Kézi BL: gödörben volt, de tanul belőle – Groot készen áll az utolsó harcra

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2018.05.11. 20:33
null
Készül a csapatszelfi a Hősök terén (Fotók: Török Attila)
Ugyan több fontos játékosát is kénytelen nélkülözni a Győri Audi ETO a női kézilabda Bajnokok Ligája hétvégi, budapesti négyes döntőjén, annak azért örülhetnek a címvédőnél, hogy Nycke Groot időben felépült, és ott lehet a pályán. A holland irányító a csapatához hasonlóan sok nehézséggel teli szezon végéhez ért, amelyből próbál tanulni a jövőre nézve. Honfitársa, Yvette Broch ki is mondta, hogy ez a legkeményebb idény a pályafutása során, de már csak a távozó Ambros Martín miatt is szeretnék újra magasba emelni a BL-trófeát.

A Győri ETO két irányítója, Nycke Groot és Stine Oftedal is megsérült a közelmúltban, de mindketten időben felépültek ahhoz, hogy ott legyenek a final fouron.

„Úgy érzem, fizikailag készen állok a hétvégére. A rehabilitációm a tervek szerint alakult, fontos volt, hogy tudtam meccset játszani a négyes döntő előtt" – mondta a 30. születésnapját az elmúlt héten ünneplő Groot a négy final fouros együttes Hősök terén megtartott sajtófélóráján. Az említett visszatérésre még a magyar bajnokságban került sor, amelyben a kiélezett állás miatt egyik meccsét sem veheti félvállról a Győr.

„A négyes döntőben érdekelt többi csapat már megnyerte hazája bajnokságát, és csak a final fourra készülhetett, míg mi még nagy harcban állunk a Ferencvárossal, de reméljük, végül sikerül megvédeni a bajnoki címet. Még sohasem volt részem hasonló végjátékban, ám ezek a szabályok, így okosan kell lejátszanunk a hátralevő két mérkőzést."

Az ETO-hoz hasonlóan a holland irányítónak sincs könnyű szezonja, többször is megsérült, ami természetesen a játékára is kihatott.

„Legyünk őszinték, a világbajnokság környékén kisebb gödörben voltam, nem tudtam a legjobbamat adni, ennek azonban megvolt az előzménye. Az idény kezdete előtt előbb mandulaműtétem volt, majd ősszel edzésen izomsérülést szenvedtem. Így pedig nem egyszerű formába lendülni. Amikor a vébé után végre kezdett egyre jobban menni a játék, újra megsérültem. Szóval különös szezonom volt, néha eléggé idegesített, hogy akárcsak a csapat esetében, nálam is mindig közbejött valami, de már nem tudok rajta változtatni. Annak nagyon örülök, hogy a final fouron ott lehetek."

Grooték becsülettel állták a fiatal rajongók rohamát
Grooték becsülettel állták a fiatal rajongók rohamát
GULLDÉNNEK VOLT MIT ELTANULNIA ROMÁNIÁBAN

„Vegyes érzésekkel várom a hétvégét: egyfelől szomorú vagyok, mert utoljára veszek részt a final fouron a Bukaresttel, de örülök is neki, hogy sorozatban harmadszor eljutottunk a legjobb négy közé – mondta az NSO-nak a Győr szombati ellenfele, a román CSM Bucuresti kiválósága, Isabelle Gulldén.Az edző már ismert minket tavalyról, így nem volt szüksége nagy változtatásokra a csapat játékában, de nem is lett volna rá ideje, szóval csak néhány részletet tisztázott."

Mint ismert, tavalyhoz hasonlóan a negyeddöntő előtt újra Per Johanssont kérték fel a bukaresti együttes irányítására. „A három szezon során már hozzászoktam, hogy gyakran változik az edzőnk személye, ez olyan, amire nekünk, játékosoknak nincs ráhatásunk, szóval fölösleges rajta idegeskedni."

Arra is kíváncsiak voltunk, a svéd irányító mit visz magával a keleti szomszédunknál töltött időszakból: „A Romániában töltött időszak során kézilabdázóként, és úgy hiszem, hogy emberként is fejlődtem azáltal, hogy különböző országból és kultúrából érkező játékosokkal találkoztam. Svédországban szeretjük a rendet és a szervezettséget, míg Romániában sokkal lazábbak és spontánabbak az emberek. Nekem különösen volt mit ellesnem ebben a tekintetben, mert néha már túlzásba viszem a tervezést, például egy final four előtt képes vagyok egy héttel korábban bepakolni a bőröndömet. Azt hiszem, sikerült megtanulnom, hogyan éljek néha a pillanatnak."

Groot azonban úgy fogja fel, hogy ezek is olyan tapasztalatok, amelyet hasznosítani tud a későbbiekben. „Az utóbbi két szezon fizikailag és mentálisan is rendkívül megterhelő volt, s eljön az a pont, amikor a tested azt mondja, ez már túl sok. De erre mindig csak akkor jössz rá, amikor már késő. Igyekszem ebből is tanulni, és változtatni a következő szezonra – próbálok majd többet pihenni és több speciális edzést is elvégezni."

Hozzátette, nehezen tudná összeszámolni, a sérülések miatt hány kényszerű változtatáson kellett átmennie a gárdának az idény során. „De végig erősek maradtunk, és megmutattuk, milyen kiváló a csapatszellemünk, amiért nagyon büszke vagyok. Most még itt egy hétvége, amikor mindent ki kell adnunk magunkból, nem tartalékolhatunk az elődöntő során. A védekezés és a kapusteljesítmény lesz a kulcs a Bukarest ellen" – jelentette ki már a szombati meccsre előretekintve.


Honfitársához csatlakozott Yvette Broch is, aki szerint minden kétséget kizáróan ez a legnehezebb évad a karrierjében. A kívülállók mindig azt várják el tőlünk, hogy nyerjünk és a legmagasabb szinten játsszunk, míg nekünk folyamatosan újabb problémákkal kell megküzdenünk. A sérültek pótlása mindenki mástól extra erőfeszítést igényelt. Mindennek azért megvan a pozitív oldala is, mert bebizonyítottuk, hogy igazi csapatot alkotunk."

Erre szükség lesz a hétvégén is, mivel az előbb említettek fényében nem meglepő módon nem most van a legjobb formájában az ETO.

„Valóban nem most játszunk a legjobban, így nem tehetünk mást, mint hogy felmegyünk a pályára és mindent kiadunk magunkból, aztán meglátjuk, ez mire lesz elég. Ambros miatt is küzdeni fogunk, hogy sikerüljön újabb BL-győzelemmel búcsúznia, de hát az egész szezonunk arról szólt, hogy harcolnunk kellett."

A győri játékosok táncra perdültek a final four előtt

GYŐRI AUDI ETO KC
BL-örökmérleg a final four ellenfelekkel szemben: CSM Bucuresti: 5–0–2 (188–174); Vardar Szkopje: 3–1–1 (131–130); Rosztov-Don: 4–0–2 (154–141)
Eddigi eredmények a final fourban: győztes (2014, 2017), döntős (2016)
Szezonbeli BL-mérleg: 12–0–2 (389–319)
Szezonbeli jelöltek a BL All Starba: Kari Aalvik Grimsbö (norvég, kapus), Görbicz Anita (balszélső), Yvette Broch (holland, beálló), Tomori Zsuzsanna (védő), Ambros Martín (spanyol, edző)
Szezonbeli legjobb gólszerzők: Görbicz Anita (62 gól), Nora Mörk (norvég, 49), Stine Oftedal (norvég, 49)
NÉGYES DÖNTŐ (PAPP LÁSZLÓ BUDAPEST SPORTARÉNA)
DÖNTŐ – MÁJUS 13.
Vezeti: Charlotte Bonaventura, Julie Bonaventura (franciák) 18.00 (Tv: Sport1)
A 3. HELYÉRT – MÁJUS 13.
V: Jelena Mitrovics, Andjelina Kazanegra (montenegróiak) 15.15 (Tv: Sport1)
ELŐDÖNTŐ – MÁJUS 12.
CSM Bucuresti (román)–Győri Audi ETO KC
V: Dalibor Jurinovic, Marko Mrvica (horvátok)
15.15 (Tv: Sport1)
Rosztov-Don (orosz)–Vardar Szkopje (macedón)
V: Diana-Carmen Florescu, Anamaria Stoia (románok)
18.00 (Tv: Sport1)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik