Nagy Lászlóékra (jobbra) kulcsmeccs vár a tunéziaiak ellen (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

 

Az már a középdöntő előtt világos volt, ha el akarjuk érni a csoport legalább negyedik pozícióját, hogy ezáltal megmérkőzhessünk a még biztosan olimpiai selejtezőt érő hetedik helyért, akkor Tunéziát muszáj legyőznünk. Mindkét csapatnak pályára kellett lépnie szombaton is, az afrikaiak sima vereséget szenvedtek Svédországtól, később a mieink csak hárommal maradtak alul a társházigazda dánokkal szemben.

 A KÉPRE KATTINTVA részletes program és menetrend – a 2019-es dán–német közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság adatbankja

A tizenötödik percig versenyben voltunk a svédekkel, de utána egyértelmű vereséget szenvedtünk – mondta a Tunéziát irányító spanyol Antonio Gerona. – A végére szerintem túl nagy is lett a különbség. Tizenöt labdát vesztettünk, amiből egyből indulni tudott az ellenfelünk. Problémánk volt a védekezésükkel is, s amikor megtaláltuk a megoldást, a kapusuk kifogott rajtunk, főleg a második félidőben. Tanulnunk kell az ilyen mérkőzésekből.”

A szakember ugyanakkor kiemelte, előzetesen a középdöntőbe jutás volt a céljuk, amit már elértek, innentől kezdve minden további siker ajándék a számukra. Ráadásul csak három nem európai együttes szerepel a legjobb tizenkettő között, ez még jobban felértékeli a teljesítményüket.

Reálisan láttuk a helyzetünket, tudtuk, hogy a svédek sokkal magasabb szintet képviselnek, így nem akartuk kinyírni a kulcsjátékosainkat. Ha ma jobb eredményt értünk volna el, de aztán kikapunk a magyaroktól és az egyiptomiaktól, nem lenne esélyünk a jobb végső helyezésre. Ezért inkább utóbbi két mérkőzésre koncentrálunk, így is terveztük meg a svéd meccs taktikáját” – tette hozzá Gerona, utalva arra, hogy több pihenőt adott a fontosabb embereinek.

 BALOGH ÉS BODÓ IS JÁTSZHAT

Szombaton késő este visszatért Dániában a magyar válogatotthoz Balogh Zsolt, aki még a Katar elleni mérkőzésen szenvedett bokasérülést, majd Magyarországon folytatódott a kezelése. A vasárnap sorra került herningi vizsgálatokat követően a szakmai és az egészségügyi stáb döntése nyomán eldőlt, hogy a jobbátlövő pályára léphet Tunézia ellen a 18 órakor kezdődő találkozón.

Hasonló a helyzet Bodó Richárddal, akinek a svédek ellen rándult meg a bokája, és nem került pályára Egyiptom ellen, vasárnap már ő is játszhat.

 

Így tettünk mi is Dánia ellen, és jó volt látni, hogy a fiatalok megállták a helyüket a házigazdával küzdve. Vladan Matics szövetségi kapitány pedig reményét fejezte ki, hogy Tunézia ellen még több variációs lehetőségünk lesz.

Balogh Zsolti már úton van, míg a mostani találkozón Juhász Ádám és Szita Zoltán is megmutatta, hogy lehet rájuk számítani” – mondta Matics a szombati meccset követően.

Az orvosi stáb és a gyúrók mindent megtesznek majd azért, hogy a csapat tagjai a lehető legjobb állapotban várják ezt a fontos mérkőzést. Mi videózni foguk egész éjszaka, hogy holnap reggel egy rövid anyagot megmutathassunk a játékosoknak. Nyerni kell Tunézia ellen, nincs mese.”

A beálló Bánhidi Bence a regeneráció fontosságát emelte ki, amiben segíthet a jeges víz is, majd lényeges, hogy mindenki jól aludjon és kipihenje magát.

Okosan hoztuk le ezt a mérkőzést, többet voltak azok a pályán, akik eddig kevesebbet szerepeltek. Jó játékot mutattunk annak ellenére, hogy sok fiatal jutott szóhoz. Remélem, holnap legalább ilyen teljesítményre leszünk képesek, és nyerünk Tunézia ellen” – mondta a Szeged kézilabdázója.

 ELLENFÉLNÉZŐ

Összesített magyar mérleg Tunézia ellen: 6 mérkőzés, 4 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 169–151-es gólkülönbség

Legutóbbi mérkőzés: 2012. július 19., Szeged (felkészülési mérkőzés)
Magyarország–Tunézia 29–25 (15–13)
Legjobb magyar dobók:
Nagy L., Zubai Sz., Császár, Iváncsik G. 3-3

Tunézia négyszer szerepelt olimpián, legjobb eredménye a 8. hely volt 2012-ben. Az idén a 13. világbajnokságán játszik, 2005-ben házigazdaként a bronzmérkőzésig jutott. Az Afrika-bajnokságokon Tunézia rendszeresen tarol: 23-szor vett részt, 10 aranyat, 7 ezüstöt és 6 bronzot nyert a tornán. A mostani vb C-csoportjában úgy gyűjtött hat pontot és szerezte meg a harmadik helyet, hogy megverte öttel Ausztriát, néggyel Szaúd-Arábiát és hattal Chilét.

A legutóbbi Afrika-bajnoki fináléban Egyiptomot felülmúló tunéziaiak legjobbja a montpellier-i Mohamed Szuszi irányító-balátlövő, aki tagja volt a tavaly BL-győztes gárdának. Kedveli a játékát Gerona kapitány is – az utolsó leheletéig a pályán hagyja. A gárda további külföldön szereplő játékosai közül a kapus Makrem Miszaui és az irányító Kamel Aluini a Dinamo Bucuresti-ben légióskodik, a két beállós közül pedig Dzsihed Dzsaballah a török Eskisehir, míg Maruan Suiref a francia Tremblay erőssége, a gólerős balátlövő Moszbah Szanai pedig az emírségekbeli al-Naszr játékosa.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, DÁNIA ÉS NÉMETORSZÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, 2. FORDULÓ

I. CSOPORT (KÖLN)
18.00:
Brazília–Horvátország
20.30: Izland–Franciaország
II. CSOPORT (HERNING)
18.00:
MAGYARORSZÁG–Tunézia (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.30: Norvégia–Egyiptom (Tv: M4 Sport)

ALSÓHÁZI RÁJÁTSZÁS
13.00:
a 23. helyért, Japán–Angola
13.00: a 15. helyért, Macedónia–Chile
15.30: a 21. helyért, Korea–Szaúd-Arábia
15.30: a 13. helyért, Oroszország–Katar
18.00: a 19. helyért, Bahrein–Ausztria
20.30: a 17. helyért, Szerbia–Argentína

AZ I. CSOPORT ÁLLÁSA
  1. Németország 3 2 1 83–65 +18  5  
  2. Franciaország 3 2 1 82–77 +5  5  
  3. Horvátország 2 2 54–46 +8  4  
  4. Spanyolország 3 1 2 81–81 0 2  
  5. Brazília 2 2 43–58 –15  0  
  6. Izland 3 3 71–87 –16  0  
A II. CSOPORT ÁLLÁSA
  1. Dánia 3 3 91–70 +21  6  
  2. Svédország 3 3 95–77 +18  6  
  3. Norvégia 2 1 1 60–54 +6  2  
  4. Egyiptom 2 1 1 54–57 –3  1  
  5. MAGYARORSZÁG 3 1 2 82–88 –6  1  
  6. Tunézia 3 3 69–105 –36  0  

A csoportok első 2-2 helyezettje jut az elődöntőbe, a 3. helyezettek a világbajnokság 5. helyéért, a 4. helyezettek a torna 7. helyéért léphetnek pályára. A világbajnokság győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, a 2–7. helyezettek részt vehetnek az ötkarikás selejtezőn 2020 tavaszán.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE – NÉVJEGYEK ÉS RÖVID JELLEMZÉSEK ITT!
Kapusok: MIKLER Roland (Telekom Veszprém), SZÉKELY Márton (Grundfos Tatabánya)
Jobbszélső: HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők: BALOGH Zsolt (Mol-Pick Szeged), NAGY László (Telekom Veszprém), MÁTHÉ Dominik (Balatonfüredi KSE)
Irányító: LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SIPOS Adrián (Grundfos Tatabánya), SCHUCH Timuzsin (Ferencváros)
Balátlövők: BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged), ILYÉS Ferenc (Grundfos Tatabánya),  LIGETVÁRI Patrik (Ademar León – Spanyolország), SZITA Zoltán (Balatonfüredi KSE) 
Balszélsők: BÓKA Bendegúz (Balatonfüredi KSE), JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya)
Szövetségi kapitány: CSOKNYAI István és Vladan MATICS
Kapusedző:
SZATHMÁRI János