Heidi Löke: Nem akarok és nem is tudok búcsúzkodni

Vágólapra másolva!
2016.11.11. 09:46
null
Heidi Löke otthon szeretné világra hozni második gyermekét (Fotó: Földi D. Attila)
Bukarestben lépett utoljára pályára tétmérkőzésen a Győri ETO női kézilabdacsapatának színeiben a második gyermekét váró Heidi Löke, aki hamarosan családjával együtt hazaköltözik Norvégiába. A 33 esztendős beálló öt és fél év alatt szívébe zárta a klubot és Magyarországot, ezért nem is kíván végleg elköszönni.

Hozzászokott már a gondolathoz, hogy újra édesanya lesz?
– Kezdem felfogni, de először alig akartam elhinni, háromszor is elvégeztem a tesztet, hogy megbizonyosodjam róla – válaszolta Heidi Löke, a Győri Audi ETO beállója, akivel kapcsolatban egy órával a múlt pénteki, CSM Bucuresti elleni Bajnokok Ligája-csoportmeccs előtt hozták nyilvánosságra, hogy ismét gyermeket vár, ezért többet már nem lép pályára a szezonban. – Még csak a nyolcadik hétben vagyok, így kicsit korán álltunk elő a bejelentéssel, ám nem akartam semmilyen kockázatot vállalni. Amikor kilenc évvel ezelőtt Alexanderrel voltam terhes, azt mondták az orvosok, hogy akár a tizenkettedik hétig is játszhatok, de a posztomból adódóan annyi ütést kapok, hogy jobb óvatosnak lenni.

NEM KELL KAPKODNI

„A hazai és a nemzetközi piacon is szétnézünk beállós fronton, az egyetlen megkötés, hogy az adott játékos még ne legyen benevezve a Bajnokok Ligájába. Van nagyjából hat jelöltünk, de nem kell kapkodnunk, ugyanis már csak másfél hét van hátra az őszi idényből. Az a fontos, hogy december végére meglegyen az új játékos, aki lehetőleg támadásban és védekezésben is használható, így képes lehet Yvette Broch tehermentesítésére. Nehezíti a helyzetünket, hogy a szezon közben most nem egyszerű senkit sem átigazolni, a klubok jelentős transzferdíjat kérnek, a játékosoknak pedig magas igényeik vannak" – mondta Bartha Csaba, a Győri ETO elnöke.


Kivel osztotta meg először a jó hírt?
– A párommal, Björnnel, aki szintén nagyon örült. Ő negyvenegy éves, én decemberben leszek harmincnégy, aki ismer minket, tudhatja, hogy régóta szerettünk volna közös gyereket. A család a legfontosabb számomra, hat testvérem van, imádom a gyerekeket, könnyen elképzelhető, hogy mi is vállalunk még babát a jövőben.

Gondolom, a csapattársakat is sikerült alaposan meglepnie a bejelentéssel.
– Egy nappal a rosztovi túra előtt tudtam meg, hogy terhes vagyok. Sokat töprengtem azon, mikor mondjam el nekik, végül a két nehéz idegenbeli BL-meccs után került rá sor. Nőként megértették a helyzetemet, mindenki gratulált, de Björn azért kapott néhány poénos megjegyzést... Gondoltam rá, hogy megvárom a csoportkör végét, azonban a norvég válogatott orvosa is azt tanácsolta, ne kockáztassak.

Bukarestben eszébe jutott, hogy valószínűleg ez az utolsó meccse győri mezben?
– A találkozó hevében nem gondoltam rá, de a lefújás után tudatosult bennem, és kicsit elszomorodtam. Annak azért örültem, hogy hozzá tudtam tenni az ETO győzelméhez.

Löke ígéri, gyakran visszajár majd Győrbe (Fotó: Koncz György)
Löke ígéri, gyakran visszajár majd Győrbe (Fotó: Koncz György)

– Kézilabdás körökben egyöntetű a vélemény, hogy képtelenség lesz pótolni.
– Megtisztelő, de én nem így látom. A Győr nélkülem is a világ legjobb csapata lesz. Yvette (Broch) kiváló beálló, imádom a játékát, nem aggódom érte, meg fogja oldani a feladatot.

OTTHON ÜLÉSRŐL SZÓ SEM LEHET

„Az olimpia óta küzdök a fájós bokámmal, emiatt az elmúlt időszakban csak olyan hetvenszázalékosnak éreztem magam, most legalább lesz lehetőségem pihenni" – tekintett előre Heidi Löke. A klasszis beállóról ugyanakkor nehezen tudnánk elképzelni, hogy a következő fél évben majd otthon kötöget a kandalló mellett.

„Meg is őrülnék, az biztos! Amellett, hogy követni fogom a Győr meccseit, biztosan elutazom decemberben a svédországi Európa-bajnokságra. Nyaranta van egy kézilabdás táborom Oslóban, amellyel így több időm lesz foglalkozni. Szeretnék valamit visszaadni a sportágnak abból, amit tőle kaptam az évek során. A bátyámmal, Frankkal, aki korábban szintén válogatott kézilabdázó volt, több tréninget is tartottunk a múltban vállalati vezetőknek, s ezek során különböző karrierutakról, motivációról beszéltünk. Ezzel már a pályafutásom utáni időszakra is gondolok."

Nora Mörk az átigazolásakor nem titkolta, sokat nyomott a latban, hogy klubszinten újra egy csapatban szerepelhetnek. A győri szurkolók nem sokáig élvezhették az összjátékukat.
– A pénteki meccs előtt azzal ugratott, hogy mostantól többet kell majd vállalkoznia, de én megnyugtattam, lőjön csak bátran. Így is tett, tizenegy gólt szerzett, és az egyik után kimutatott nekem a nézőtérre, hogy megy ez neki. Fantasztikus játékos, nagyon örülök, hogy itt van Győrben. Tudom, hogy a drukkerek máris imádják, és biztos vagyok benne, sok örömet fog még szerezni a klubnak.

Nehéz volt kívülről figyelnie a lányokat?
– A pályán sokkal könnyebb megélni a kiélezett találkozókat, ám nem tehettem mást, mint hogy a lelátóról szurkoltam nekik. Továbbra is úgy érzem, hogy a csapat része vagyok, és a jövőben sem szeretnék elszakadni.

A norvég sajtóban már azt lehetett olvasni, hogy hamarosan hazamennek.
– Igen, a novemberi mérkőzések után utazunk Sandefjordba, ott van házam, de úgy tervezem, hogy időről időre meglátogatom a csapatot. Biztos, hogy Alexanderrel együtt itt leszünk jövőre a hazai BL-meccseken.

Löke párjával, Björn Vestrum Olssonnal és fiával, Alexanderrel
Löke párjával, Björn Vestrum Olssonnal és fiával, Alexanderrel

Igaz, hogy több norvég klub egyből megkereste?
– Elsőként korábbi csapatom, a Larvik jelentkezett, ám egyelőre nem foglalkozom az ajánlatokkal, mert még az ETO játékosa vagyok. Várjuk meg, hogyan alakul a szülés, és majd utána átgondolom. Semmit nem fogok elsietni, de úgy érzem, még több évem lehet a legmagasabb szinten.

Szóval meg sem fordult a fejében, hogy két gyerek után abbahagyja?
– Egy percig sem. Könnyebbség, hogy már tudom, mire számíthatok. Az előző alkalommal szinte a szülésig edzésben maradtam, majd utána a hatodik napon már lementem húsz percet futni. Ennek köszönhetően erősebben tértem vissza, ráadásul most jobb formában is vagyok.

Öt és fél év után biztos furcsa lesz majd maga mögött hagynia az itteni életét.
– A karrierem legszebb éveit töltöttem el Győrben. Ha csak magamra kellene gondolnom, egyszerűbb lenne a helyzet, könnyen mondhatnám, hogy örökre itt maradok. De másokra is tekintettel kell lennem: nehéz volt távol lenni a család többi részétől, és Alexander is csak a szünetekben látta az édesapját. Rengeteg barátot szereztem, akik sokat jelentenek nekem, így biztos, hogy a jövőben is gyakran visszatérünk. A szurkolók szeretete mindig sok erőt adott, ők akkor is mellettünk álltak, ha épp veszítettünk. A klubnak és az országnak mindig helye lesz a szívemben. A fiam folyékonyan beszél magyarul, amit kevés norvég mondhat el magáról, ráadásul többet élt itt, mint Norvégiában, és már nekem is ez a második otthonom. A Győr a szívem csücske marad, így nem akarok és nem is tudok búcsúzkodni...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik