Férfi kézi: sikeres erőfelmérőn vettek részt a válogatott tagjai

Vágólapra másolva!
2018.11.15. 15:05
null
Nagy Lászlóék erőfelmérésen vettek részt (Fotó: Ambrus Szabó Szilvia)
A magyar férfi kézilabda-válogatott mindkét szövetségi kapitánya, Csoknyai István és Vladan Matics is elégedett, a kerettagoknak a sikeres szerdai erőfelmérőn jó volt újra együtt tölteni néhány órát.

Több okból sem lehetett teljes a férfiválogatott bő kerete a szerdai balatonboglári erőfelmérőn. Nem élvezhették a Nemzeti Kézilabda-akadémia (Neka) vendégszeretetét a külföldi klubokban szereplők, valamint később mérik fel a három szegedi kerettagot és a kisebb sérüléssel bajlódó egy-két játékost. A szegediek kedden otthon játszottak bajnokit a Gyöngyössel, így szerdán túlzott igénybevétel lett volna reggel Boglárra utazniuk, délután pedig visszaérni a BL-felkészítő, fontos klubedzésre.

FESZÍTETT MENETREND A VB-IG

Karácsony előtt egy-két napot és persze az ünnepeken pihenhetnek a férfiválogatott tagjai, de nekik – a kétévenkénti Eb-k és vb-k miatt már hagyományosan – az idén is kurta lesz a téli szünet. Karácsony másnapján már csomagolnak, mert december 27-én Budaörsön várják őket a keret vezetői, és elkezdődik a közvetlen vb-felkészülés.

Hasonlóan alakul a program szilveszterkor és újévkor is, mert csapatunk január 3-án és 6-án már Dániában lép pályára. A két tesztmeccsen az olimpiai címvédő dánokkal előbb Aarhusban, majd Odensében találkozik, és 7-én visszatér Magyarországra. A német-dán rendezésű vb-re január 9-én utazik vissza Dániába, és a koppenhágai D-csoportban január 11-én Argentína ellen kezd. Ezután sorrendben Angola, Katar, Egyiptom és Svédország lesz az ellenfele. A hatosból hárman jutnak a középdöntőbe.

„Ezt beláttuk, és eszünkbe sem jutott, hogy Balogh Zsoltot, Bánhidi Bencét és Bodó Richárdot is felmérjük – mondta Vladan Matics szövetségi kapitány. – Őket hamarosan Szegeden külön teszteljük, mert decemberre, a világbajnoki felkészülés felvezetésére nekik is egyéni edzésprogramot állítunk össze.”

Ehhez Csoknyai István, a másik szövetségi kapitány hozzáfűzte, hogy az alapozó tréningek tervét a stáb új tagjával, Szabó András erőnléti edzővel közösen készítik el.

„A legfőbb célunk elkerülni, hogy nulláról induljanak a kerettagok december huszonhetedikén, amikor Budaörsön elkezdjük a közös gyakorlást a világbajnokságra – hangoztatta Csoknyai. – A szerdán húsz játékoson elvégzett felmérés ehhez adott jó támpontot. Fontos volt az is, hogy újra együtt lehettek a fiúk, mi is elbeszélgethettünk velük, meg egy kicsit ők is egymással, aztán a jó hangulatú közös ebéd után indultunk vissza a klubjainkba. A méréseket egy-két napon belül értékeljük, és az eredményeket ismerve tudjuk tervezni a közeljövőt.”

A legrutinosabb veszprémiek, akik szintén bajnokit játszottak kedden, valamint a tatabányaiak és a gyöngyösi Uros Vilovszki is elment Boglárra, ahol már több fiatal kiszemelt is megjelent. A kapitányok elmondták, a január 9-én kezdődő vb előtt nem egészen két hónappal nyilván nem kezdenek forradalmi fiatalításba. Ugyanakkor jobb, ha csipetnyi kóstolót kap a felnőttkeret életéből a füredi Máthé Dominik és Szita Zoltán, vagy a tatabányai ifj. Rosta Miklós. Nekik példaképeik lehetnek a szerdán Bogláron járó klasszisok: Nagy László, Ilyés Ferenc, Lékai Máté, Mikler Roland vagy Vilovszki.

Ha már a neveknél tartunk, a kapitányok a keret szűkítésén még csak töprengenek, a tervük szerint december tizedike körül hirdetik ki a világbajnokságra nevezhetők listáját. Az utazó keretet december végén vagy legkésőbb január elején hozzák nyilvánosságra.

„Addig sok minden történhet, ne adj' isten, sérülés is közbejöhet, valamint még egyeztetünk két-három játékossal – mondta Csoknyai. – Sáfárkodnunk kell a felkészülés alatt és a vébén az erővel, az energiával és a különböző pozíciókkal, nehogy torlódás legyen az egyik, közben pedig hiány a másik poszton.”

Leginkább azok igyekeztek a félnapos program végére érni, majd siettek tréningre, akikre a hétvégén európai kupameccs vár. A veszprémiek fogadják a svéd bajnok Kristianstadot, amelytől szombaton a BL-ben kínos vereséget szenvedtek. Az EHF-kupában szereplők közül a balatonfürediek a cseh Karvinához készülnek, a tatabányaiak a holland Limburgot fogadják.

Ezért aztán Mocsai Tamás, a Neka ügyvezetője nem is marasztalta a szívesen látott vendégeket – vagy inkább barátokat – a minden sportági extrával felszerelt intézményben. A játékosok és a válogatott vezetői így is messzemenően elégedettek voltak, mert a házigazdák lesték minden kívánságukat, sőt az akadémia több szakembere a felmérésben is örömmel segédkezett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik