Férfi kézilabda: David Davis lett a Veszprém új edzője – hivatalos

Vágólapra másolva!
2018.10.09. 13:02
null
A spanyol szakember 1+1 évre írt alá Veszprémben (Fotó: Szabó Miklós)
A korábbi híreknek megfelelően David Davis lett a Telekom Veszprém kézilabdacsapatának új edzője. A 41 éves spanyol szakember 1+1 éves szerződést írt alá, a munkáját Pérez Carlos segíti, a sportigazgató pedig Gulyás István lesz.

 

Reggel már megírtuk, hogy a veszprémi kispaddal összefüggésbe hozott David Davis a bakonyi városban töltötte az éjszakát, és a várakozásoknak megfelelően a nap folyamán be is mutatták.

A veszprémiek új edzője magyarul kezdte székfoglalóját kedden a Veszprém Aréna sajtószobájában: „Jó napot kívánok, örülök, hogy itt lehetek.” Ezután angolul folytatta.

„Kiváló keretet, azt is bátran mondhatom, hogy álomcsapatot vezethetek a mai naptól, és ez szerintem minden edző álma, egyben pedig hatalmas megtiszteltetés. Köszönöm a vezetők a bizalmát, amely ebben a klubban és ebben a városban hatalmas érték. Ezzel nekem élnem kell, és ehhez kérem a szurkolók és a média támogatását is” – mondta a bemutatásakor David Davis.

„A legfontosabb, hogy közös erőfeszítésünk eredményeként, valamint segítőm, Pérez Carlos segítségével, nagyszerű csapatunkat visszavezessem a sikerek útjára. Ez bajnoki címet, Magyar Kupa-győzelmet és BL négyes döntőbe jutást jelent. Az első közös lépést a BL-ben szombaton, Montpellier-ben tehetjük meg. A felkészülésre négy napunk maradt, de ez nem baj, ennyi idő alatt kell összeszedni magunkat, hogy a saját csarnokában legyőzhessük a BL-címvédőt. Új csapatomból Sterbik Árpádot és Nagy Lászlót ismerem a legjobban mind a pályáról, mind a magánéletben, de persze a többiekről is nagyon sokat tudok, őket is ismerem. Az egyiptomi válogatott szövetségi kapitányaként is tovább dolgozom, ez a kettősség nekem nem szokatlan, gond nélkül meg tudom oldani. Veszprémről még annyit, hogy minden kezdet nehéz, de ebben a klubban minden adva van a jó eredmények eléréséhez.”

Gulyás István kiemelte, sportigazgatóként tevékeny részese kíván lenni a napi munkának is, ami vélhetően azt is jelenti, hogy az utánpótlásra kevesebb energiája marad.

Pérez Carlos elmondta, voltak már megbeszéléseik az új vezetőedzővel a heti feladatokról, és úgy érzi, könnyen megértik majd egymást David Davisszel.

David Davis munkáját Pérez Carlos segíti (Fotó: Szabó Miklós)
David Davis munkáját Pérez Carlos segíti (Fotó: Szabó Miklós)

 

Davis a BM Granollersben kezdte játékos pályafutását 1995-ben, majd a CB Naranco Oviedóba igazolt, amit az SD Tucro majd a BM Altea követett. A kiváló balszélső legsikeresebb évei 1999 és 2013 között voltak, amikor sorrendben a BM Valladolid, a Ciudad Real és az Atlético Madrid BM csapataiban játszott.

Utóbbi három együttessel háromszor lett spanyol bajnok, ötször nyerte meg a Spanyol Kupát, háromszor a spanyol Szuperkupát, valamint háromszor lett Bajnokok Ligája-győztes.

A spanyol válogatottal 2005-ben világbajnokságot, majd 2006-ban Európa-bajnoki ezüstérmet nyert, mielőtt 2008-ban olimpiai bronzérmet szerzett volna a pekingi olimpiai játékokon. Pályafutását a Portóban fejezte be 2013-ban.

Még ebben az évben elkezdte edzői karrierjét a Vardar Szkopje kispadján másodedzőként, ahol öt éven át dolgozott Raúl González segítőjeként, és mellette a 2016–17-es idényben a ZRK Vardar női csapatának vezetőedzői posztját is betöltötte.

Mindkét együttesnél minden évben macedón bajnok és kupagyőztes lett, a férfiakkal kétszer megnyerte a SEHA-ligát, 2017-ben pedig a Bajnokok Ligáját is. Ugyanebben az évben a női együttes élén a második helyen végzett a BL-ben. 2017-ben az orosz válogatott másodedzője lett, majd 2018 óta az egyiptomi férfi nemzeti csapat szövetségi kapitányi posztját tölti be.

A helyzet azért is érdekes, mert a magyar és az egyiptomi válogatott azonos csoportban szerepel a jövő januári, dán-német közös szervezésű vébén, a felek január 16-án, Koppenhágában csapnak majd össze a D-csoport 4. fordulójában.

A Veszprém előző vezetőedzőjét, Ljubomir Vranjest múlt hétfőn mentették fel a munkavégzés alól. A tavaly nyáron kinevezett svéd szakvezetővel a csapat az előző idényben megnyerte a Magyar Kupát, a bajnokságban viszont csak második lett, a Bajnokok Ligájában pedig nem jutott a nyolc közé. Az új szezont a BL-ben egy győzelemmel és két vereséggel kezdte a Veszprém.

A legutóbbi, szombati BL-csoportmeccsen megbízott edzőként Gulyás István irányította a veszprémieket, akik egy góllal nyertek a fehérorosz Meskov Breszt otthonában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik