A Fradi kikapott a Valceától, távolodóban a BL-elődöntő

2013.03.09. 15:50
null
A Valcea a második félidőben átrobogott a Fradin (Fotó: Korponai Tamás)
A női kézilabda Bajnokok Ligája középdöntőjének ötödik fordulójában az FTC-Rail Cargo Hungaria hazai környezetben hétgólos vereséget szenvedett a román Oltchim Valceától. Az első félidőben ikszes mérkőzésen a szünet után elfáradó házigazdák rosszul használták ki a fórjaikat, az elődöntőbe jutást illetően sorsuk immár nem csak a saját kezükben van, hiszen legyőzőik átvették tőlük a második helyet a 2. csoportban. A záró fordulóban a Valcea a Krim Mercatort fogadja, míg az FTC a Zvenyigorodhoz látogat.

1. félidő

Az FTC azzal a tudattal készült a Valcea elleni középdöntőre, hogy már egy pont is elég a biztos továbbjutáshoz, míg vereség esetén sem szállnak el a remények, de ekkor már nem csak a saját kezükben van a zöld-fehérek sorsa. A románoktól a tartozások miatt a hét közben távozott Ionela Stanca, míg Alexandrina Barbosa, Allison Pineau és Silvia Navarro vállalta a dabasi meccset (Iulia Curea vállsérülése ellenére szintén ott volt). A Fradiból sérülés miatt Deáki Dóra, Nerea Pena és Zácsik Szandra hiányzott. A találkozóra már a hét elején elfogyott az összes jegy, a Valceát is több száz szurkoló kísérte el.

Győzelmet ünnepelhetett a szép számú vendégtábor
Győzelmet ünnepelhetett a szép számú vendégtábor

Már a bemelegítés alatt hangpárbajt vívott egymással a két tábor, természetesen a hazaiak nyerték meg ezt az „ütközetet”. A két nagy bombázó, Katarina Bulatovics és Tomori Zsuzsanna már az első percben betalált, megadva az alaphangot. Szamoránsky Piroska első gólja után 4–2-re vezetett a Fradi a negyedik percben. A magyar csapat több román támadást is ki tudott védekezni (Bulatovics hetest is rontott, de az ismétlést bevágta), állandósult a kétgólos különbség. Jakob Vestergaard a hetedik percben már időt kért.

Az egyetlen megmaradt valceai beálló, Oana Manea kétszer is betalált, és hetest is kiharcolt, így 7–7-nél újra egál volt. Sőt a vezetést is átvehette volna a vendégcsapat, de Alena Abramovics többször védeni tudott. 11–9-es Fradi-előny után újra fel tudtak jönni döntetlenre a románok, miközben Tomorira Barbosa kilépett követőben. Az Ungureanut váltó Navarro fogta Tomori büntetőjét, de a magyar válogatott átlövő utána a bal felsőbe bombázott. Elek Gábor próbálta pihentetni Tomorit, védekezésben Szarka Adrienn állt be (Bulatovicsot vette ki a játékból), de középen így Manea többször okozott problémát. Néhány kimaradt hazai támadás után gyors gólokkal 15–13-ra elment a Valcea, miközben Navarro is kezdett belelendülni. Szünetre sikerült utolérni az ellenfelet (15–15).

2. félidő

Dajka két bombagóljával indult a második játékrész, de hamar érkezett is a válasz. Barbosa kapta a meccs első két percét, a románok azonban hátrányból is gólokat szereztek, Elek Gábor ezt megelégelve időt kért. Újabb emberelőny következett, de közben kettővel elment a Valcea (18–20), nagyon kellett, hogy Abramovics megfogja Barbosa ziccerét. Bulatovics hetesével már mínusz három volt az állás.

A hazai drukkereken nem múlt semmi
A hazai drukkereken nem múlt semmi

Such Nelly hosszú ferencvárosi gólcsendet tört meg, miközben Bradeanu is kiment két percre. Cifra Anita szintén a kiállítás sorsára jutott, és miután a Valcea egészült ki hamarabb, Vestergaard újra magához hívta a Valcea játékosait néhány tanács erejéig. A hosszabb kispaddal rendelkező románok biztos, ötgólos fórra tettek szert (50. perc, 20–25). A vendégek szélsői rendre be tudtak találni Abramovicsnak, akit Pastrovics váltott.

Nagy hajrába kezdett a Fradi, feljött háromra, ráadásul emberelőnybe is került, amely alatt azonban nem tudott közelebb férkőzni. Sőt az előre játékban való pontatlanságok után visszaállt a különbség. Az utolsó percekre már biztossá vált, hogy első vereségét szenvedi el Dabason az FTC. A hajó egyelőre nem úszott el, ám a továbbjutás már nem csak a népligetiek kezében van. A szurkolók felállva tapsolták meg kedvenceiket, ez így is van rendjén, hiszen már az eddig elért eredmények is minden dicséretet megérdemelnek (23–30).

A MÉRKŐZÉS UTÁNI ÉRTKELÉSEK


NYILATKOZATOK
Elek Gábor: Cserelehetőségekben nagy volt a különbség a két együttes között, és nem a mi javunkra, volt olyan periódusunk, amikor kizárólag fiatalokkal játszottunk, ráadásul Tomori Zsuzsi eleve betegen vállalta a játékot, az első félidő aztán teljesen fel is emésztette az ő erejét. Küzdöttünk, hajtottunk, most ennyi van a csapatban pillanatnyilag, és ennyi különbség volt a két együttes között. Független a szerdai, Győr elleni bajnokitól, mert meglátásom szerint nem az nyomta rá a bélyegét erre a mai találkozóra. Nehéz ezt a mérkőzést értékelni, de az biztos, hogy káprázatos környezetben és szurkolók előtt játszhattunk, az ősszel és a tavasszal is jó játékkal, eredményekkel háláltuk meg ezt a bizalmat. A közönség mérkőzés utáni reakciója nagyon sokat jelent nekünk, nem adjuk fel a továbbjutási terveinket, úgy megyünk Oroszországba, hogy nyerni szeretnénk.
Jakob Vestergaard: A második félidőnk nagyon jól sikerült, főleg a védekezés, talán a magyar csapat fáradt volt a hétközi bajnoki miatt. Boldog vagyok, hogy a győzelemmel megőriztük az esélyünket az elődöntőbe jutásra.
Tomori Zsuzsanna: Elkaptam valami vírust, a gyomrom nincs rendben, de nem akarok ezzel foglalkozni, kifogásokat keresni. Csak az első félidőben tudtuk azt a játékot nyújtani, amire készültünk, a szünet után teljesen elkészültünk az erőnkkel. A második félidő elején elhúztak a vendégek, bár megkaptuk a lehetőséget a felzárkózásra, a szoros végjátékra, sokat hibáztunk emberelőnyökben, így a hajrában már nem volt esélyünk. Pedig örültem volna, ha szorosabb a hajrá, és ennél azért szűkebben kapunk ki. Viszont így sem szégyenkezünk, amit eddig elértünk és beletettünk ebbe a sorozatba, azok után, azt hiszem, most sem kell. Jó lenne, ha a matematika mellénk állna a záró fordulóban, és igyekszünk, hogy rajtunk ne múljon semmi. Oroszországból nem jöhetünk haza vesztesen, és nagyon bízunk a Krimben, amelyet tartunk olyan erős csapatnak, hogy a Valcea vendégeként is győzzön, ami a továbbjutásunkat jelentené.
Szamoránsky Piroska: A küzdeni akarással nem volt baj, de sok hibát követtünk el, illetve ziccereket rontottunk, a Valcea pedig ezt kihasználta. Szeretnénk győzni Zvenyigorodban, aztán a szerencsén múlik majd a sorsunk.
Katarina Bulatovics: Örülünk a győzelemnek, de nem szállhatunk el a sikertől, mert még hátra van egy meccs, amelyen be kellene biztosítanunk a továbbjutást.
NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
KÖZÉPDÖNTŐ, 5. FORDULÓ
FTC-RAIL CARGO HUNGARIA–OLTCHIM RM. VALCEA (román) 23–30 (15–15)
Dabas, 2500 néző. V: C. Bonaventura, J. Bonaventura (franciák)
FERENCVÁROS: Abramovics – Kovacsicz , Szamoránsky P. 2, Cifra 1, Tomori 7, Szucsánszki 3, Vérten 2. Cs: Pastrovics (kapus), Dajka 4, Szarka, Such 2, Szekerczés 2 (1). Edző: Elek Gábor
VALCEA: Ungureanu – Manaharova 5, K. Bulatovics 7 (3), Bradeanu 3, Manea 4, Meirosu , Farcau. Cs: Navarro (kapus), Pineau 3, Jovanovics, Curea 3, Barbosa 5. Edző: Jakob Vestergaard
Kiállítások: 2, ill. 8 perc
Hétméteresek: 2/1, ill. 4/3
Az 1. csoport szombati mérkőzésén: Randers (dán)–Larvik (norvég) 26–31 (15–15)
A 2. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Oltchim Valcea (román) 5 3 2 131–122 9 6
2. Krim Ljubljana (szlovén) 4 3 1 114–103 11 6
3. FERENCVÁROS 5 3 2 136–143 –7 6
4. Zvezda Zvenyigorod (orosz) 4 4 106–119 –13 0
AZ 1. CSOPORT ÁLLÁSA
1. GYŐRI ETO 4 4 106–77 +29 8
2. Larvik (norvég) 5 3 2 118–117 +1 6
3. Buducsnoszt Podgorica (montenegrói) 4 1 1 2 79–89 –10 3
4. Randers (dán) 5 1 4 105–125 –20 1

TUDÓSÍTÁS PERCRŐL PERCRE

1. félidő

1–5. perc: A kékben játszó vendégek vezethették az első támadást, amelyet átlövés góllal zártak. A fehérben játszó házigazdák rögvest egyenlítettek, a kapuban Alena Abramovics állt, aki a harmadik perc közepéig ugyanúgy nem találkozott a labdával, mint kollégája a túloldalon. Akkor aztán az első védése, és Tomori Zsuzsanna betörése hazai vezetést ért. Jól megszórták egymást a felek a nyitányon, egyik fél sem a védekezés magas iskoláját mutatta be (5–3).

6–10. perc A hetedik perc végén, kétgólos (6–4) hazai előnynél, azonnal időt kért a román együttes, a házigazdák elsősorban közepén zilálták szét az ellen. Abramovics védett ugyan párat, de támadásban kapkodtak, és így hibáztak a ferencvárosiak. Ki is egyenlítettek a vendégek (7–7).

11–15. perc Vezetéshez azonban már nem jutottak a vendégek, pedig Paula Ungureanu is elkezdett védeni. Viszont így is csak kapaszkodhattak: Szamoransky Piroska beállóból, Vérten Orsolya kontrából, Szucsánszki Zita átlövésből lőtt gólt. Csak ezekre rendre érkezett felelet a beállót erőltető vendégek részéről. Tomori negyedik gólját követően ismét kettő volt a hazai előny, de nem sokáig (10–9).

16–20. perc Kiegyenlített volt nemcsak az állás, hanem a meccs képe is. A védekezések is a kellő hőfokra pörögtek fel, így a gólok is ritkultak (11–11).

21–25. perc A villámléptű Dajka Bettina tört be keresztbe a falba, és lőtt gólt, de Tomori kezében benne maradt a kétgólos előny: az átlövő gyors támadás végén lőtt, labdája a blokkról vágódott ki. A román kapuba Silvia Navarro érkezett, és tett keresztbe néhány Fradi-bombának. Tomori keze aztán csak elsült, így ismét meglett a közte kettő. Kiélezett, kemény, de sportszerű volt a mérkőzés, kiállítás, durva faultok nélkül peregtek a percek, a vendégek pedig csak nem akartak leszakadni (13–13).

26–30. perc Elek Gábor időkérése vezette fel a szünet előtti hajrát, a szakvezető fontosnak tartotta tudatosítani: nem mindegy, milyen állással mennek pihenőre. Nemcsak ők, hanem az ellenfél sem. Labdaszerzés után vitt ziccerrel szerzett először vezetést a Valcea – a gólszerző Alexandrina Barbosa egyébként is nagy kedvvel játszott –, majd a következő akciónál is eredményesen kontrázott a vendégcsapat. Ennyit az időkérésről... Viszont nem zuhant össze a házigazda: két remek góllal egyenlített még a szünet előtt (15–15).

2. félidő

31–35. perc A hazaiaké volt a félidő első gólja: Dajka ment be bátran, és lőtt őrült nagy, kapufás gólt, aki a kivédekezett Valcea-akció után ugyanezt megtette átlövésből is. A románok messze a hatos falat elhagyva kijöttek szoros emberfogásra, ami picit megzavarta a hazai sorokat. Ez elég is volt a románok egyenlítéséhez. Barbosa csimpaszkodott bele a betörő Dajkába, és kapott elsőként két percet a mérkőzésen (17–17).

36–40. perc Elég rosszul, román góllal kezdődött a Fradi kétperces fórja, de Tomori rögtön góllal jelentkezett. Viszont a kiegészülő vendégek ismét vezetéshez jutottak, a gólt szerző Allison Pineau bizony védekezésben is nagyon odatette magát. Nem véletlen kért időt Elek Gábor mínusz (18–19) egynél a 37. percben. A belelkesült vendégek újabb kiállítást szedtek össze, Navarro azonban védéseivel egyre inkább elbizonytalanította a hazai lövőket. És Abramovicsnak kellett védenie Barbosa ziccerét... Az előbbi, ikszes fórja után ezt a két percet elveszítette a házigazda (18–20).

41–45. perc Hiába érkezett Pastrovics Melinda, hetesből nőtt háromra a vendégek előnye, Szucsánszki Zita gólját pedig szabálytalanság miatt fújták vissza. A következő hazai lövésnél pedig Navarro volt a végállomás, ismételten... Abramovics Pineau labdaszerzés utáni ziccerét is hárította, kritikus perceket élt át a fáradó Ferencváros, de Such Nelly szélről leadott lövésével legalább 10 mp alatt kihasználta az emberelőnyét (19–22).

46–50. perc Mivel Pineau gólja fért még bele ebbe a két percbe, ebből az etapból sem tudott profitálni a Ferencváros, amely kompenzációs jelleggel emberhátrányba is került. Bezzeg a hatékonyabb vendégek összehozták a húzást a szélre, meg is léptek néggyel, de Such szélső befutásba a falba is eredményes volt., viszont így is nehéz feladatnak tűnt a kapaszkodás a házigazdáknak. Főként úgy, hogy a vendégek minden játékosa nagyszerűen játszott, és csapatként is hozták a szinte tökéletest. Mínusz ötnél Abramovicsot Pastrovics váltotta, de igazából támadásban maradt sok a házigazdákban (20–25).

51–55. perc Ünnepelt a vendégtábor, Pastrovics előttük védéssel mutatkozott be, majd Tomori egy csel után tört be és lőtt gólt, hosszú szünet után. A lelkesítést megkapták a hazai játékosok is, a Fradi-táborból zúgott a Mindent bele. Tomorit kellett ápolni, miután Barbosa hetest érően szabálytalankodott ellene, Szekerczés Luca úgy lőtt gólt, hogy a labda Ungureanu kezéről pattant a Valcea kapujába.Több volt ebben a fórban, amely ismételten iksszel zárult, nem csökkent a különbség, sőt, a lehetséges kettő helyett ismét ötre nőtt (22–27).

56–60. perc A hajrá öt perce ilyen különbség mellett nem volt elég, a Ferencvárosnak arra sem volt esélye, hogy minimális vereséget szenvedjen, bár a sok kapott gól miatt az egymás elleni mérleg eleve a vendégeknek kedvezett (23–30).
Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek