Férfi kézi: számunkra is fájó brazil vereség, halvány esélyünk maradt az olimpiára

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2019.08.05. 09:37
null
A magyar válogatott esélyei minimálisra csökkentek az olimpián való részvételre (Fotó: Török Attila)
A brazil férfi kézilabda-válogatott kikapott a Pánamerikai Játékok elődöntőjében, ezzel eldőlt, hogy biztosan nem szerez egyenes ágon kvalifikációt a jövő évi tokiói olimpiára, ami azt is jelenti, hogy nem „esik ki előlünk” a világbajnoki végső sorrendből. A magyar csapat a 10. helyével már nem juthat el az olimpiai selejtezőre, az egyetlen esélyt a januári Európa-bajnokság jelenti, de ahhoz már nagy bravúr kellene.

Tokióban 12 női és 12 férfi csapat szerepelhet. A férfiaknál ott lesz a házigazda Japán, a világbajnok Dánia, valamint a négy kontinensbajnok, a hat továbbjutó a 2020. április 16–19. között rendezendő olimpiai selejtezőből – ezen három csoportban egyaránt négy csapat küzd, csoportonként kettő szerez kvótát.

Az idén vb-10. magyar férfiválogatott számára arra lett volna szükség a selejtezőn való induláshoz, hogy a vb-n előtte végzők, vagyis a 2–9. helyezettek közül három közvetlenül szerezzen olimpiai kvótát a kontinensviadalokon. Így Magyarország három hellyel előrébb sorolódott volna, vagyis bekerült volna a selejtezőre jogosultak, a vb 2–7. helyezettjei közé.

Ez úgy és akkor lett volna lehetséges, ha a vb-8. Egyiptom lesz az Afrika-bajnok januárban, a vb-9. Brazília a pánamerikai bajnok, és a vb-n 2–7. helyezettek valamelyike (norvég, francia, német, svéd, horvát vagy spanyol) nyeri meg az Eb-t, vagy Dániától kap ki az Eb-döntőben.

Nos, ezen feltételek közül a Pánamerikai Játékokra vonatkozó rögtön megdőlt, mivel Brazília 32–29-re kikapott Chilétől az elődöntőben, így biztosan nem jut ki egyenes ágon, vagyis elviszi előlünk a helyet a vb-ről, és az olimpiai selejtezőből próbálhatja meg kiharcolni a részvételt.

A mieink számára – már Gulyás István szövetségi kapitánnyal –csak a januári Európa-bajnokság kínál esélyt, mégpedig kétfélét:

– direkt olimpiai kvótát szerzünk, ha Európa-bajnokok leszünk 2020-ban; vagy Eb-ezüstérmesek leszünk úgy, hogy a döntőben Dániától kapunk ki.

– a másik esély, hogy csapatunk a 2020 eleji Eb-n bekerül azon két csapat közé, amely a vb-n még nem szerzett olimpiai selejtezős helyet – Európa mint legerősebb kontinens ezt a két plusz selejtezős helyet kapja.

A január 9-től 26-ig tartó Európa-bajnokságot Ausztria, Norvégia és Svédország közösen rendezi meg, ez lesz az első 24 csapatos kontinenstorna. A csoportokból egyaránt két csapat jut be a két középdöntős hatosba, ahonnan az első két helyezett vív meg az elődöntőben.

A magyar csapat számára már a csoportból való továbbjutáshoz is komoly erőfeszítésre lesz szükség, ugyanis két válogatottat kell megelőznünk a dán, izlandi, orosz trióból. A fent vázolt esély megragadását alaposan megnehezíti, ha ránézünk a másik ágra, a B-csoportból ugyanis biztosan két olyan csapat fog továbbjutni, amely még nem rendelkezik olimpiai selejtezős hellyel, hozzájuk jön még az A-ból egy harmadik.

A mi águnkon valószínűsíthető a francia, norvég, dán, svéd csapat továbbjutása a középdöntőbe, hozzájuk csatlakozhatnak a mieink, és mondjuk a még szintén kvóta nélküli Szlovénia. A felsorolt kvóta nélküliekből legfeljebb egy előzhet meg bennünket a végső összesítésben…

FÉRFI KÉZILABDA EB 2020
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT (Graz):
Horvátország, Fehéroroszország, Montenegró, Szerbia
B-CSOPORT (Bécs): Csehország, Észak-Macedónia, Ausztria, Ukrajna
C-CSOPORT (Trondheim): Spanyolország, Németország, Lettország, Hollandia
D-CSOPORT (Trondheim): Franciaország, Norvégia, Portugália, Bosznia-Hercegovina
E-CSOPORT (Malmö): Dánia, MAGYARORSZÁG, Izland, Oroszország
F-CSOPORT (Göteborg): Svédország, Szlovénia, Svájc, Lengyelország
Dőlttel szedtük a már legalább selejtezős hellyel rendelkezőket, Dánia már biztos olimpiai résztvevő.

A KÖZÉPDÖNTŐ HELYSZÍNEI
A-B-C-ág: Bécs
D-E-F-ág: Malmö

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik