Férfi kézi: a magyar válogatott gerincét nevelné ki a Fradi

Vágólapra másolva!
2019.07.01. 17:44
null
Szakály Benedek jobbszélsőként tett hozzá a csapat játékához (Fotó: Fradi.hu)
Király Sándor, a Ferencváros férfi kézilabda szakág- és utánpótlás-vezető évértékelőjében beszélt arról, hogy példátlan sérüléshullám söpört végig a csapaton, de a viszontagságos szezon ellenére öt helyet tudtak javítani a korábbi idényhez képest. Szóba került Ancsin Gábor felépítése, valamint az is, hogy a magyar kézilabda érdekeit is szem előtt tartva milyen célokkal vágnak neki a következő idénynek.

 

„A felnőttcsapat célja tavaly nyáron az első hatba kerülés volt, ettől végül egy hellyel elmaradt. „Így utólag nézve, merészek voltak a célkitűzések, de nagyon hittünk a csapatban. Őszintén be kell vallanunk, hogy egy dologra nem gondoltunk: hogy ennyi jó középcsapat lesz, és minden idők egyik legerősebb magyar bajnoksága elé nézünk” – nyilatkozta Király Sándor, a fradi.hu oldalon. Elmondta, hogy példátlan sérüléshullám söpört végig a csapaton az idényben, hiszen egyetlen mérkőzésen sem tudott teljes csapattal kiállni.

„A stabil első sorunkból Bujdosó Bendegúz tíz, Bozso Andjelics nyolc, Debreczeni Dávid hat, Ancsin Gábor, Pordán Bálint és Teimuraz Orjonikidze egyaránt öt-öt, Schuch Timuzsin pedig három mérkőzést volt kénytelen kihagyni. A keretünk alapvetően jóval szűkebb volt, mint a három nagy, a Veszprém, a Szeged és a Tatabánya mögé vágyó csapatoknak, ezért azt gondolom, hogy bármelyik csapat megérezte volna ennyi kulcsjátékosa hiányát.”

Ancsin Gáborról azt mondta, úgy érkezett a Ferencvároshoz, hogy gyakorlatilag évek óta nem játszott, és szerette volna felépíteni magát. „A szakmai stábnak sok munkájába került, amíg ismét a régi Ancsint láthatták a nézők. Egy könyöksérülése valóban régóta üldözte, és a szezon felénél még sérülten is érkezett vissza a világbajnokságról, ekkor kénytelenek voltunk pihenőt adni neki, és kezeltetni a könyökét. Utána azonban, amikor felépült, kiváló formába lendült, és olyannyira sikerült magát felépítenie, hogy a góllövőlistán a legjobb magyar játékos lett, továbbá nem volt egyetlen kézilabdázó sem az NB I előző szezonjában, aki több akciógólt lőtt volna nála. Hálával tartozunk neki, de azt gondolom, neki is fontos állomás volt karrierjében a Ferencvárosnál eltöltött év.”

Szerinte a magyar kézilabda és a Ferencváros érdeke nem is lehet más, mint az, hogy maximálisan kihasználja az utánpótlásban rejlő hatalmas értékeket. „Jelenleg négy serdülő és négy ifjúsági válogatott játékosunk van, melléjük igazoltuk le Győri Kristófot és Schäffer Zsoltot, akik a junior válogatottal készülnek a világbajnokságra. Átigazolási stratégiánk fő mozgatórugója az volt, hogy olyan játékosok alkossák a Ferencváros keretét, akik jelenleg is korosztályos válogatottak, és a jövőben felnőtt válogatottak akarnak lenni. Ezért szerződtettük a 23 éves Nagy Bencét és a 24 éves Bohács Sándort is, előbbi felnőtt B válogatott, utóbbi a felnőtt A válogatott bővebb keretébe is meghívót kapott a nyáron. Rajtuk kívül a már tavaly is itt szerepelt játékosok közül Debreczeni Dávidot az elmúlt szezonban behívták a bő keretbe, Szakály Benedek most is a B keret tagja, de meggyőződésem, hogy sérülése előtt a kiváló formában játszó Bujdosó Bendegúz is a válogatott közelében volt. Hozzájuk érkezett a szerb junior válogatott jobbátlövője, Nikola Ivanovics, aki még csak 20 éves, de sokat várunk tőle.”

A Fradi hosszú távú építkezésben van, eddig évről évre lépegetett előre, az NB I/B megnyerése után sikerült bennmaradnia az első osztályban, az elmúlt évhez képest pedig öt helyet javított.

„Legfőbb célunk az, hogy minél több lehetőséget adjunk azoknak a fiatal magyar játékosoknak, akik a jövő válogatottjának gerincét alkothatják. Stabil középcsapat szeretnénk lenni a következő évben is, de a célkitűzésünket most nem feltétlenül helyezésben mérjük, sokkal inkább abban, hogy mennyit tudunk tenni a magyar kézilabdáért, a magyar kézilabda jövőjéért” – tette hozzá Király Sándor.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik