Férfi kézilabda NB I: gyorsított menetrend, feszített tempó jön

NAGY PÉTER, VINCZE SZABOLCSNAGY PÉTER, VINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2020.09.02. 13:35
null
A Szeged és a magyar válogatott világklasszis beállója, Bánhidi Bence nemcsak támadásban, hanem védekezésben is központi szerepet tölt be csapatában (Fotó: Szabó Miklós)
A koronavírus átszabta a férfi kézilabda NB I előző idényét, és várhatóan a mostanira is hatással lesz – ám ezúttal fel lehet rá készülni, és talán nem kell leállnia mindennek.

 

Miután az előző idénynek a koronavírus-járvány miatt hirtelen szakadt vége, egy idő után mindenki arról kezdett beszélni, hogy amíg nincs ellenszer, meg kell tanulnunk ezzel a helyzettel együtt élni. Várhatóan az új évad ennek az együttélésnek lesz a főpróbája, igaz, most már élesben. Ezért sincs abban semmi meglepő, hogy a K&H Liga férfi- és női csapatai a bajnoki idény felgyorsítása mellett döntöttek, és még ebben a naptári évben a férfiak 19, a nők 20 fordulót játszanak le, hogy a legrosszabb esetben szilveszterkor már eredményt is lehessen hirdetni.

A VERSENYKIÍRÁS
Rendhagyó versenykiírással rajtol el a 14 csapatos élvonalbeli férfibajnokság: miután a liga elfogadta az első osztályú klubok javaslatát a fordulók sűrítéséről, az őszi szezonban az eddigiekkel eltérően 19 játéknap lehet. A cél, hogy a magyar szövetség koronavírus-protokolljának betartásával minél több mérkőzést játszhassanak nézők előtt, és az előző évaddal ellentétben biztosan lehessen eredményt hirdetni az idény végén. A válogatottnak fenntartott időszakokban (október 2–4., október 30.–november 8. és december 19–30.) nem rendeznek fordulókat, ahogyan a nemzetközi porondon szereplő együtteseink is jövőre halaszthatják aktuális bajnokijukat, ha ütközik az európai kupameccs időpontjával. A Magyar Kupa néhány fordulója átkerült a jövő évre, az NB I folytatásáról és a további játéknapokról pedig a liga és az MKSZ októberi egyeztetésein döntenek.
(További információ: mksz.hu, kezitortenelem.hu)

Ez a döntés a rugalmasság jele, hiszen leginkább az európai kupaporondon induló csapatainknak – Telekom Veszprém, Mol-Pick Szeged, Grundfos Tatabánya, Balatonfüred és HE-DO B. Braun Gyöngyös – kellett ehhez igazítaniuk a programjukat, és vállalniuk a különösen feszített tempót. Még úgy is, hogy egy nemzetközi és hazai meccs ütközése esetén lehetőségük lesz a halasztásra.

Az előző évadban azt állítottuk, mindkét élcsapatunk bejuthat a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, ez a jóslat a csonka idény miatt a mostanira (is) áttolódott. A magyar bajnokság szempontjából ez azt jelenti, a Szeged és a Veszprém továbbra is nagyon közel van egymáshoz, szinte elképzelhetetlen, hogy ne e két együttes játssza a bajnoki döntőt. A nyári igazolásoknál a keret erősségeit mindkét gárdának sikerült megtartania, a mérleg nyelve a spanyol jobbátlövő Jorge Maqueda  lehet, aki várhatóan hasonlóan fontos szerepet tölt majd be a bakonyiaknál, mint eddig Csongrádban. Kapusposzton borzasztóan erős mindkét alakulat, a Szeged viszont a soraiban tudhatja a világ egyik legjobb beállóját, a szlovén Dean Bombaccsal elképesztően hatékony párost alkotó Bánhidi Bencét, aki védekezésben és támadásban is központi szerepet tölt be a Tisza-partiaknál – és nemcsak a pozíciójából adódóan. A Veszprém talán mégis egy apró lépéssel Juan Carlos Pastor csapata előtt jár, ám e minimális különbséggel is megjósolhatatlanok a két csapat összecsapásai.

Jorge Maqueda a szegedi évei után Veszprémben is alapember lehet (Fotó: Török Attila)
Jorge Maqueda a szegedi évei után Veszprémben is alapember lehet (Fotó: Török Attila)

A Tatabánya idénye úgy indul, mint egy évvel ezelőtt befejeződött: sok a sérült, ugyanakkor Vladan Matics edző az előző kiírásban is ragyogóan megoldotta ezt a helyzetet, várhatóan ezúttal is meg fogja, ami azt jelentené, hogy a magyar válogatott majd' egész sorát adó Bányász odaér a dobogó alsó fokára.

Az évad nagy nyertese lehet a Gyöngyös, ahol Konkoly Csaba nemcsak stabil együttest épített, de a karanténidőszakot is minimális veszteséggel sikerült átvészelnie. A Heves megyei városban komolyan veszik a kézilabdát, és élni kívánnak a történelmi lehetőséggel, amit az Európa-liga selejtezőjének első fordulójában az északmacedón Butel Szkopje elleni nagyon simán megnyert párharcuk során bizonyítottak is.

A középcsapatok javarészt azonosak. A Ferencváros stabilizálta helyét a táblázat első felében, érdekes lesz viszont az Éles József klubigazgató és Tombor Csaba edző vezette Veszprémi KKFT első élvonalbeli szereplése: nagy kérdés, a fiatal magyar játékosokból álló és Borbély Ádám révén válogatott kapust a soraiban tudó újonc mire lesz képes az élvonalban. A koronavírus-járvány egyik hozadéka az volt a sportágban, hogy az egy éve meginduló folyamat felerősödött, azaz a hazai NB I-es csapatok is egyre több magyar játékost építenek be a keretükbe, ami rövid távon nagyon jó lehet a magyar kézilabdának. Hosszú távon végképp.

AZ IDÉNY FELFEDEZETTJE LEHET

Fazekas Gergő (Veszprémi KKFT)
A Fazekas név jól cseng a kézilabdában: a 238-szoros válogatott kapus, a 43 éves Fazekas Nándor a nyáron vonult vissza Balatonfüredről, majd azzal a lendülettel el is kezdett dolgozni másod- és kapusedzőként Tombor Csaba mellett a most feljutó Veszprémi KKFT-nél – ahol a fia, a még csak 16 éves Fazekas Gergő is kézilabdázik, igaz, ő édesapjával ellentétben lövi a gólokat. Az utánpótlás-válogatott irányító vezéregyénisége csapatának, amellyel óriási lehetőséget kapott a feljutással. A Veszprémi KKFT ugyan nagy valószínűséggel a bennmaradásért küzd majd, de akkor is kiváló lehetőség ez a fiatal tehetségnek, hogy bizonyítsa, máris képes megállni a helyét a világ legjobbjai ellen.

AZ IDÉNY ÁSZA LEHET

Rodrigo Corrales (Telekom Veszprém)
A sportág élvonalába tartozó Telekom Veszprém évről évre világsztárokat igazol, akikkel végre a Bajnokok Ligáját szeretné megnyerni. A BL-győzelem kulcsa a visszavonult világklasszis kapus, Sterbik Árpád helyére érkező 202 centis Rodrigo Corrales lehet, aki kétségkívül a nyár egyik legnagyobb igazolása, a képességei mellett személyisége miatt is az eddig hiányzó láncszem lehet a bakonyiaknál. A 29 éves, kétszeres Európa-bajnok spanyol a PSG-től érkezett, ahol posztján legutóbb a francia liga legjobbjának választották, ugyanakkor a BL-ben és a világversenyeken hazája válogatottjában is stabilan képes hozni a harminc százalék felett védési hatékonyságot. Több, mint meggyőző…

AZ IDÉNY PÁRBAJA LEHET

FTC–Balatonfüred
A magyar bajnokságban nagyjából látszik, mely csapatok érhetnek oda a nemzetközi kupaszereplést garantáló helyekre: a Telekom Veszprém és a Mol-Pick Szeged rendre a Bajnokok Ligájában indul, a Grundfos Tatabánya stabil résztvevője az Európa-ligának (korábbi EHF-kupa), miközben Konkoly Csaba is ütőképes, kiegyensúlyozott teljesítményre képes gárdát rakott össze Gyöngyösön. Mögöttük kisebb harc várható, jó eséllyel az FTC és a Balatonfüred szállhat még harcba az európai kupaindulásért. Első ránézésre mindkét együttes gyengült a nyáron, a Fradi Debreczeni Dáviddal, a Füred a Máthé Dominik, Zdolik Bence, Fazekas Nándor trióval, ám György László érkezése a kispadra új lendületet adhat a Balaton-partiaknak. Már az előző idényben is egymás közvetlen riválisai voltak, ez a 2020–2021-es kiírásban is így lehet.

FÉRFI KÉZILABDA NB I
AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA

Szeptember 2., szerda
18.00:
Telekom Veszprém–Csurgói KK (Tv: M4 Sport)
19.45: Orosházi FKSE-Linamar–Mol-Pick Szeged (Tv: M4 Sport)*
Szeptember 4., péntek
18.30:
Ferencvárosi TC–Ceglédi KKSE
Szeptember 5., szombat
18.00:
Mol-Pick Szeged–Budakalász
18.00: Dabasi KC VSE–Veszprémi KSE
18.00: Sport36-Komló–SBS-Eger
18.00: HE-DO B.Braun Gyöngyös–Orosházi FKSE-Linamar
20.00: Balatonfüredi KSE–Grundfos Tatabánya KC
*A 6. fordulóból előrehozott mérkőzés

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik