Férfi kézi: Sok fiatal túl korán keres túl sokat – Vranjes

Vágólapra másolva!
2018.03.12. 12:26
null
Ljubomir Vranjes szigorítaná a feltételeket a magyar bajnokságban (Fotó: Szabó Miklós)
Ljubomir Vranjes, a Telekom Veszprém vezetőedzője és a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint idehaza sok fiatal túl korán keres túl nagy pénzeket, fizetési limit bevezetésével oldaná meg a problémát.

 

„Abszolút, a fiatal játékosok fontosak a jövő szempontjából, de beszéltem edzőkkel, és ha a kluboknak nincs erre pénze, akkor megoldást kell találnunk a problémára! – mondta a Forbes magazinnak adott interjúban Ljubomir Vranjes a magyar játékosok foglalkoztatásával kapcsolatban. – A Veszprém és a Szeged megteheti, még esetleg a Tatabánya és a Balatonfüred is, de most az összes magyar egyesületről beszélek. Flensburgban azt csináltuk, hogy fizetési sapkákat vezettünk be a fiataloknak: kezdésként például 500 euró. Ha látom a fejlődést, hogy egyre jobb, akkor adok neki 750 eurót. Ha megugorja a következő szintet, akkor beszélhetünk a szerződésről. Egy ilyen fizetési limit a bajnokságban egyszer és mindenkorra megoldaná ezt anélkül, hogy megváltoztatnánk a magyar játékospolitikát: például 20 éves korig 1500 euró maximum, 22 éves korig 2500 euró. Utána bizonyítsd be, mit tudsz, szerezz jobb szerződést."

„A sport és a pénz együtt jár az egész világon, nem csak Magyarországon. Olyan ez, mint a cirkusz: azért fizetnek minket, hogy ugráljunk és lőjünk, csináljuk a show-t és mindenki tapsol. Ha a sportban jó vagy és pénzt keresel vele, akkor is csak egy rövid ideig tudsz a legmagasabb szinten játszani, és közben tönkreteszed a tested. Látom a problémát, hogy sok fiatal túl korán keres túl nagy pénzeket, még mielőtt bizonyítottak volna. Hallok olyan fizetésekről, amik egyszerűen nincsenek a megfelelő szinten. A magyar bajnokságban van egy szabály, hogy maximum 3 külföldi játékos szerepelhet a keretben büntetés nélkül. A kluboknak szüksége van a magyar játékosra, akinek ha nem ígérnek annyit, amennyit szeretne, elmegy máshova. Nincs verseny, a klubok tehetetlenek, nem tudják azt mondani, hogy ennyi fizetésért két légióst tudnék igazolni, akik versenyeznek ugyanazért a helyért."

A válogatottal kapcsolatos tapasztalatairól az alábbiakat osztotta meg a magazinnal Vranjes:

„Színek szerint rendezem őket a személyiségjegyeik alapján: piros, kék, sárga és zöld szerint. Minden ember személyisége leírható négy színnel, ebből az egyik szín erősebb, személyiségének ez lesz a fő színe. A piros vezető, domináns alkat, a kék analitikus, elemző, a zöld stabil, kiszámítható, a sárga pedig inspiráló, kreatív. A legtöbb sikeres csapatban van 5-6 piros játékos. Az üzletben is a legtöbb sikeres vezető piros, esetleg kék. A válogatottban a legtöbb játékos fő színe zöld: türelmes, reális, mindig elvégzi a munkát, de nem vezér. Volt pár sárga: ők kreatívak, szórakozottak, a csapat bohócai, sokat beszélnek. És még néhány erős kék. De egy piros sem. Sok csapatot láttam már játékosként és edzőként, de ilyennel még nem találkoztam. A piros és a zöld pedig nehéz párosítás – én 85 százalékban piros vagyok játék közben. A piros a pirosnak megmondja, hogy hülye vagy, ne csináld azt, így csináld. A zölddel nem szabad így kommunikálni, mert kárt okozol."

A teljes interjút ide kattintva olvashatják el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik