Férfi kézi: Nincs lehetőségünk többet hibázni – Lékai

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2020.08.24. 09:08
null
Lékai Máté (labdával) a Kielce ellen már jobban érezte a játékot, és mindent megtesz, hogy az NB I-es szezonrajtra készen álljon (Fotó: Török Attila)
Lékai Máté szerint nem úgy sikerült a felkészülés, ahogy tervezték, de már nincs sok idejük javítani a héten esedékes szezonrajtig.

 

Lékai Máté, a Telekom Veszprém és a magyar válogatott irányítója 2019 novemberében sérült meg a lengyel Kielce elleni idegenbeli Bajnokok Ligája-csoportmérkőzés első félidejében, a másodikra már nem is tudott visszajönni. Mint kiderült, elszakadt a jobb térdében a hátsó keresztszalag, ami éppen eléggé súlyos volt ahhoz, hogy a játékos ne tudjon elutazni a nemzeti csapattal Malmőbe, a svédországi Európa-bajnokságra, ahol a fiatal együttes egyébként nélküle is remekül szerepelt.

Lékai nem sokkal később viszont már újra pályára tudott lépni, a január 31-i, Vác elleni NB I-es bajnokin gólt is szerzett, de a koronavírus miatt hamarosan leállt a sportélet, és újabb hónapok teltek el kézilabdameccs nélkül. Ez az állapot egészen mostanáig tartott, a játékost eddig két felkészülési találkozón küldte pályára David Davis.

DAVID DAVIS, A VESZPRÉM EDZŐJE

„Máté nincs könnyű helyzetben, egy éve küzd a visszatérésért, ami már nincs messze, csak idő és persze minél több játékperc kell neki, hogy újra olyan legyen, mint régen. Edzéseken remek munkát végez, küzd és keményen dolgozik, néhány nap múlva kezdődik az NB I-es idény, s természetesen számolok vele. Bár Rasmus Lauge időnként besegített neki, az előző évadban tulajdonképpen Petar Nenadics volt az egyetlen irányítónk, és ugyan sosem panaszkodott, ez azért nagyon messze van az ideális felállástól. Lauge ráadásul most sérült, ezért is kell annyira, hogy Máté is beszálljon, és reményeim szerint idővel csatlakozik majd hozzájuk Kentin Mahé is. Egy edző pedig akkor a legnyugodtabb, ha három ilyen képességű játékosa van ugyanazon a poszton, és tudja őket rotálni.”

„Jó érzés volt újra pályára lépni, pedig a Balatonfüred elleni edzőmérkőzésen még nem ment annyira a játék. Bár a Kielce elleni játékom is hagyott még maga után kívánnivalót, azért egy fokkal már jobban éreztem a játékot – mondta a Nemzeti Sportnak a Veszprém 32 éves játékosa, aki négy gólt szerzett a lengyelek ellen. – Jólesett végre a mozgás, még annak ellenére is, hogy itt-ott azért éreztem fájdalmat, ami inkább a hosszú kihagyás eredménye. Néha még féltem magam, nem úgy megyek bele bizonyos helyzetekbe, mint korábban, de keményen dolgozom azért, hogy a bajnoki rajtra készen álljak. Bízom benne, és most azt mondom, így is lesz!”

Lékai szerint nagyon furcsa volt az elmúlt időszak, először az, milyen drasztikusan szakadt félbe a szezon, egyik pillanatról a másikra elmaradtak a mérkőzéseik, aztán jött a bizonytalanság a folytatást illetően, amit talán még nehezebben viselt mindenki. Teljes leállás csak májusban volt két hétre, de utána is volt heti három-négy edzésük, az új szezonra pedig ő már júniusban elkezdett dolgozni, hogy megelőzzön egy esetleges újabb sérülést, júliusban pedig elkezdődött a hivatalos felkészülés, amit végigcsinált csapattársaival.

MI LESZ A VISSZAVÁGÓVAL?

Még március 8-án a Telekom Veszprém 31–26-ra legyőzte az RK Vojvodina együttesét Újvidéken, a SEHA-liga negyeddöntőjének első mérkőzésén. A visszavágót eredetileg a következő héten rendezték volna, de a koronavírus miatt befagyasztották a ligát, majd a sorozat vezetősége az enyhítések után úgy döntött, augusztus 25-én rendezi meg a második mérkőzést Veszprémben. A szerb együttes azonban jelezte, hogy az újabb korlátozások miatt nem tud hazánkba utazni, így nem tudja vállalni az összecsapást. A tét egyébként a szeptemberi, zadari négyes döntőbe jutás, amelyben a horvát PPD Zagreb és fehérorosz Meskov Breszt már biztosította a helyét. A Seha-liga vezetősége augusztus 25-én hoz döntést a Vojvodina ügyében.

„Annyi pozitív hozadéka volt a szünetnek, hogy többet tudtam a családommal lenni, de tényleg csak ennyi, hiszen rengeteg idő és edzés maradt ki. És hiába próbáltunk meg otthon dolgozni és szinten tartani magunkat, azért az nem volt ugyanolyan, mint előtte” – fogalmazott Lékai, aki szerint a felkészülésük nem úgy sikerült, ahogy szerették volna. És valóban, a Veszprém hazai pályán kikapott a Grundfos Tatabányától (31–33), aztán ugyanott döntetlent játszott a Balatonfüreddel (26–26), legutóbb pedig újabb vereséget szenvedett a BL-résztvevő Lomza Vive Kielcétől (29–32). Egyedül a Gyöngyös gárdáján sikerült felülkerekednie David Davis együttesének, 41–30-cal küldte haza Konkoly Csaba alakulatát.

„Nem így terveztük, de sok időnk már nincsen javítani, és lehetőségünk sincs többet hibázni, hiszen a héten már elkezdődik a magyar bajnokság” – tette hozzá Lékai. A Telekom Veszprém augusztus 28-án kezdi az NB I-es küzdelmeket hazai pályán a Budakalász ellen, szeptember 2-án pedig máris a Csurgói KK együttesét fogadja. Előtte azért még lesz egy gálameccse a Veszprém Arénában, augusztus 30-án a német bajnok THW Kiel együttesét fogadják, a klub ezen a mérkőzésen búcsúztatja a tavaly visszavonult Nagy Lászlót és Momir Ilicset, valamint a profi pályafutását idén abbahagyó két legendás kapust, Fazekas Nándort és Sterbik Árpádot.

Néhány napon belül derül ki, hogy a találkozót nézők előtt rendezhetik-e meg, ettől függ ugyanis, hogy gálamérkőzés vagy csak sima edzőmérkőzés lesz-e a Kiel elleni összecsapás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik