Férfi kézi-vb: Ha mi is rohanni kezdünk, csak veszíthetünk – Matics

Vágólapra másolva!
2019.01.22. 16:26
null
Ma már a norvégok elleni taktikát gyakoroltuk (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A lazább hétfői nap után kedden már ráfordult a norvégok elleni, utolsó középdöntős mérkőzésre való felkészülésre a magyar férfi kézilabda-válogatott a dán–német közös rendezésű világbajnokságon. Vladan Matics szövetségi kapitány elmondta, a saját stílusunkban kell játszanunk az északiak ellen, és nem mehetünk bele a rájuk jellemző rohanásba, mert abból csak rosszul jöhetünk ki. Lékai Máté már visszatért a csapathoz, Balogh Zsolt azonban még otthon van, de a szövetség tájékoztatása szerint, játszani fog szerdán.

Mint beszámoltunk róla, a hétfői nap leginkább kézilabda nélkül telt a magyar válogatott számára Herningben, a regenerációé volt a főszerep, majd wellness és közös főzés is szerepelt a programban. A csapat este együtt fogyasztotta el a hotel konyhájában elkészített gulyáslevest és palacsintát.

Nagyon finom volt. Szathmári Jani elmehetne akár séfnek egy Michelin-csillagos étterembe. Két tányérral is szedtem a levesből” – újságolta Vladan Matics szövetségi kapitány a Nemzeti Sport Online-nak a mieink kedd délutáni edzése előtt

A létszám nem volt teljes, mert ugyan az újszülött kisfiát meglátogató Lékai Máté már visszaért Dániába, mivel két órát késett a gépe, lemaradt a tréningről. Balogh Zsoltot is visszavárja az együttes (náluk is bármikor érkezhet a baba), a jegye is megvan szerda reggelre, és a szövetség esti tájékoztatása szerint játszani is fog Norvégia ellen.

Zsoltiról egyelőre nem tudunk semmi biztosat, nekünk úgy kell készülnünk, hogy nélküle kell kiállnunk a norvégok ellen” – folytatta Matics, hozzátéve, hogy a délelőtt folyamán már videóztak, aztán az edzésen is átvették a tudnivalókat, és holnap délelőtt is lesz még egy taktikai értekezlet.

Mivel Egyiptom a mieink előtt lép pályára, az is lehet, hogy már nem lesz tétje a mérkőzésünknek, ha azonban legyőzi Tunéziát (az eddig látottak alapján erre kínálkozik a legnagyobb esély), akkor tudni fogjuk, milyen eredmény fér még bele, hogy jobb legyen a gólkülönbségünk az egymás elleni összevetésben (nekünk az utolsó kör előtt –1, az afrikaiaknak –13).

Nem szabad arra gondolnunk, hogy milyen mértékű vereség férhet bele a norvégok ellen, hanem a saját játékunkat kell hoznunk. Nem mehetünk bele a rohanós játékukba, mert úgy csak veszíthetünk. Masszívabb csapat vagyunk, a saját stílusunkban kell játszanunk. Az Egyiptom elleni meccsük jó minta volt, az afrikaiak végig ott tudtak maradni a norvégok nyakán. Nem volt látványos a játék, de működött, nekünk is ezt kell tennünk.”

ÖTVEN KILÓ JÉG

Nem túlzás, éjt nappallá téve dolgoznak a világbajnokságon a magyar játékosok egészségéért, fittségéért, rehabilitációjáért felelős szakemberek. A két kapitány, a kapusedző és kondiedző a sportszakmai felkészítést végzi, az összes többi „karbantartás” a csapatorvosra, dr. Erdélyi Gáborra, valamint a két terapeutára, Szikra-Mezey Csabára és a csurgói Gazda Ferencre vár.

A sorozatmeccseken túlterhelt játékosok gyakrabban és súlyosabban sérülnek, erre pedig nekünk fel kell készülni – mondta Erdélyi doktor. – Balogh Zsolt bokasérülésével kezdődött, aztán Bodó Richárd bokája fordult ki, Jamali Iman térdszalagszakadással dőlt ki, Ancsin Gábor könyökét kellett kezelni, valamint Bánhidi Bence talpa is megfájdult. Baloghot hazaengedtük, és az előírt kezeléseket a szegediek pontosan elvégezték. Így az átlövő gondosan rögzített bokája nem gyógyult, de játékra alkalmas, illetve tudni kell, hogy a részleges szalagszakadás hat hét alatt jön rendbe. A többiek kezelését folyamatosan végezzük, ehhez tökéletesek az eszközeink.”

A keretnél dolgozó egészségügyi szakemberek mintegy 50 millió forint értékű, szállítható gépparkkal kezelik, frissítik a rászorulókat. Szikra-Mezey Csaba elmondta, hogy a lézeres, elektro- és mágnesterápiás berendezések mellett saját jeges fürdővel is csillapítják a fájdalmat a játékosok gyulladt, zúzódott testrészeiben. Az öltözőben felállított, felfújható, kétszemélyes medencébe vizet és ötven kiló jeget tesznek, és egy-egy meccs után ebben hűtik a „sebesülteket”.

Kollégája, a társkapitány Csoknyai István elárulta, eredetileg úgy tervezték, hogy ők is kézilabdamentes napot tartanak hétfőn, ám aztán a reggeli után úgy döntöttek, hogy mivel van feladat bőven, nekiláttak a norvégok elemzésének.

Nagy kérdés lesz, hogy ez a két nap szünet mit hoz ki a csapatból, milyen irányban mozdítja el. Persze fáradtak vagyunk, de mindig benne voltunk a mérkőzésekben. Tunézia ellen is azt éreztem, hogy az ellenfél teljesen elfogyott az erejével a második félidőben, mi viszont még tudtunk újítani. Nem szabad, hogy ebben a szünetben elveszítsük azt a lendületünket, ami eddig jellemezte a gárdát– mondta Csoknyai, majd kitért szerdai riválisunkra.

Tipikus skandináv kézilabdát játszanak, talán ők rohannak a legjobban a három északi csapat közül. Pokoli erős lerohanásuk van, ez az egyik fő fegyverük. Ha ezt sikerülne megállítanunk, a cseretaktikánkat egyre vagy nullára lecsökkentve, akkor lenne esélyünk a jó eredményre. Az biztos, hogy támadás és védekezés között nem fogjuk tudni becserélni a védőjátékosainkat, nagy fejtörést okoz ennek a megoldása. Egyet valószínűleg azért fogunk tudni cserélni, kettőt csak speciális esetben.”

A kapitány hozzátette, annak a híve, hogy mindig a lehető legerősebb csapattal kell kiállnunk, persze ha úgy alakul a mérkőzés, a fiatalok is pályára kerülnek. Úgy látja, a norvégok védekezése nem olyan félelmetes, így ott lehet keresnivalónk.

A csoportok első és a második helyezettje az elődöntőbe jut, a harmadik az ötödik helyért, a negyedik pedig a hetedik helyért játszhat. Az Eb győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, a 2–7. helyezettek pedig részt vehetnek a jövő tavasszal sorra kerülő selejtezőtornákon.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, DÁNIA ÉS NÉMETORSZÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, 3. (UTOLSÓ) FORDULÓ
– A SZERDAI PROGRAM
I. CSOPORT
15.30:
Brazília–Izland
18.00:
Franciaország–Horvátország
20.30:
Németország–Spanyolország
II. CSOPORT
15.30:
Tunézia–Egyiptom (Tv: M4 Sport)
18.00:
Norvégia–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport)
20.30:
Dánia–Svédország (Tv: M4 Sport)

A II. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Dánia 4 4 117– 90 +27 8
2. Norvégia 4 3 1 122–109 +13 6
3. Svédország 4 3 1 122–107 +15 6
4. MAGYARORSZÁG 4 1 1 2 108–109 –1 3
5. Egyiptom 4 1 3 102–115 –13 1
6. Tunézia 4 4 90–131 –41 0

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE – NÉVJEGYEK ÉS RÖVID JELLEMZÉSEK ITT!
Kapusok: MIKLER Roland (Telekom Veszprém), SZÉKELY Márton (Grundfos Tatabánya)
Jobbszélső: HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők: BALOGH Zsolt (Mol-Pick Szeged), NAGY László (Telekom Veszprém), MÁTHÉ Dominik (Balatonfüredi KSE)
Irányító: LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SIPOS Adrián (Grundfos Tatabánya), SCHUCH Timuzsin (Ferencváros)
Balátlövők: BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged), ILYÉS Ferenc (Grundfos Tatabánya), LIGETVÁRI Patrik (Ademar León – Spanyolország), SZITA Zoltán (Balatonfüredi KSE)
Balszélsők: BÓKA Bendegúz (Balatonfüredi KSE), JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya)
Szövetségi kapitány: CSOKNYAI István és Vladan MATICS
Kapusedző:
SZATHMÁRI János

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik