Kézilabda: a BL négyes döntőjében a Veszprém, vb-n a férfi-, Eb-n a női válogatott

N. P.N. P.
Vágólapra másolva!
2020.04.24. 15:03
null
A Veszprém egyből a decemberi négyes döntőbe jutott (Fotó: Penovác Károly/Veszprém Megyei Napló)
Döntött az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) végrehajtó bizottsága: júniusban sem lehet meccseket rendezni, így decemberben a négyes döntővel folytatódik a férfi Bajnokok Ligája. Mindez azt jelenti, hogy a csoportjában második Veszprém ott van Kölnben, a Szeged viszont elesett a lehetőségtől. A budapesti női final four időpontja egyelőre nem változik, marad szeptemberben, de könnyen lehet, hogy a negyeddöntőt is közvetlenül előtte rendezik meg. Az EHF-kupákat berekesztették, a Siófok biztosan nem védheti meg a címét. A januári Európa-bajnokságon elért helyezése alapján a magyar férfiválogatott automatikus résztvevője a 2021-es egyiptomi világbajnokságnak, míg a női csapatunk a 2018-es Eb-helyezése miatt lehet ott a decemberi kontinenstornán.

Az EHF-re egyre nagyobb nyomás nehezedett, miután a koronavírus-járvány miatt többször is módosította a kontinentális kupasorozatok lezárásának időpontjait: az európai szövetség többek között május 30–31-ről augusztus 22–23-ra tolta a férfi Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjét, amelyet a múlt héten december 28–29-re halasztott el. Erre azért volt szükség, mert Németországban augusztus 31-ig betiltottak minden tömegrendezvényt. Az eredetileg május 9–10-én lebonyolításra kerülő budapesti női BL final four új dátuma pedig szeptember 5–6. lett.

Michael Wiederer, az EHF osztrák elnöke korábban kijelentette, a szövetség csak azt vizsgálja, befejezhető-e a 2019–2020-as szezon, és ha igen, hogyan, új helyszíneket a négyes döntőkre nem jelölnek ki.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az egyik verzió szerint a férfiaknál a csoportkörben elért eredményeket vennék figyelembe, és az ott első és második helyezett klubok kerülnének a négyes döntőbe. Végül ez a variáció valósult is meg a videokonferencia keretében megtartott végrehajtó bizottsági ülésen, ami egyben azt jelenti,hogy a B-csoport második helyén záró Veszprém a német Kiellel, a spanyol Barcával és a francia PSG-vel szerepelhet az év végi fináléban, míg az A jelű nyolcas harmadik helyén végző Szeged búcsúzni kényszerül a sorozattól.

„Sajnálom, hogy ezzel a döntéssel nem a csapatok, hanem az EHF érdekeit tartották szem előtt” – kommentálta a Nemzeti Sportnak szűkszavúan a határozatot a Mol-Pick Szeged elnöke, Szűcs Ernő Péter.

Az európai szövetség közleménye arra is kitér, hogy minden eshetőséget megvizsgáltak az őszi folytatással kapcsolatban, de az egyre zsúfolt versenynaptár és az EHF új média- és marketingszerződései nem teszik ezt lehetővé.

A végrehajtó bizottság tételesen a következőkről döntött:

a férfi Bajnokok Ligája nyolcad- és negyeddöntőit törölte, a sorozat december 28–29-i kölni négyes döntőjét helyben hagyta. A negyeddöntőbe jutásért a Veszprém a lengyel Orlen Wisla Plock, a Mol-Pick Szeged pedig a címvédő északmacedón Vardar Szkopje csapatával találkozott volna, majd továbbjutás esetén a negyeddöntőben a két magyar együttes egymással játszott volna.

– a férfi BL final four résztvevőit a felső ágon szereplő A- és B-csoport első két helyezettjében, azaz a Barca, PSG, Kiel, Veszprém négyesben állapította meg.

– a női Bajnokok Ligája júniusi negyeddöntőit egy későbbi időpontra halasztotta.

a szeptember 5–6-i női BL négyes döntőjének időpontját nem változtatta meg, vizsgálják annak a lehetőségét, hogy közvetlenül előtte, 3-án kerüljön sor a negyeddöntőkre is Budapesten (a Győri ETO ellenfele a román CSM Bucuresti lenne).

– az EHF felvette a kapcsolatot a Magyar Kézilabda-szövetséggel, ha a szeptemberi dátum nem megvalósítható, akkor októbert jelölik ki a finálé új időpontjának – ebben az esetben azonban nem kerülnének megrendezésre a negyeddöntők, hanem a középdöntő első két helyezettjei, a francia Metz és Brest, a dán Esbjerg és a Győri ETO jutna be a magyarországi fináléba.

a férfi EHF-kupa hátralevő mérkőzéseit törölték, ahogy a négyes döntőt is, amelyet idén a német Füchse Berlin otthonában rendeztek volna meg augusztus 29–30-án.

– a férfiakéhoz hasonlóan a női EHF-kupát is berekesztették, és a Challenge-kupa hátralévő mérkőzéseit sem játsszák le. A Siófok így hiába jutott el az elődöntőig, biztosan nem védheti meg a címét az EHF-kupában.

a női Európa-bajnoki selejtezőket törölték. A magyar csapat Montenegró ellen kétszer, Litvánia és Olaszország ellen egy-egy alkalommal lépett volna pályára.

a 2020-as női Európa-bajnokság résztvevőinél a két évvel ezelőtti kontinensviadal végeredményét vették figyelembe, így Franciaország, Oroszország, Hollandia, Románia, Svédország, MAGYARORSZÁG, Montenegró, Németország, Szerbia, Spanyolország, Szlovénia, Lengyelország, Csehország és Horvátország jutott ki a december 3-án kezdődő dán–norvég közös rendezésű Eb-re, amelyre a két házigazda automatikusan kvalifikálta magát. A csoportkör sorsolása június 18-án, Bécsben lesz.

a 2021-es egyiptomi férfi világbajnokság selejtezőit törölték (a magyar válogatott oda-visszavágós párharcban Bosznia-Hercegovinával találkozott volna), a vb-résztvevőket a 2020-as Európa-bajnokság végeredménye alapján határozták meg: Szlovénia, Németország, Portugália, Svédország, Ausztria, MAGYARORSZÁG, Fehéroroszország, Izland, Csehország és Franciaország jutott ki, míg Spanyolország, Horvátország és Norvégia eleve résztvevők voltak, ahogy a címvédő Dánia is.

a női olimpiai selejtezőtornák – amelyek egyikén, győri helyszínnel a magyarok is érdekeltek – új időpontjait egyelőre nem határozták meg, csak az tűnik biztosnak, hogy ezekre jövő tavasszal kerül sor. A végső döntést a nemzetközi szövetség (IHF) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság mondja majd ki.

– elfogadott egy tervet a férfiak 2021. évi versenynaptárával kapcsolatban, e szerint az olimpiai selejtezőkben érdekelt 6 európai nemzet (Németország, Franciaország, Norvégia, Portugália, Szlovénia és Svédország) mérkőzésszámai nem növekednének, így ezek a válogatottak jövő januárban már a 2022-es Európa-bajnoki selejtezőket vívják (a mieink a szlovákokkal együtt rendezői lesznek a tornának).

– a legutóbbi tervek szerint a 2020 augusztusában sorra kerülő férfi U18-as (Szlovénia) és U20-as Európa-bajnokságokat (Ausztria, Olaszország) elhalasztották, az EHF megvizsgálja a versenyek 2021. januári időpontban való megrendezésének lehetőségét

– Az utánpótlás strandkézilabda Európa-bajnokságot július helyett szeptember végén rendezhetik meg Olaszországban. A felnőtt Európa-bajnokságokat (Görögország, Grúzia) törölték. A Masters Európa-bajnokságot és az Egyetemi Játékokat törölték.

A férfi BL final four mezőnye

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik