Férfi kézi vb-sel.: még egy iszonyatos csata vár ránk Szlovénia ellen

Vágólapra másolva!
2018.06.13. 11:27
null
Újabb nagy csatára van kilátás a magyar és a szlovén csapat között (Fotó: MTI)
Egy mérkőzés választja el a világbajnoki részvételtől a magyar férfi kézilabda-válogatottat. A szlovénok elleni, veszprémi visszavágó (kezdés: 19.00, élőben az NSO-n) előtt minden játékosunk tudja, győzni kell, mert nagy baj lenne, ha elringatná őket az első meccsen szerzett ötgólos előny.

Meccsnullról indul szerdán a veszprémi visszavágó, ugyanis a 2019-es férfi vb-részvételért harcoló szlovén és magyar válogatott eddigi 25 meccsén egy döntetlen mellett mindkét gárda 12-szer nyert. A következő csata viszont nem csupán a mérleget billentheti el valamelyik irányba, hanem a világbajnoki szereplésről is dönt. Egyúttal belépőt ad Tokió előszobájába – de most ennyire ne fussunk előre.

A SZLOVÉNOK SEM MONDTAK LE A TOVÁBBJUTÁSRÓL

Ljubomir VRANJES, magyar szövetségi kapitány: „Elemeztük, megbeszéltük a koperi mérkőzést, ennek alapján készültünk a visszavágóra. Adtam a játékosoknak elegendő időt a regenerálódásra. A lényeg, hogy mentálisan tökéletes állapotban legyenek, véletlenül sem szabad arra gondolniuk, hogy az ötgólos idegenbeli sikerrel már ki is jutottak a vébére. Azt látom, egyikük sem lakott jól a győzelemmel, hanem újabb sikerre éhes. Ez jó! Az ötezer szurkoló pedig belehajszolhatja a csapatot a második győzelembe.”

Veszelin VUJOVICS, szlovén szövetségi kapitány: „Teljes szívvel és odaadással kell harcolnunk, hogy méltón képviselhessük Szlovéniát. Hiába dolgozok ki bármilyen jó taktikát, az semmit sem ér, ha játékosaim nem harcolnak szenvedéllyel és az utolsó leheletükig. Sérülések is hátráltatnak bennünket, mégsem mondtunk le a továbbjutásról, mert ledolgozható a hátrányunk.”

Fantasztikus sikerrel a háta mögött várhatja Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány együttese a vb-bronzérmes Szlovénia elleni párharc második meccsét. Hiszen szombaton Koperban felrúgta a papírformát – ötszörös pénzt ért a fogadóirodáknál a győzelme, miközben a hazaiak sikerére 1.2-szeres lett volna –, remek hajrájával 29–24-re győzött, vagyis páholyban, szinte már a vb-n érezheti magát.

Mégis óvatos és kellően szerény az együttes volt csapatkapitánya, a válogatottságtól tavaly ősszel már visszalépő, a szlovénok elleni párharcra azonban visszatérő Nagy László, aki szerint várható, hogy iszonyatosan nagy csatából kerül majd ki a továbbjutó.

A párharc első felvonását nagyszerű játékkal, lenyűgöző csapatmunkával megnyertük, ezzel sokakat megleptünk – mondta a veszprémiek 200-szoros válogatott világklasszis jobbátlövője. – A visszavágóra is úgy készültünk, hogy megint meg kell állítanunk ellenfelünk rohanós támadásait, inkább a felállt védőfalunk elleni játékra kell kényszerítenünk, mert ez nem ízlik neki. Már az első mérkőzés előtt is ezt a taktikát gyakoroltuk, és be is vált. A csapat valamennyi játékosa sokat tett ezért, és öröm volt újra ebben a közösségben szerepelni. A szlovénok változtattak a keretükön a visszavágóra, és biztosan mindent megpróbálnak, nehogy lemaradjanak a vébéről. Nekünk nem szabad abban a hitben ringatni magunkat, hogy az ötgólos előnnyel már tovább is jutottunk.”

Válogatott karrierje esetleges folytatásáról Nagy László azt mondta, nem tervezi, vagyis komolyan gondolta az ősszel a visszalépést. A válogatott vb-re juttatásáért – Ilyés Ferenchez hasonlóan – vállalta a selejtezőt.

Akkor viszont elérhető leszek, ha a keretet sérülés sújtaná az én posztomon” – tette hozzá Nagy, aki szombaton Koperban három gólt lőtt.

ELLENFÉLNÉZŐ: SZLOVÉNIA
Olimpia: 6. (2016), 8. (2000), 11. (2004)
Vb: 3. (2017), 4. (2013), 8. (2015), 10. (2007), 11. (2003), 12. (2005), 17. (2001), 17–20. (1995)
Eb: 2. (2004), 5. (2000), 6. (2012), 8. (2006, 2018), 10. (1994, 2008), 11. (1996, 2010), 12. (2002), 14. (2016)
Mérlege a magyarok ellen: 12 gy., 1 d., 12 v.
A legutóbbi mérkőzés (2018. június 9., Koper, vb-selejtező): Szlovénia–Magyarország 24–29

A mieinknél nincs súlyos sérült, a kisebb gondokon pedig szakszerűen segít Szikra-Mezey Csaba terapeuta és új segítője, Gazda Ferenc, aki a hétköznapokon a Csurgó gyúrója.

Nagy László veszprémi csapattársa, Blaz Blagotinsek két gólt lőtt a koperi mérkőzésen, rengeteg feladatot adott a magyar védőknek, illetve maga is nagyon harcosan védekezett a saját kapuja előtt.

A Veszprém bajnoki meccsein jól megismertem a válogatott szegedi, tatabányai és többi tagjait – mondta a szlovén beállós óriás. – A magyar válogatott és a miénk sok tekintetben hasonlóan játszik, több azonos taktikai variációt alkalmaz. A lényeg itt is, ott is az, hogy az erőszakos védekezés után le kell rohanni az ellenfelet. Nagyon kemény csatát vívtunk szombaton, ennek több sérülés lett a következménye. A visszavágón nekünk többet kell futnunk, gyorsabban kell játszanunk, és persze a kapusok teljesítménye is fontos lesz. Nem mondtunk le a világbajnoki szereplésről.”

Információnk szerint a sérülések miatt több helyen változtatott a szlovén kereten a montenegrói Veszelin Vujovics kapitány. A legsúlyosabb veszteség a beállóposzton érte ellenfelünket, mert a szegedi Matej Gaber szemsérülést szenvedett, felépülése két-három hétig tarthat. Térdsérülése miatt marad ki a csapatból a visszavágón Niko Medved balszélső és a volt szegedi kapus, Urh Kastelic. A szélső helyére Matic Verdinek, a kapus pótlására Rok Zaponsek érkezett a keretbe.

Veszprémben zsúfolt lelátó, 5000 szurkoló előtt lépnek pályára a csapatok. A továbbjutást az összesített gólkülönbség dönti el. Ha ez egyenlő, vagyis öttel győznek a szlovénok, akkor az idegenben lőtt több gól dönt. Ha Szlovénia 29–24-re nyer, hosszabbítás következik.

 

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT KERETE A SZLOVÉNIA ELLENI VB-SELEJTEZŐRE
Kapusok: Mikler Roland (Telekom Veszprém), Székely Márton (Grundfos Tatabánya)
Jobbszélsők: Hornyák Péter (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Telekom Veszprém), Balogh Zsolt (Mol-Pick Szeged), Nagy László (Telekom Veszprém)
Irányítók: Juhász Ádám (Grundfos Tatabánya), Lékai Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: Bánhidi Bence (Mol-Pick Szeged), Schuch Timuzsin (Telekom Veszprém), Sipos Adrián (Grundfos Tatabánya)
Balátlövők: Bodó Richárd (Mol-Pick Szeged), Ilyés Ferenc (Grundfos Tatabánya), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém)
Balszélső: Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE), Bohács Sándor (Budakalász)
Szövetségi kapitány: Ljubomir Vranjes

A SZLOVÉN KERET
Kapusok:
Urban Lesjak (Celje), Rok Zaponsek (Velenje)
Jobbszélsők: Blaz Janc (Kielce), Gasper Marguc (Veszprém)
Jobbátlövők: Jure Dolenec (Barcelona), Vid Kavticnik (Montpellier), Ziga Mlakar (Celje)
Irányítók: Marko Bezjak (Magdeburg), Aleks Vlah (Koper), Miha Zarabec (Kiel)
Beállók: Blaz Blagotinsek (Veszprém), Matic Suholeznik (Celje), Igor Zabic (Celje)
Balátlövők: Borut Mackovsek (Celje)
Balszélsők: Darko Cingesar (Aix-en-Provence), Matic Verdinek (Celje)
Szövetségi kapitány: Veszelin Vujovics

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik