Hatvan percig nincs barátság – Rasmussen korábbi csapata ellen a nyolcaddöntőért

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2017.12.07. 09:59
null
Kim Rasmussen igyekezte oldani a hangulatot a szerdai edzésen (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A szerdai szünnapot követően Lengyelországgal játszik kora délután (kezdés: 14.00, Tv: Sport1, élőben az NSO-n) a magyar női kézilabda-válogatott a németországi világbajnokságon. Kim Rasmussen jól ismeri az ellenfelet, hiszen kétszer is vb-negyedik helyig vezette a csapatot, a mostani kapitánnyal, Leszek Krowickivel azonban némileg átalakult a lengyelek játéka. Ami biztos, hogy győzelemmel bebiztosíthatnánk a nyolcaddöntős szereplésünket, míg a harmadik helynél már nem végezhetünk előrébb a csoportban.

„Egy tornán nagyon fontos az első pontok megszerzése, de az argentinok ellen az is lényeges volt, hogy magabiztos győzelmet arassunk, s a meccs legvégéig megmaradjon a koncentráció és a küzdőszellem. Ahogy nyertünk, az volt, ami igazán örömmel töltött el" – jelentette ki Kim Rasmussen a lengyelek elleni mérkőzés előtt.

A jelenlegi magyar szövetségi kapitány 2010 és 2016 között még a lengyel válogatottat irányította, ezalatt a 2013-as és a 2015-ös vb-n is a negyedik helyig menetelt a csapattal.

„Egyáltalán nem különleges a lengyelek ellen készülni – folytatta Rasmussen. – Lengyel kapitányként például ötször is szembekerültem a dán válogatottal, ez az edzői szakma velejárója. Most magyar kapitányként vagyok itt, és amíg tart a mérkőzés, csak az érdekel, hogy mi nyerjünk. A lefújást követően aztán üdvözölhetjük egymást barátként a játékosokkal vagy a stáb tagjaival.”

Ha valaki, akkor a dán szakember igazán tisztában lehet az ellenfél képességeivel, de mint mondja, ennek megvan a veszélye is:

„Valóban ismerem az összes lengyel játékost, az erősségeiket és a gyengeségeiket, de figyelnem kell arra, hogy ne terheljem túl sok információval a saját játékosaimat, csak annyit adjak át, amennyit még be tudnak fogadni. Meg kell találnom azt a három-négy lényeges elemet, amit beléjük sulykolok, és amire figyelniük kell. Persze, a meccs alatt is tudok adni néhány gyors tanácsot, például hogy a kapusok kitől mire számítsanak. De ha túl sokat foglalkozunk az ellenféllel, könnyen elterelődhet a figyelem a saját dolgainkról.”

Rasmussen úgy látja, a védekezés most nem az erősségük, ugyanakkor sokkal gyorsabban játszanak, mint az ő időszakában, sokkal több a lerohanás a meccseiken. A kettő persze összefügg egymással, most inkább a támadásokon van a hangsúly, míg nála inkább a védekezés állt a középpontban.

„Megvannak a kulcsjátékosaik, de a lengyel válogatott mindig attól volt erős, hogy mindenki hozzá tudta tenni a saját részét a csapat teljesítményéhez. Ki kell találnunk, hogy a sztárokat akarjuk megállítani vagy a cseréket. Ha utóbbit választjuk, akkor a fontos játékosok kevesebbet tudnak pihenni, és talán elfáradnak a döntő szakaszra. Szóval nem hagyhatunk lehetőséget a padról beállóknak.”

A kapitány még hozzátette, a becserélt Szucsánszki Zitától azt várja, hogy a tapasztalatával, csupa szív játékával magával tudja húzni a többieket, és ha nem is lő még úgy kapura, mint a sérülése előtt, sok helyzetet tud teremteni a többieknek, és védekezésben is rendkívül hasznos.

Rasmussen a kapuba is beállt az edzés előtti focin

Leszek Krowickivel gyorsabb lett a lengyel csapat
Leszek Krowickivel gyorsabb lett a lengyel csapat

FIATALABB ÉS GYORSABB LENGYEL CSAPAT

Rasmussnetől Leszek Krowicki vette át 2016-ban a lengyel válogatott irányítását. Amikor szerdán a stuttgarti csapatszálláson összefutottunk a 60 éves szakemberrel, első dolga volt megemlíteni, hogy korábban több kiváló magyar játékossal dolgozott együtt. A kilencvenes évek elején ugyanis a korszak akkori szupercsapata, a TuS Walle Bremen edzője volt, amely sok jó játékost szerződtetett, például a dán Anja Andersen is hozzájuk került. A magyarok között is válogattak, így lett a klub játékosa Géczi Anikó, Elekes Csilla, Kiss Éva és Orbán Klára.

A német VfL Oldenburgot otthagyva immár főállású kapitány, szerződése a 2020-as tokiói olimpiáig szól, és ez is a fő cél, miután a lengyel női válogatott még soha nem vett részt ötkarikás játékokon. „Az olimpia a nagy álmunk, ez lebeg a szemünk előtt. A vébére csak annyi tűztünk ki, hogy jussunk tovább a csoportból” – mondta Leszek az NSO-nak, miközben a lengyel játékosok „bezárkóztak” a szálloda egyik különtermébe, hogy egymás között beszéljék át a teendőket.

„Szeretnénk megtalálni azokat a fiatal játékosokat, akikkel csökkenthetjük a csapat átlagéletkorát, a két évvel ezelőtti világbajnokságon ugyanis a miénk volt az egyik legidősebb válogatott. Azon dolgozunk, hogy az újakkal is visszakerüljünk a korábbi szintre. Az Eb-selejtezők, a világbajnokság előtt a Kárpát-kupán játszott felkészülési találkozók vagy a svédek elleni nyitány azt mutatja, hogy jó úton járunk. Természetesen szükségünk van az olyan kulcsjátékosokra, mint Kudlacz, Achruk vagy Grzyb, akik nagyon fontos láncszemei a csapatunknak. Mint a magyarok esetében Görbicz Anita vagy Kovacsics Anikó. Hosszú folyamat lesz, amíg sikerül beépíteni az újakat, és okosan kell csinálni” – magyarázta Leszek, aki egyetértett Rasmussennel abban, hogy az irányításával gyorsabban játszik a csapat.

A gyors játék az edzői filozófiám része, de a világ kézilabdája is ebbe az irányba halad. A norvégok ellen azért láthattuk, hogy még bőven van hová fejlődnünk ezen a téren, de ők másban is a többiek előtt járnak. Akkor lett volna esélyünk, ha hibátlanul játszunk, míg ők rosszabb napot fognak ki, de náluk úgy tűnik, nem létezik ilyen. Svédország ellen hibátlan meccset játszottunk, nagyon büszke voltam a csapatomra. Utána csak tizennyolc óránk volt a csehek elleni meccsig, ez meglátszódott a játékunkon. Kudlacz és Achruk jól játszott negyven percig, de a meccs utolsó harmada rémálomszerűen alakult a számunkra, minden tönkrement, amin addig dolgoztunk.”

És hogy mit vár a kora délutáni meccstől?

„Remélem, nyerünk a magyarok ellen, én hiszek benne. Azt várom, hogy azok a taktikai elemek, amelyeken az elmúlt hónapban dolgoztunk, visszaköszönnek a pályán, és azt az arcunkat mutatjuk, mint a svédek ellen. Sok kimenetele lehet a meccsnek, attól is függ, a magyarok milyen színvonalon fognak játszani.”

ELÉG EGYET NYERNI

Két fordulóval a csoportkör vége előtt kicsit még képlékeny a helyzet a magyar csoportban, de az már biztos, hogy a mieink nem végezhetnek a harmadiknál jobb helyen. Az esélylatolgatáshoz annyit mindenképp feltételezhetünk, hogy Argentína elveszíti hátralévő két meccsét is, s a záró napi svéd–norvég találkozó a mi szempontunkból nem oszt, nem szoroz. Az eddigiek alapján az is biztosra vehető, hogy csütörtökön Norvégia megveri a cseheket (ha nem így lesz, vegyék nyugodtan semmisnek ezt a latolgatást), vagyis leginkább a csütörtöki magyar–lengyel és a pénteki magyar–cseh alapozza meg a mieink helyezését az alábbiak szerint egy általános képet adva. (A csoportból az első négy helyezett jut a nyolcaddöntőbe.)

A fentieket feltételezve tehát a magyar csapat 5. a csoportjában (azaz nem jut tovább), ha…
…nem győzi le Lengyelország és Csehország közül legalább az egyiket

A magyar csapat 4. a csoportjában, ha…
…legyőzi a lengyeleket, és kikap a csehektől
…legyőzi a cseheket, de kikap a lengyelektől
…ha legyőzi a lengyeleket, és döntetlent játszik a csehekkel, de rosszabb az összgólkülönbsége, mint a cseheknek
…ha legyőzi a cseheket, és döntetlent játszik a lengyelekkel, de rosszabb az összgólkülönbsége, mint a lengyeleknek

A magyar csapat 3. a csoportjában…
…nagyjából minden más esetben, elsősorban is akkor, ha legyőzi a cseheket és a lengyeleket egyaránt (nem számolva olyan, teljesen valószínűtlen eshetőségekkel, mint például hogy ugyanolyan pontszámmal és összgólkülönbséggel végez, mint a csehek/lengyelek)

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 4. FORDULÓ
B-CSOPORT, BIETIGHEIM-BISSINGEN
14.00:
Lengyelország–MAGYARORSZÁG (Tv: Sport1 – 13.15-ös műsorkezdettel)
18.00: Svédország–Argentína (Tv: Sport2)
20.30: Csehország–Norvégia (Tv: Sport1 – 20.15-ös műsorkezdettel)
A-CSOPORT, TRIER
14.00:
Paraguay–Szlovénia
18.00: Románia–Angola
20.30: Spanyolország–Franciaország

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Norvégia
3
3 101–63 +38 6
2. Svédország 3 2 1 91–87 +4 4
3. Csehország 3 2 1 89–83 +6 4
4. MAGYARORSZÁG 3 1 2 77–70 +7 2
5. Lengyelország 3 1 2 78–94 –16 2
6. Argentína 3 3 58–97 –39 0

ELLENFÉLNÉZŐ: LENGYELORSZÁG
Olimpia:
nem szerepelt
Világbajnokság: 4. (2013, 2015), 5. (1973), 6. (1978), 7. (1957, 1962, 1975), 8. (1965, 1997), 9. (1990), 10. (1993), 11. (1999, 2007), 13. (1986), 19. (2005)
Európa-bajnokság: 5. (1998), 8. (2006), 11. (1996, 2014), 15. (2016)
Örökmérleg a lengyelek ellen: 78 mérkőzés, 64 győzelem, 4 döntetlen, 10 vereség
Legutóbbi mérkőzés (2016. március 13., Eb-selejtező): Magyarország–Lengyelország 25–26 (16–17)
A magyar gólszerzők: Triscsuk 7, Szucsánszki 6, Zácsik 4, Erdősi 2, Kovács Anna 2, Orbán
Adrienn 2, Kisfaludy, Kovacsics

A MAGYAR VÁLOGATOTT UTOLSÓ MÉRKŐZÉSE A B-CSOPORTBAN
December 8., péntek, 18.00: Csehország–Magyarország (Tv: Sport1)
A csoportmérkőzések helyszíne: Bietigheim-Bissingen, EgeTrans Aréna

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT KERETE NÉVJEGYEK ÉS RÖVID JELLEMZÉSEK ITT!
Kapusok:
BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), JANURIK Kinga (Érd)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO), LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOVÁCS Anna (Dunaújvárosi KKA)
Irányítók: GÖRBICZ Anita (Győri Audi ETO), KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZUCSÁNSZKI Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Beállók: KISFALUDY Anett (Érd), MAYER Szabina (Alba Fehérvár KC), MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: KLIVINYI Kinga (Érd), SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra (Budaörs)
Balszélső: SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Kim RASMUSSEN
Edző: SITI Bea
Kapusedző: BAKOS István

CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Trier):
Franciaország, Románia, Spanyolország, Szlovénia, Angola, Paraguay
B-csoport (Bietigheim): Norvégia, Svédország, Csehország, Magyarország, Argentína, Lengyelország
C-csoport (Oldenburg): Dánia, Oroszország, Brazília, Montenegró, Japán, Tunézia
D-csoport (Lipcse): Hollandia, Németország, Szerbia, Dél-Korea, Kína, Kamerun

Az A- és B-csoport továbbjutóinak nyolcaddöntője Lipcsében lesz, az Arena Leipzigben. A negyeddöntők helyszínei Lipcse és Magdeburg, az elődöntők, a döntő és a bronzmérkőzés helyszíne Hamburg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik