Férfi kézi: Szükségem volt egy távoli helyre – Máthé Dominik

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2020.05.13. 09:22
null
Máthé Dominik szintet szeretne lépni a norvég Elverumban (Fotó: Penovác Károly/Veszprém Megyei Napló)
A fiatal válogatott jobbátlövő, Máthé Dominik azzal a céllal megy Norvégiába, hogy megtanul nyerni és meghatározó játékos lesz ott is.


A következő idényt a norvég Elverum csapatában kezdő válogatott jobbátlövő, Máthé Dominik 17 évesen, 2016. október 11-én mutatkozott be a Balatonfüred felnőttcsapatában a Veszprém elleni hazai meccsen, és akkor még csak két percet töltött a pályán, gólt nem szerzett. A következő évadban került fel végleg Csoknyai István együtteséhez, és innentől kezdve jól követhető a fejlődése. Az első teljes idényében (2017–2018) még csak 12. volt a házi góllövőlistán, és a cseh Stanislav Kaspárek, valamint a fehérorosz Artur Karvackij mögött csak harmadik számú volt a posztján, de 2018-ban megnyílt előtte az út, mikor Kaspárek Szegedre igazolt. 19 évesen első számú jobbátlövő lett, a 2018–2019-es évadban pedig már házi gólkirály 115 találattal, a mostani csonka idényben pedig csak Petar Topic dobott több gólt nála, de ő is csak eggyel (80).

ÉLT A LEHETŐSÉGGEL
„Dominik Füreden a második évtől sok lehetőséget kapott, miután egyedüli balkezes lett a keretben. Élt vele, és nemcsak az NB I-ben robbant be, de a válogatottban is bemutatkozott. Sok energiát fordítottunk arra, hogy javítsunk a védekezésén, és Dominik mindenben partner volt, mert az a célja, hogy kész játékos legyen. Istenadta tehetség, akinek bomba van a kezében. Jó a lábmunkája és a kapcsolata a szélsőkkel és a beállóval, Füreden sokat lépett előre. Támadásban gyorsan be fog illeszkedni Norvégiában is, a védekezésén kell még csiszolni, hogy a hosszú oldalon meg tudja oldani a feladatát. Nem féltem, mert optimista, fogékony és szeret tanulni” – fogalmazott Csoknyai István, a játékos korábbi edzője.

„Sok tapasztalatot szereztem a magyar élvonalban, bár ez az évad a koronavírus miatt nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. El sem tudtam rendesen búcsúzni a szurkolóktól és a csapattársaimtól – mondta a Nemzeti Sportnak a 2018-ban az év junior kézilabdázójának választott Máthé Dominik. – Pedig visszatekintve nagyon jók voltak a füredi évek, ahol a serdülőtől kezdve végigjártam az ifi és NB I/B-s csapatot, mire a felnőttekhez kerültem, ami azért szép kis sorozat.”

Sokáig csak támadásban számított rá az edzője, ami mindig is nagy erőssége volt, erőben és technikában évről évre látványosan fejlődött, és bár edzője igyekezett a védekezésén is javítani, a játékos igazán a januári Európa-bajnokságon fejlődött sokat ezen a téren, amikor a magyar válogatott szakmai stábja, Gulyás István, Nagy László és Chema Rodríguez bedobta a mély vízbe.

„Hálás vagyok nekik, hogy megadták a lehetőséget, én pedig igyekeztem meghálálni, és sokat tanultam védekezésben. Elöl magabiztosabban ment, az átlövésekben mindig is erősebb voltam, mint egy az egyben, azt szívesebben bíztam az irányítókra, én a befejező szerepet szeretem igazán” – fogalmazott a 21 éves Máthé, aki a tervek szerint júliusban utazik új csapatába. Méghozzá jó előjellel, ugyanis a következő idénytől a korábbi norvég válogatott irányító, a 41 éves Börge Lund veszi át az Elverum irányítását, aki kifejezetten Máthéval szeretett volna dolgozni. Mivel Lund 2016-tól a norvég nemzeti csapatnál dolgozik segédedzőként, valószínűleg ugyanabban a rendszerben és ugyanazt a stílust fogja játszatni klubcsapatával is, mint a válogatottal, ami, tekintve az elmúlt időszak eredményeit (a legutóbbi két világbajnokságon ezüst-, a januári Eb-n pedig bronzérmet szereztek), nem rossz opció.

„Az állóképesség javítását tűztem ki fő célul, két év alatt szeretnék annyit fejlődni kint, hogy újabb szintet tudjak lépni, és egy még nagyobb csapathoz szerződjek – árulta el terveit a játékos. – Két év alatt norvégul megtanulni azért nem lehetetlen, ráadásul úgy, hogy a keretben jelenleg én vagyok az egyetlen nem skandináv. Egyébként nemcsak Lund miatt választottam az Elverumot, hanem mert szükségem volt egy olyan távoli helyre, ahol csak magammal és a kézilabdával kell foglalkoznom. Norvégiában teljesen más mentalitású közegbe fogok csöppenni, amelyet érdemes lesz elsajátítanom.”

Szeretne teljesen hozzászokni a heti kétmeccses a ritmushoz, úgy, hogy meccsenként 40-50 perceket tölt a pályán, és nemcsak a norvég bajnokikon, hanem a BL-ben is. Meg akar tanulni nyerni, kupákat gyűjteni, amire az Elverum tökéletes lehetőség, lévén 2012 óta letaszíthatatlan a trónról hazájában, hat éve pedig állandó szereplője a BL-nek.

NINCS MESE, MEG KELL TANULNIA VÉDEKEZNI
„Volt nála jobb védő a válogatottban, de az Európa-bajnokságon Dominik azért maradt fent sokat védekezni, mert szerettük volna, ha a hosszú oldalon egy félidőn át nem kell cserélni azon a poszton. Még fiatal, tudtuk, hogy második hullámban fontos láncszeme lehet a nemzeti csapatnak, és hellyel-közzel meg is oldotta a feladatát. De nincs mese, meg kell tanulnia védekezni, és a látottak alapján azt gondolom, jó irányba tart. Azt tanácsolom neki, hogy Norvégiában minél hamarabb tanulja meg a nyelvet, mert akkor tud igazán beilleszkedni, akkor fogadják el és lesz teljes értékű része csapatának. Használja ezt az idő arra, hogy huszonnégy órás kézilabdázó legyen” – mondta Gulyás István szövetségi kapitány.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik