FTC-kézilabda: „Látjuk, mi miben hibáztunk” – Bognár László

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2020.03.14. 10:17
A csalódást keltő mostani idény után a sportsikerek terén is csábító perspektívát szeretnének kínálni a zöld-fehérek női csapatánál. Interjú Bognár Lászlóval, az FTC kézilabda-szakosztályának ügyvezető igazgatójával.
Bognár László, az FTC kézilabda-szakosztályának ügyvezető igazgatója (Foó: FradiMédia)
Bognár László, az FTC kézilabda-szakosztályának ügyvezető igazgatója (Foó: FradiMédia)
Bognár László, az FTC kézilabda-szakosztályának ügyvezető igazgatója (Foó: FradiMédia)
Bognár László, az FTC kézilabda-szakosztályának ügyvezető igazgatója (Foó: FradiMédia)
Bognár László, az FTC kézilabda-szakosztályának ügyvezető igazgatója (Foó: FradiMédia)

 

– A Bajnokok Ligájában a középdöntőben fejezte be szereplését a csapat, miközben az NB I-ben elúszni látszik a második hely. Csalódást keltően alakult az idény?
– Mindenképpen – válaszolta Bognár László, az FTC kézilabda-szakosztályának ügyvezető igazgatója. – Az okok keresésekor vissza kell mennünk egy évet, amikor elkezdtük kialakítani a mostani játékoskeretet, mert az nagyban befolyásolta a jelenlegi helyzetünket. Azt, hogy úgy tűnik, nem sikerül elérni a célokat, és csalódásként élhetjük meg ezt az idényt.

– Mire gondol?
– 2018 őszétől Hornyák Dórára gyermekáldás miatt nem számíthattunk, menet közben Danick Snelder, Klivinyi Kinga és Djurdjina Malovics is sérülésekkel bajlódott. Nerea Pena szerződéshosszabbítására nagyon sokat vártunk, mert úgy gondoltuk, tartozunk neki ennyivel. Új impulzusokra vágyott, és a siófoki ajánlatával anyagilag sem tudtunk versenyezni. Mire közölte, hogy nem marad, már kifutottunk az időből, hogy megfelelően pótolhassuk. A nehézségektől függetlenül tavaly nyáron alkalmasnak tartottuk az állományt arra, hogy elérjük a célokat, de azt is tudtuk, nehéz lesz a mostani évad. A cél a bajnokságban az első vagy a második hely megszerzése volt, a Bajnokok Ligájában pedig a nyolc közé jutás. Nem indult jól a bajnokság, a Debrecen elleni váratlan pontvesztés már „megreccsentett” minket, gyorsan nyomás került a játékosok vállára, nem álltunk össze, és talán a hitünkből is veszíttetünk, miközben a BL-ben is kemény csoportba és középdöntős ágra kerültünk.

– Az idény előtt nem érezték a problémákat?
– Túlságosan is bíztunk bizonyos játékosokban, hogy jól teljesítenek majd, reménykedtünk, hogy teljesen felépülnek. Ez a vezetőség hibája volt, racionálisabb döntéseket kellett volna hoznunk. A felelősségünk mellett azt is meg kell vizsgálnunk, miért veszített el a csapat több fontos meccset is a végjátékban, sokszor többgólos vezetésről.Látjuk, mi miben hibáztunk, de a játékosoknak is vállalniuk kell a felelősséget, mert a meccseken ziccerben nem én lövök kapura, de még csak nem is Elek Gábor…

– Van vagy volt edzőkérdés a csapatnál?
– Nem. Elek Gábor nagyon régóta vezetőedző, neki is és a csapatnak is meg kell újulnia néha,illetve fontos, hogy olykor vérfrissítésen essen át a keret. Bizonyos időközönként erre igenis szükség van, mert így az edző is meg tud újulni. Gábornak is változnia kell, mert ez már más játékosgeneráció, mint tíz éve, másként kell kommunikálni a fiatalokkal. Azért sem volt edzőkérdés, mert nemcsak az ő hibája, hogy ez az idény így sikerült. Gábornak jár a lehetőség, hogy megfelelő kerettel, megújulva, új kihívásokkal folytassa a munkát. Abszolút bízunk benne, látjuk rajta a szakmai fejlődést, sok újdonságot befogadott, nagyobb stábbal dolgozik, nyitott és várja az új idényt.

– Tehát a jövőben is Elek Gábor lesz a vezetőedző?
– Igen, ő marad.

– Mit vár a jövőtől, a következő idénytől?
– Elvárás lesz, hogy odaérjen az együttes itthon az első két hely valamelyikére, sőt, a következő idény kerete arra is alkalmas lenne, hogy a BL-ben négyes döntőbe jusson. Tudjuk, a mostani fiatal játékosoknak már nem lesz elég a stabil háttér, a Fradi-szív, a remek szurkolótábor, szeretnének sikereket is elérni, de hisszük, hogy ez a keret alkalmas rá. Az elveinket nem adjuk fel, akármi történjen is, maximum négy légiós lesz a Fradiban, ezen nem változtatunk. De olyan légiósok kellenek, akik hozzásegíthetik a csapatot és fiatal magyar társaikat a sikerhez. Az előző nyárig nem volt lehetőségünk olyan szintű átigazolásokra, mint most, és amíg nincs megállapodás egy-egy szponzorral, addig mi a „talánra” nem adunk. A kiszámíthatóság a legfontosabb, mert azt szeretném, hogy húsz év múlva is jó kézilabda legyen a Ferencvárosban.

– De mi lesz, ha ősztől nem a BL-ben szerepel az FTC?
– Ez nem okoz törést a játékosoknál, az újonnan jövőknél sem, mert látják és érzik, hogy az anyagi biztonságon kívül a most kialakított kerettel a sportsikerek terén is perspektívát kínálunk. Lehet, hogy egy évet a BL nélkül kell végigcsinálnunk, de ezt követően talán még erősebben térhetünk vissza az elitsorozatba. Ha végül nem lesz BL-indulás, az jelzésértékű lesz, hogy valamit nem jól csináltunk, ám az összeérési folyamat miatt jól jöhet ez az újonnan induló Európai Kézilabdaliga. Az új keretünk elég erős lesz ahhoz, hogy akár meg is nyerje az új sorozatot. Fontos lenne, hogy végre örömteli, pozitív élményeket éljünk meg és sikereket érjünk el, mert a 2017-es Magyar Kupa-győzelem óta nem volt ebben részünk.

VÉRFRISSÍTÉS
Ami a Bognár László által is említett vérfrissítést illeti, alaposan átalakul a Ferencváros játékoskerete a következő idényre, hiszen a hét érkező mellett tízen távoznak a zöld-fehérektől.

Érkezők: Julia Behnke (német, beálló; Rosztov-Don, orosz), Emily Bölk (német, balátlövő; Thüringer HC, német), Janurik Kinga (kapus, Érd), Kisfaludy Anett (beálló, Érd), Kovács Anett (jobbszélső, Békéscsaba), Angela Malestein (holland, jobbszélső; Bietigheim, német), Alicia Stolle (német, jobbátlövő; THC)
Távozók: Bánfai Kíra (jobbszélső, Debrecen – kölcsönbe), Emilie Christensen (norvég, irányító, ?), Debreczeni-Klivinyi Kinga (átlövő, ?), Háfra Luca (balszélső, Fehérvár), Hornyák Dóra (átlövő, Debrecen), Lukács Viktória (jobbszélső, Győr), Mészáros Rea (beálló, Vác), Djurdjina Malovics (montenegrói, jobbátlövő, ?), Danick Snelder (holland, beálló; Siófok), Szemerey Zsófi (kapus, ?)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik