Férfi kézilabda: óriási botrány robbant ki a szerb válogatottnál

TŐKE JÁNOSTŐKE JÁNOS
Vágólapra másolva!
2018.02.24. 16:54
null
Jovica Cvetkovics állítólag egy hét alatt 1200 eurót költött alkoholra az Eb-n (Fotó: AFP)
A szerb férfikézilabda-válogatott a 12. helyet szerezte meg a legutóbbi kontinensbajnokságon: a középdöntőbe jutást a hazai sajtó meglepetésként könyvelte el, ugyanis a továbbjutáshoz az kellett, hogy a csoport utolsó mérkőzésén a svédek legyőzzék a házigazda horvátokat. Ez végül megtörtént, így Szerbia meglepetésre Európa legjobb 12 csapata között találta magát.

 

Egy ideig csönd honolt az Eb után a válogatott háza tájékán, azonban amikor a szerb sajtó elkezdte megszellőztetni, miket írt Jovica Cvetkovics szövetségi kapitány az Eb-ről készített jelentésében, hirtelen elszabadultak az indulatok. Elsőre sokan kérdőjellel fogadták a jelentés igazságtartalmát, de Bozsidar Djurkovics elnök megerősítette, ami megjelent, az mind szerepel a jelentésben.

Cvetkovics többek között azt állította, hogy a kiválasztottjai Zágrábban hajnalig szórakoztak a városban. „A horvát rendőrség, amelynek az volt a feladata, hogy feleljen a játékosok biztonságáért, megerősítette az értesüléseimet. Úgy gondolom, hogy ez megengedhetetlen. Közben azt is megtudtam, hogy Izland elleni sorsdöntő mérkőzés előtt hét játékos már lefoglalta a hazaútra szóló repülőjegyét” – írta a jelentésében Cvetkovics.

Ahogy az várható is volt, a játékosok sem maradtak adósak. A válaszlevelükben azt írták, hogy szégyenfalra kerültek köszönhetően a szövetségi kapitány vádjai miatt, amelyek azonban nem felelnek meg a valóságnak. „Felelősségteljesen, sportolóhoz illően és morálisan is állítjuk, hogy Cvetkovics minden egyes szava notórius hazugság” – áll a játékosok által aláírt közleményben.

„Megtörténhet-e, hogy a szövetségi kapitány megkérdezi Zsarko Sesumot, hogy érzi magát a Löwenben, vagyis nem tudja, hogy ő már négy éve a Göppingen játékosa? Megtörténhet-e, hogy a kapitány azt kérdezi Bogdan Radivojevicstől, hogy „hol vagy most, kicsi?”, a klubra célozva, mivel nem tudja, hogy melyik egyesületben játszik? Megtörténhet-e, hogy a szövetségi kapitány elutazik Szkopjéba, hogy beszélgessen Alem Toszkiccsal, miközben ő Velenjében játszik? Ezek után talán nem kellene azon csodálkoznunk, hogy az ellenfeleink játékosainak 85 százalékát sem ismerte” – áll a közleményben, amely arra is kitér, hogy Cvetkovics a teremben és az öltözőben is cigarettázott, s soha nem a válogatott autóbuszával, hanem személyautóval utazott az Európa-bajnokság alatt.

És ezzel még nem ért véget a felsorolás, mivel a kézilabdázók szerint a szövetségi kapitány a szállodában töltött hét nap alatt 1200 eurót költött alkoholos italokra.

„Ezek után nem kell azon csodálkozni, hogy a szövetségi kapitány minden este alkohol hatása alatt volt. Ennek a tetőpontja az volt, amikor a fehéroroszok elleni találkozón ilyen állapotban vezette a csapatot. Ittas állapotban támadt rá és ütötte meg a szövetség alelnökét, Dragan Skrbicset.”

Az ügy olyannyira kínos lett, hogy a Szerb Kézilabda-szövetség (RSS) is kénytelen volt megszólalni. A szövetség arra kérte a szervezet tagjait, hogy a nyilvános fellépéseikkel ne okozzanak kárt a szerb kézilabdának.

„Az, ami az elmúlt két napban megjelent a sajtóban a szövetségi kapitány kontra válogatott játékosok témában, senkinek sem válik a javára. Arról, hogy az Európa-bajnokság alatt mi volt a jó, és mi volt a rossz, a Szerb Kézilabda-szövetség végrehajtó bizottságának a jövő héten sorra kerülő ülésén kell vitatkozni” – olvasható többek között a szövetség által kiadott közleményben.

A játékosok egységes kiállás után nehéz elképzelni, hogy Jovica Cvetkovics huzamosabb ideig ülhet majd a válogatott kispadján.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik