalapban lesznek a világbajnoki selejtezők sorsolásán, mivel ott sem lesznek az Eb-n, így kérdéses, hogy megéri-e egyáltalán az első kalapban lenni. Talán kevesen emlékeznek rá, de amikor csak tizenegyedikek lettünk az ausztriai Eb-n, a vb-selejtezőn jött az első kalapos Szlovénia, ami a kezdete volt annak a menetelésnek, aminek a végén egészen az olimpiai negyedik helyig jutottunk, így ennek kevés jelentőséget tulajdonítok. Az ugyanakkor biztos az Eb-ellenfeleket elnézve, hogy nekünk az első pillanattól kezdve élet-halál harcot kell vívnunk a továbbjutásért” – nyilatkozta Vetési a dániai kontinensviadalon Spanyolországgal, Izlanddal és Norvégiával egy csoportba kerülő Mocsai-csapatról.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik