Férfi kézi: Tíz nap alatt másfél hónap munkáját döntöttük romba – Davis

Vágólapra másolva!
2019.10.04. 10:16
null
Mirsad Terzic (balra) és David Davis mutatja az irányt – csakis együtt, csapatként oldhatják meg a helyzetet (Fotó: Koncz György)
Tíz nap alatt másfél hónap munkáját döntöttük romba – véli a bakonyiakat irányító David Davis, aki szerint innen még talpra lehet és kell is állni.

 

Ritkán látott negatív sorozatot produkált az elmúlt napokban a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapata, amely a Bajnokok Ligájában előbb hazai pályán 37–31-re kikapott az előző évadban EHF-kupa-győztes német Kieltől, majd alulmaradt a 2018-ban BL-győztes Montpellier otthonában is 23–18-ra, aztán szerdán az északmacedón Rabotnik is felülmúlta 26–24-re Bitolában a regionális SEHA-ligában.

„A vereség a sport velejárója, bármennyire is fájó ezt elviselni. Három fiaskó után azonban nem szabad bedobni a törülközőt – hangsúlyozta David Davis, a Veszprém edzője. – Remekül kezdtük az idényt, rengeteget és jól dolgoztunk. Az úgynevezett felhozó meccseken azon voltunk, hogy megtaláljuk a lehető legjobb felállást, és a fiúk elkapják a ritmust. Tíz nappal ezelőttig minden úgy is ment, ahogy azt elképzeltük. A Kiel elleni meccs azonban mindent durván felforgatott, és azóta is folyamatosan változik a helyzet. Másfél hónap munkáját döntöttük romba. Addig biztos kézzel lőttük a góljainkat, az utóbbi két mérkőzésen azonban nehezen értékesítettük a helyzeteinket, ellenben könnyű találatokat kaptunk. Mindezek dacára egyáltalán nem aggódom, ugyanis hiszek az elvégzett munkában.”

Davis leszögezte, egyáltalán nem tetszik neki az a kép, amelyet a csapat a játékával a szurkolóknak és az ellenfeleknek mutat. Tapasztalata szerint az idény kezdetén mindenki hajtott, küzdött, most viszont hiányzik a kellő harcosság. Arra a kérdésre, a gondokat okozhatja-e az, hogy túl sok sztár és egyéniség alkotja a legutóbb BL-ezüstérmes bakonyi együttest, Davis egyértelmű nemmel felelt.

„Nagy László és Momir Ilics visszavonulása után új éra kezdődött a klub életében. Új csapatot kell építenünk és ez az építkezés jelenleg is zajlik. A fontos emberek helyét át kell vennie másnak, és ez még nem történt meg. A téglákat nem én egyedül rakom egymásra, az építkezésből mindenkinek ki kell vennie a részét. Most egyáltalán nem a szánk íze szerint alakulnak a dolgaink, de ezt a helyzetet csak együtt, csapatként oldhatjuk meg.”

A tréner azt kérte, mindenki nyugodjon meg, ne türelmetlenkedjen és bánjon óvatosan a szavakkal.

„Krízis van Veszprémben? Ki mondja ezt? Ugyanazok, akik az idény elején azt jósolták, mi vagyunk a Bajnokok Ligája első számú favoritjai – folytatta a spanyol szakember. – Azok, akik az előző idényben a PSG-t tartották a BL-arany legnagyobb várományosának. Azok, akik temették a Barcelonát a néhány héttel ezelőtti szegedi veresége után, most meg a hétvégi sikere után, ismét magasztalják. Azok, akik három vereség után most egyből hátrébb sorolnak minket és legyintenek ránk. Már a BL kezdetén is megmondtam, öt-hat forduló után tisztább képet kapunk a csapatokról és a formájukról. Még csak az idény elején járunk, mindenki nyugodjon meg!”

A Veszprém eddigi meccsei a 2019–2020-as idényben
NB I
Dabas (o) 36–17
Balatonfüred (o) 40–28
Eger (o) 51–30
Vác (o) 40–26
Tatabánya (o) 33–22
Orosháza (i) 31–25
BAJNOKOK LIGÁJA
Zaporizzsja (o) 40–28
Kiel (o) 31–37
Montpellier (i) 18–23
SEHA-LIGA
Breszt (i) 28–27
PPD Zagreb (o) 36–28
Szpartak Moszkva (i) 26–23*
Rabotnik Bitola (i) 24–26
*a találkozón két felnőtt játékos mellett az U21-es keretét szerepeltette a Veszprém

Davis magára vállalta a felelősséget és kijelentette, ha bűnöst keresne bárki, ő az. Viszont ismételten kérte, tíz nap után senki se akarja bedobatni vele a törülközőt, hiszen innen még fel lehet és kell is állnia a csapatnak. Azt is mondta, tavaly októberben, amikor kinevezték, sokkal nehezebb dolga volt, mégis sikerült elérniük a célokat.

A jelenlegi helyzetet komplikáltnak ítélte meg, főleg azért, mert mindenki teljes erőbedobással vesz részt az edzéseken, jól és keményen dolgoznak a játékosok, ennek ellenére néha történnek olyan események, amelyekre nem számítottak. Megjegyezte, a szurkolók nyilván idegesek, de nekik joguk van kifejezni az aggodalmukat, a véleményüket, és fel van készülve rá, hogy a szombati, Meskov Breszt elleni SEHA-liga-találkozó előtt megkapja tőlük a magáét.

A szakvezető Kentin Mahéról is beszélt, aki feltűnően idegesen, feszülten kézilabdázik az elmúlt hetekben. Az edző szerint mindenki annyi játékpercet és lehetőséget kap, amennyit edzésen kiharcol, és hogy valóban frusztrált lenne-e Mahé, arról inkább őt kellene megkérdezni.

„A szombati, Breszt elleni találkozó különösen fontos nekünk, mert minden percre szükségünk van, hogy meg tudjuk mutatni az igazi arcunkat, hogy ki tudjunk mászni a gödörből – ezt már Mirsad Terzic, a veszprémiek rutinos bosnyák védekezőspecialistája mondta. – Nagy László visszavonulása után Lékai Máté lett a csapatkapitány és Sterbik Árpáddal, Andreas Nilssonnal próbálunk segíteni neki. A vezetőség és David Davis szerint is jó megoldás ez, mert nagyon sok légióst kell csapattá gyúrni, és mi mind a négyen más-más mentalitásúak vagyunk. Minden tiszteletem az ellenfeleké, de azt, hogy milyen keményen dolgozunk, jól jelzi, olykor egy-egy edzés, egymás elleni játék nagyobb erőkifejtést igényel, mint egy-egy tétmérkőzésünk. Tudom, hogy most sokakban megingott a bizalom, és a szurkolók ilyenkor képesek »megőrülni«, de ahogy a jóban, a rosszban is össze kell tartanunk. Csakis együtt vagyunk képesek megoldani ezt a helyzetet!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik