Kézilabda: „Kapitánykérdésben fontos a játékosok véleménye”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.20. 10:58
null
Az Eb-ig sok munka vár még Németh Andrásra és csapatára (Fotó: Szabó Miklós)
Vetési Iván, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában beszélt a magyar–horvát közös rendezésű decemberi női Eb-ről, de kitért a férfiválogatott vb-pótselejtezős bukására is.

 

„Erősebb az águnk, de van a miénkénél erősebb csoport is, amelyben a franciák, a montenegróiak, a szerbek és a szlovákok kerültek – mondta Vetési Iván a női Eb-ről. – Társrendezőként a horvátok csoportját viszont valamivel könnyebbnek találom, mint a miénket. Szeretnénk bizonyítani, hogy nemcsak azért kerültünk az első kalapba, mert házigazdák vagyunk. Viszont a szövetség számára nemcsak arról szól az Eb, hogy milyen ellenfeleket kaptunk, milyen ágra kerültünk – persze nagyon fontos lenne, hogy ott legyünk a négy között –, hanem a sikeres rendezés is a célunk. Hogy a telt házakat látva, amelyeket a magyarországi mérkőzésekre garantálok, ne kelljen tíz évet várnunk egy következő világesemény megrendezésére.”

Vetési Iván szerint az Eb-mezőny erős, amelyben még a norvégok és a montenegróiak sem mehetnek biztosra az elődöntőbe jutást illetően. Az elnök nemcsak a magyar szurkolóktól vár aktivitást, hanem a szomszédos országokból is. Ukrajna és Románia a debreceni csoportba került, ahol a válogatottjukat mindenhová szép számmal elkísérő dánok és norvégok is szerepelnek. Sőt utóbbiakhoz hozzászámított háromszáz norvég egyetemistát, akik Debrecenben folytatják tanulmányaikat.

„Rendezőként számíthatunk a magyar drukkerek hathatós támogatására, amely egyértelműen előnyt jelent nekünk. A jó csapatok álmodhatnak az éremről, több ilyet találunk a mezőnyben, az egyik a miénk, méghozzá egy jó kapitánnyal. A hivatalos célkitűzés az elődöntőbe jutás, és meglátásom szerint is odaérhetünk a végelszámoláshoz. Amennyiben ez nem jönne össze, akkor ki kell értékeljük az okokat, és akár utólag is módosíthatunk az eredeti elváráson. A kapitány Németh András szerződése a riói olimpiáig szól, ennek ismeretében kell megítélni nemcsak az Eb-n elért eredményeinket, hanem a munkáját is. Ennek azonban most még fél évvel az esemény előtt teljesen fölösleges elé menni. Sok minden történik még addig a csapattal, lesz összetartás, lesz felkészülés, meglátjuk, milyen állapotban tudunk nekivágni a tornának, lesznek-e sérülés miatt hiányzóink.”

A sportággal kapcsolatos másik napi hír volt a férfikézilabdázók vb-pótselejtezős bukása Szlovénia ellen. Hasonló után a német és a szerb szövetségi kapitány lemondott, Mocsai Lajos – akivel pótselejtezőt még nem veszített el a válogatott – ellenben saját bevallása szerint nem gondolt rá, hiszen nem edzői hibák vezettek a kieséshez. De mit gondol erről az elnök?

„Nem szeretem a hirtelen döntéseket, előbb értékelésre van szükség, ami egy folyamat. Elsőként a szakmai stábnak kell elkészíteni az értékelését, az elnökség annak ismertében dönthet. Ha egyáltalán van egy olyan helyzet, amiben döntenie kell. Bár mi nem voltunk még ilyen szituációban, hogy nem jutottunk ki a soros világeseményre, ettől függetlenül most sem szabad másképp cselekednünk.”

A műsorban elhangzott, hogy a játékosok kapcsolata nem harmonikus a kapitánnyal, mindez vajon hatással lehet-e az elnökség döntésére, Mocsai Lajos jövőjére? Ha egyáltalán a játékosok véleményére adnak a szövetségben...

„Meghallgatjuk a játékosokat, hiszen fontos az ő véleményük is, de nem lehet fontosabb, mint eddig bármikor. A hosszú távú célokat nem szabad, hogy befolyásoljanak pillanatnyi benyomások. Amennyiben hosszú távon több játékosnak is hasonló jellegű problémái adódnak, akkor mindenek előtt meg kell nézni, hogy mi az orvoslásra szoruló dolog valóságalapja. A játékosok dolga ugyanis mindenek előtt az, hogyha hívják a válogatotthoz, akkor jöjjön, és ott a legjobb tudása szerint teljesítsen.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik