Férfi kézilabda-vb: Dániában készül a magyar válogatott

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2018.11.12. 21:13
A magyar férfi kézilabda-válogatott Dániában készül a januári, olimpiai kvalifikációs világbajnokságra.

Az északi ország szövetségének honlapja szerint a magyar csapat január első hetében kétszer is megmérkőzik az olimpiai címvédő dán válogatottal: 3-án 20.15-től Aarhusban, 6-án 16.10-től pedig Odensében.

Csoknyai István szövetségi kapitány – aki Vladan Maticcsal együtt irányítja a válogatottat – a Sport Tv-ben elmondta, a decemberi bajnoki szünetre az erőnléti edző egyéni tervet készít a játékosoknak, hogy a világbajnokság előtti, december 27-én induló edzőtáborba megfelelő állapotban érkezzenek.

A klubedzőkkel és a szövetségi edzőkkel 28-35 fős keretet alakítanak ki először, melyet 20-22 fősre szűkítenek a felkészülés rajtjára, s ebből választják ki a vb-re utazó 16-18 játékost.

A szakvezető hozzátette, a tapasztalt játékosokra – Nagy Lászlóra, Ilyés Ferencre, Császár Gáborra és Nagy Kornélra – is számítanak a tornán.

„Keveset tudok most Csasziról. Én Csaszit nagyon szeretem, ő is Dunaújvárosban nevelkedett, az előző kapitányságom idején az egyik legjobb játékosom volt, nagyon jó játékosnak tartom, nagyon jó formában van. Vannak még külföldön játszó játékosok mellette is, van egy Nagy Kornélunk is, aki kicsit háttérben van, vele is biztosan foglalkozunk. Úgy látom, Faluvégi Rudi is most kezd formába lendülni, van egy Bartókunk (Bartók Donát – a szerk.). Tehát van nagyon sok név, de szépen sáfárkodni kell az erővel, az energiával és a pozícióval, nehogy az legyen, hogy jobbátlövőből legyen öt, de ne legyen balátlövőnk.”

A magyar válogatott az Európa-bajnoki ezüstérmes Svédországgal, valamint Egyiptommal, Katarral, Argentínával és Angolával együtt a koppenhágai D csoportban szerepel a januári, dán-német közös rendezésű világbajnokságon. A hatosból a legjobb három jut tovább, és a középdöntős csoportok első két-két helyezettje alkotja majd a legjobb négy mezőnyét. Továbbjutás esetén a magyar válogatott a dániai Herningben játssza mérkőzéseit a középdöntőben.

A csoportmérkőzésekre január 10. és 17., a középdöntőre 19. és 23. között kerül sor. Az elődöntőket január 25-én játsszák Hamburgban, a helyosztókat pedig január 26-án és 27-én rendezik Herningben.

A győztes kijut a 2020-as tokiói ötkarikás játékokra, a 2–7. helyezettek pedig részt vehetnek az olimpiai selejtezőn.

A kvalifikáció következő állomása a 2020-as, immár 24 csapatos norvég-svéd-osztrák közös rendezésű Európa-bajnokság lesz, amelynek győztese részt vehet az ötkarikás játékokon, a további két legjobb helyen végző együttes – amely korábban még nem szerzett részvételi jogot az olimpiai kvalifikációs tornára – ott lehet a selejtezőn.

FÉRFI KÉZILABDA-VB (2019. január 10–27., Németország és Dánia)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT (Berlin):
Franciaország, Oroszország, Németország, Szerbia, Brazília, (Dél-)Korea
B-CSOPORT (München):Spanyolország, Horvátország, Macedónia, Izland, Bahrein, Japán
C-CSOPORT (Herning):Dánia, Norvégia, Ausztria, Tunézia, Chile, Szaúd-Arábia
D-CSOPORT (Koppenhága):Svédország, MAGYARORSZÁG, Katar, Argentína, Egyiptom, Angola
A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe.

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
2019. január 11., 18.00: Argentína–Magyarország
2019. január 13., 18.00: Magyarország–Angola
2019. január 14., 15.30: Magyarország–Katar
2019. január 16., 18.00: Magyarország–Egyiptom
2019. január 17., 20.30: Svédország–Magyarország

Középdöntő (Köln, Herning):január 19–23.
Elődöntők (Hamburg):január 25.
Helyosztók (Herning):január 26., 27.
A világbajnokság győztese kijut a tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek részt vehetnek a 2020 tavaszán sorra kerülő olimpiai selejtezőn.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik