Férfi kézi-vb: „Én ilyen vagyok” – ezért osztogatja Matics a puszikat a kispadon

Vágólapra másolva!
2019.01.15. 18:04
null
Bár a meccsek alatt eltérő a szerepük, mindent megbeszél egymással a két kapitány (<strong>Fotó</strong>: Kovács Anikó)
Balogh Zsolt kiesésével az eddigi legeredményesebb játékosát kénytelen nélkülözni a magyar férfi kézilabda-válogatott a dán–német közös rendezésű világbajnokság csoportkörének utolsó két fordulójában. Vladan Matics szövetségi kapitányt emellett a csapat eddigi kiváló lövési hatékonyságáról és a meccsek közbeni szerepéről is kérdeztük.

Az IHF összesített statisztikáit böngészve tényleg fájdalmas Balogh Zsolt kiválása, ugyanis 22 lövésből szerzett 18 góljával a legeredményesebb játékosunk volt (mögötte 13 találattal Lékai Máté a második), ezzel pedig a vb góllövőlistáján is az előkelő hetedik helyen állt a negyedik kör előtt. A sort egyébként a német Uwe Gensheimer vezette 25 találattal.

Érdekes lesz, az biztos... – mondta egy nagy sóhaj kíséretében Vladan Matics, amikor arról kérdeztük a mieink mai edzése előtt, hogy a szegedi játékos kiválása mennyiben írja át a taktikai elképzeléseinket. – Mindenképpen nagy veszteség, mert Balogh gólerős és jó formában volt, úgyhogy remélem, gyorsan felépül, és még visszatérhet a csapatba a későbbiekben. De így is van két minőségi játékosunk a posztra Nagy Laci és Ancsin Gabi személyében, nekik meg kell oldaniuk a feladatot. Taktikailag veszítettünk a sebességünkből, viszont a másik része, hogy így eggyel kevesebbet kell cserélnünk támadás és védekezés között.

A mieink újra a Dán Olimpiai Bizottság Bröndby Stadion melletti létesítményében edzettek, és a közel másfél órás tréning első, nyilvános részén Ilyés Ferenc csapatkapitány arra hívta fel a többiek figyelmét, hogy mindenki vegye komolyan a csapaton belüli feladatát.

Most valószínűleg tizenöt játékossal fogjuk felvenni a harcot Egyiptommal, mert egy esetleges későbbi visszacserével már két lehetőséget ellőnénk a háromból, és bármi sérülés bejöhet még a folytatásban, vagy éppen valakinek megszülethet a gyereke” – vázolta a helyzetet Matics.

A katariak ellen produkált példátlan, 89 százalékos lövőhatékonyságunknak köszönhetően három forduló után 75 százalékon álltunk, ami a legjobb volt az egész mezőnyben. Ebben a mutatóban Dánia és Norvégia követett minket 74-74 százalékkal.

Nem számítottunk rá, hogy ilyen hatékonyan fogunk lőni. Nem voltak külön lövőedzések a vébé előtt, a rövid idő miatt csak taktikai gyakorlásra adódott lehetőség. Hogy mégis így teljesítettek a fiúk, az már inkább koncentráció kérdése, és kicsit szerencsénk is volt, mert az ellenfél kapusai rossz napot fogtak ki” – magyarázta a Tatabánya vezetőedzője,

Azonban mindössze 122 lövésre vállalkoztunk eddig a tornán, ennél kevesebbszer csak az argentinok próbálkoztak (120), ez is mutatja, hogy nem törekedtünk a gyors játékra, hanem inkább megfontoltan vezettük a támadásainkat.

A csapatunkban most sok a magas és nehéz játékos, a belső posztokon csak Lékai és Balogh számít gyorsnak, így nekünk jobban fel kell építenünk a támadásainkat. Balogh kiesésével még inkább veszítünk a sebességünkből, ezért sokkal tudatosabban kell felépíteni a támadásainkat, keresni kell az ellenfél gyenge pontjait.”

Matics a kispadról osztogatja a tanácsokat (Fotó: Kovács Anikó)
Matics a kispadról osztogatja a tanácsokat (Fotó: Kovács Anikó)
BALOGH ZSOLT A KÖNNYEIVEL KÜZDVE BÚCSÚZOTT
A védőspecialista Ilyés Ferenc kijelentette, visszavárják a sérült átlövőt, de a legfontosabb, hogy a lába rendben legyen.

Nagyon megható pillanata volt a mai napnak, hogy a videózás előtt Balogh Zsolt beköszönt hozzánk, és közben a könnyeivel küszködött. Ez is mutatja, mennyire fontos neki a csapat és a világbajnokság” – tette hozzá a Tatabánya játékosa, aki a mérkőzéseken a csapatkapitányi teendőket is ellátja, amíg Schuch Timuzsin nincs a szűk keretben.

Ilyés elárulta, hogy kedden szabad délelőttöt kapott a csapat, mindenki addig aludt, ameddig akart, a reggeli sem volt kötelező, az első közös program az ebéd volt.

Ilyen nem volt a felkészülés kezdete óta, beleértve a két ünnep közötti időszakot és az újév elejét is. Mindenkinek jólesett, voltak, akik már nagyon igényelték, és tényleg sokáig aludtak, illetve olyanok is, akik besétáltak a városba egy kávéra. Próbáltuk kézilabdamentesen tölteni az időt, az ebéd után viszont már elővettük a videót” – mesélte a 224-szeres válogatott balátlövő.

Hangsúlyozta, differenciált munkával készülnek, hiszen vannak, akik többet játszottak eddig, nekik több pihenőre van szükségük. Az erőnléti edző napi rendszerességgel méri a játékosok adatait, és aszerint osztja el a csapatot.

Ilyés a 45 perces videózás tanulságai alapján úgy fogalmazott, a szerdai ellenfél, Egyiptom válogatottja változatos kézilabdát játszik a jelenlegi veszprémi vezetőedző, David Davis irányításával. (MTI)

Játékosaink közül egyébként a jobbszélső Hornyák Péter töltötte a legtöbb időt a pályán (2 óra 18 perc), őt követi szorosan a kapus Mikler Roland (2 óra 10 perc), valamint a másik szélső, Bóka Bendegúz (2 óra 8 perc). A kulcsemberek közül Bánhidi Bence (1 óra 54 perc) és Bodó Richárd (1 óra 37 perc) is sokat volt bevetésben.

A találkozók során az a munkamegosztás alakult ki a két kapitány között, hogy Csoknyai István áll az oldalvonal mellett, míg Matics inkább ülve magyaráz a mellette ülőknek, vagy éppen próbálja tüzelni, motiválni őket. Ami a meccseken látható tőlem, csak egy plusz, de előtte együtt dolgozzuk ki a taktikát a kollégámmal, és a mérkőzések alatt is próbálok mindenkinek tanácsokat adni, a legtöbbet az irányítókkal egyeztetünk, amíg a mi kapunk előtt zajlik a játék.”

Nem lehetett nem észrevenni az eddigi összecsapásainkon, hogy egy-egy jó megoldás után Matics rendre megpuszilta a játékosai fejét, vagy éppen miután eldőlt a mérkőzés, minden kispadon helyet foglaló kapott egy puszit.

Lehet, hogy ez elsőre szokatlannak tűnhet, ám én ilyen vagyok. Már akkor is ez volt rám a jellemző, amikor Celjében felneveltem a Marguc, Blagotinsek, Mackovsek nevével fémjelzett generációt. Néha persze kicsit keményebben kellett őket fogni, míg máskor inkább biztatásra volt szükségük. Ez azóta is bennem maradt, és amikor azt látom, hogy a játékosok mindent megtesznek a pályán, még ha hibáznak is, nem lehordom, hanem inkább bátorítom őket. Hogy csinálják tovább, mert legközelebb sikerülni fog, és ha ez történik, akkor így dicsérem meg őket.”

Matics hozzátette, rendkívül jó közösség alakult ki a válogatottnál, nagyon együtt van a csapat. A két kapitány szerződése egyelőre a vb végéig szól, de így is büszke rá, hogy egy nagy tornán vezetheti a magyar válogatottat.

Nagy dicsőséget jelent ez nekem, ezzel a kinevezéssel is elismerték a munkámat, amit Tatabányán végzek. Nagyon jólesik.”

Egy újabb győzelem már továbbjutást érne (Fotó: Kovács Anikó)
Egy újabb győzelem már továbbjutást érne (Fotó: Kovács Anikó)

A három forduló alatt megszerzett öt pontunk azt jelenti, ha szerdán legyőzzük Egyiptomot, biztossá válik a továbbjutásunk a középdöntőbe, ráadásul az is eldől, hogy nem pont nélkül kezdjük meg a következő kört Herningben. Csütörtökön a svédek ellen már a további pontokért és a csoportelsőségért szállhatnánk versenybe. Ha viszont kikapunk, még az is benne van papíron a pakliban, hogy nem jutunk tovább (vagy folytathatjuk, viszont pont nélkül), bár ehhez a mi két vereségünk mellett például az is kellene, hogy Katar legyőzze a svédeket.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE – NÉVJEGYEK ÉS RÖVID JELLEMZÉSEK ITT!
Kapusok: MIKLER Roland (Telekom Veszprém), SZÉKELY Márton (Grundfos Tatabánya)
Jobbszélső: HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Ferencváros), BALOGH Zsolt (Mol-Pick Szeged)*, NAGY László (Telekom Veszprém)
Irányítók: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen – Svájc), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SIPOS Adrián (Grundfos Tatabánya)
Balátlövők: BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged), ILYÉS Ferenc (Grundfos Tatabánya), JAMALI Iman (Telekom Veszprém), LIGETVÁRI Patrik (Ademar León – Spanyolország)
Balszélsők: BÓKA Bendegúz (Balatonfüredi KSE), JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya)
Szövetségi kapitány: CSOKNYAI István és Vladan MATICS
Kapusedző:
SZATHMÁRI János
Tartalékok: MÁTHÉ Dominik
(Balatonfüredi KSE), SCHUCH Timuzsin (Ferencváros), SZITA Zoltán (Balatonfüredi KSE)
* Balogh Zsolt nem játszik Egyiptom és Svédország ellen

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
Január 16., 18.00:Magyarország–Egyiptom (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)
Január 17., 20.30:Svédország–Magyarország (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svédország 3 3 92–62 +30 6
2. MAGYARORSZÁG 3 2 1 91–75 +16 5
3. Katar 3 1 2 77–79 –2 2
4. Angola 3 1 2 70–91 –21 2
5. Egyiptom 3 1 2 69–75 –6 2
6. Argentína 3 1 2 61–78 –17 1

A csoport első három helyezettje a középdöntőben folytathatja. A világbajnokság győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, a 2–7. helyezettek részt vehetnek az olimpiai selejtezőtornákon 2020 tavaszán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik