Kézi: világbajnokot pótol egy évig Fekete Bálint a La Riojában

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2018.05.21. 17:18
null
Fekete Bálint (középen) kipróbálja magát a spanyol bajnokságban (Fotó: <a href="http://www.delmagyar.hu/sport/fekete_balint_a_jovo_remenysege/2446206/">delmagyar.hu</a>)
Azt reméli Fekete Bálint, a frissiben bajnok Szegedből távozó jobbszélső, hogy kibontakoztatja tehetségét a spanyol bajnokságban és a szövetségi kapitány a szűkebb keretben is mielőbb számít rá.



Nem túl korai külföldre igazolni?
Szerintem kicsit sem – válaszolta a Nemzeti Sportnak a története során harmadszor bajnoki aranyérmes szegedi együttes újkígyósi és békési nevelésű jobbszélső-jobbátlövője, a 22 éves Fekete Bálint. – Ebben megerősített eddigi edzőm, Carlos Pastor is, aki forrón ajánlotta, hogy a spanyol bajnokságban folytassam.

KLASSZIS ELŐDÖK
A spanyol bajnokságból évek óta kiemelkedő Barcelona és León mögött a bronzéremért öt-hat erős, azonos tudású gárda viaskodik, köztük a logronói, 2003-ban alapított La Rioja. A 46 éves Jesús Javier González edző 2007-ben vette át a gárda szakmai irányítását, ám a nyártól a PSG-nél folytatja. A Pamplonához közeli, borairól híres, 150 ezres baszk város csapatát 2015-ben BL-nyolcaddöntőbe, kétszer EHF-kupa-előntőbe (2010, 2011) vezette a tréner, akinek az utódja a jelenlegi másodedző, Miguel Ángel Velasco lehet. A klub négyezres csarnokában korábban olyan hírességek kézilabdáztak, mint a Veszprémben is megforduló Isaías Guardiola és Marco Oneto, a volt szegedi Niko Mindegía, valamint a világbajnok Juanín García és Gedeón Guardiola. Jól cseng Alex Dujshebaev, a világbajnok Rubén Garabaya és a kétszeres világbajnok Albert Rocas neve is.

Miért éppen ott?
Akadnak erősebb, magasabb színvonalú bajnokságok is, de a szakmai tanácsadóim, akikre hallgatok, azt mondták, a német vagy francia még korai lenne, előbb egy évig szerezzek tapasztalatot a spanyolban, mégpedig a középmezőny egyik erős együttesében, a logronói La Riojában.

Mi szólt éppen a Logrono mellett?
Ez Carlos Pastor ötlete volt, akinek kitűnőek a kapcsolatai a spanyol klubokkal és edzőkkel. Ebben a csapatban játszott a szegedi Thiagus Petrus és Pedro Rodríguez is, akiknek igen jó emlékeik vannak az ott töltött évekről. Előbbi három, utóbbi négy évig játszott új klubomban. Sokat beszéltek ezekről az időkről, így nem is egészen idegenbe megyek.

A szegedi szerződése 2020-ig érvényes.
Ezért egyelőre kölcsönben szerepelek a bajnokságban negyedik helyen záró, az ősszel az EHF-kupában induló együttesben. A Logrono kiváló gárda, az előző öt évben érmes volt a bajnokságban, háromszor ezüstöt szerzett.

Mi a célja a következő évadra?
Sokkal több játéklehetőséget remélek, mint a Szegedben, amelyben a jobb szélen és a jobbátlövő helyén is többen állnak előttem. Ezt így gondolta Carlos Pastor is, ezért javasolta a kölcsönadásomat.

Jobbszélső, vagy átlövő lesz Logronóban?
Inkább jobbátlövő, mert ezen a poszton képzelem el a jövőmet. A jobb szélen is megállom a helyem, de sokkal több labda jut az átlövőnek.

A BL-BEN IS BIZONYÍTOTT
Carlos Pastor, a Szeged edzője: „Bátran ajánlottam a spanyol klubnak Feketét, mert a bajnok Szegedben az egyik legtehetségesebb, sokra hivatott fiatal volt, akire a bajnoki meccsek mellett szükség esetén már a BL-ben is számíthattunk. Logronóban több nemzetközi rutint is szerezhet, ami fontos a karrierje építéséhez, valamint a válogatottságához.”

Kit ismer leendő együtteséből?
Igazi sztár egyedül a huszonkilenc éves, öt évvel ezelőtt világbajnoki aranyat nyerő Ángel Montoro jobbátlövő. Vagyis vele játszhatnék azonos poszton, de úgy tudom, elmegy a klubtól. Pedig neki hatalmas a rutinja, hiszen játszott a Leónban, a Barcelonában, a Toulouse-ban és a Plockban is – hat évvel ezelőtt éppen a hazatérő Nagy László pótlására szerződött a Barcába.

Akkor őt kell pótolnia, vagyis fel lesz adva a lecke.
Tudom, nagy a feladat, de óriási ambícióval várom. Sajnos nem marad Jesús Javier González edző sem, aki egykor Carlos Pastorral együtt dolgozott Valladolidban, mert az ősztől a Paris SG-nél folytatja Raúl González segítőjeként. Szóval, átalakul a csapat a nyáron.

Mit szólt a költözéshez a családja?
A szüleim is biztattak, próbáljam ki magam külföldön, a barátnőm pedig velem jön.

Mi lesz így a válogatott álmaival?
Nem kell lemondanom róluk, sőt. Remélem, hogy a bő keretből a szűkítettbe is bekerülök, ha Logronóban jól játszom, és erre felfigyel a kapitány.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik