Férfi kézi: Nincs a válogatottban nyíló, harmatos rózsabimbó – Csoknyai

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2018.10.24. 10:39
A budaörsi és az érdi keretedzéseken nem harmatos rózsabimbók gyakorolnak a kinevezésre váró szövetségi kapitány irányításával.
Csoknyai István szerdán másodszor mutatkozik be a keret élén – A KÉPGALÉRIÁT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!
Csoknyai István szerdán másodszor mutatkozik be a keret élén – A KÉPGALÉRIÁT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

 

– Budaörsön megtartotta szövetségi kapitánykodása második időszakának első tréningjét. A születésnapja mellett a kinevezéséhez is gratulálhatunk?
– Ezen a héten biztosan én dirigálom a férfikeretet Szathmári János barátommal és kollégámmal, aki Balatonfüreden kapusedzőként a klubmunkában is segít – válaszolta az 54. születésnapját szerdán, a szlovákok elleni érdi Európa-bajnoki selejtező napján ünneplő Csoknyai István mesteredző, aki 2009-ben és 2010-ben tíz mérkőzésen már irányította a férfiválogatottat. – Remélem, közben a kinevezésem a küszöbön áll, mert a menedzserem a múlt hét óta tárgyal a szövetség vezetőivel a feltételekről. Azt mondja, jól haladnak az egyeztetések. Ha sikeresen zárulnak és aláírjuk a megállapodást, akkor felkért kapitányból kinevezett lehetek.

– Miért nehéz megállapodni?
– Mindkét oldal, vagyis a szövetség és az engem képviselő Szörnyi Attila is azt szeretné, ha mindenki elégedett lehetne az egyezséggel. Ez a lényeg. Ugyanakkor nekem kiemelten fontos, hogy kapitányként minél hosszabb távra tervezhessek, nyugodt körülmények között összeállíthassam a januári világbajnokságra készülő bővebb és szűkebb keretet, kialakíthassam a stábot és a részletes felkészülési programot. Bízom benne, hogy az összes kérdésre hamarosan, akár még a héten lesz megoldás.

NAGY LÁSZLÓ, A VESZPRÉM JOBBÁTLÖVŐJE
„Tavaly októberben visszaléptem a válogatottságtól, az idén a szlovénok elleni világbajnoki selejtezőt mégis vállaltam. Akkor azt mondtam, az volt az utolsó, de a szövetség vezetőiben felvetődött, szóba jöhet-e a januári vébé. Még nem döntöttem el, de abban maradtunk, hogy szükség esetén, mondjuk ha sérüléshullám sújtja a keretet, vagy másban tudok segíteni a felkészülésben, akkor a válogatott környékén leszek.”

– Ha már a vébé jár a fejében, az tekinthető jó jelnek?
– Arról beszéltem, hogy szakmai szempontból mit szeretnék, mit tartok kívánatosnak. Az elsődleges viszont ez a hét, pontosabban a budaörsi és érdi felkészülés a szlovákok szerdai fogadására, majd szombaton Padovában az olaszok elleni újabb csoportmeccs. Jogosan várják el tőlünk, hogy mindkét mérkőzést megnyerjük, és ezzel nagyot lépjünk a csoportunkban az első vagy a második hely megszerzéséért. A kétezerhúszas Európa-bajnoki szereplés jogáért a tavasszal az oroszokkal leszünk versenyben.

– Vasárnap és szombaton a keret több tagja még bajnoki mérkőzést játszott, a szegediek és a veszprémiek egymást gyötörték az ősz rangadóján. Milyen erőben érkeztek az edzőtáborba?
– Őszintén szólva nincs közöttük nyíló, harmatos rózsabimbó... Csakhogy az ellenfeleink is bajnoki meccsek után kezdték a közös munkát. A selejtezőben szereplő minden válogatottnak a legfőbb nehézsége, hogy kevés ideje jut az edzésre, valamint az elcsigázott játékosok pihentetésére, frissítésére. Ezen azonban nem tudunk változtatni, csak az edzések idejével és intenzitásával tudunk variálni. Hétfőn két eltérő programú tréninget tartottunk, kedden délelőtt videóztunk és pihenhettek a fiúk, délután csak egy taktikai edzés volt.

– Milyen harcmodort választ a szlovákok és az olaszok ellen?
– Két nap alatt meg sem próbáltam újdonságokkal előállni, ennek nem lett volna értelme, csak zavart okozott volna. A korábbi, a csapat által ismert támadási és védekezési formációkat ismételtük át, ezek beváltak a szlovénok elleni vébéselejtezőn. A fejemben persze megvan, mit tartanék hosszabb távon eredményes, jó, a fiúk képességeinek és erejének megfelelő stratégiának. Erről még korai beszélni.

BALOGH ZSOLT, A SZEGED JOBBÁTLÖVŐJE
„Persze, régen ismerem, de most dolgozom először együtt Csoknyai Istvánnal, és társaimmal együtt azon vagyok, hogy segítsem a munkáját. Nagyon jó, hogy újra magyar a kapitány, magyarul folynak az edzések a keretben. Látjuk, hogy szívügye a keret, és neki is nagyszerű érzés, hogy a válogatott élén állhat.”

– A világbajnokságig két és fél hónap van hátra. Nagy Lászlóra számít a keretben?
– Ha én, illetve az én szakmai stábom állíthatja össze, akkor az lesz az elsődleges, hogy a legerősebb magyar csapat utazzon a vébére, amelyen az olimpiai selejtezőre való kvalifikálás lesz a cél. A legerősebb csapatban Nagy Lászlónak is ott a helye. Ezt ő is tudja, és ha szükség lesz rá, aligha zárkózik el.

– A szegedieknek a győzelmi örömöt, a veszprémieknek az újabb botlást kellett tizenkét-tizennégy óra alatt lelkileg is feldolgozni. Hogy látja, sikerült?
– Igen, mert itt is, ott is vérbeli profik játszottak, akik jól tudják kezelni a hasonló, nem ritka eseteket. A vasárnapi rangadó után leülepedtek a történtek, hétfőtől csak az új cél, az új feladatok foglalkoztatják a szegedieket és a veszprémieket, de a többieket is. Azt remélem, mindannyian a látott kiváló formájukban játszanak majd szerdán és szombaton is.

– Előbb Szlovákiával mérkőzünk. Mit kell tudni a szomszédokról?
– Friss videónk nincs róluk, csak a januári mérkőzéseiket tudtuk megnézni. A dán Heine Ernst Jensen szövetségi kapitány az idén vette át a csapatot, és Radoslav Antl, a volt egri játékos a segítője. Gyökeresen nem változtattak a keretükön, amelyben három NB I-es játékos szerepel, Marián Zernovic a Ferencvárosból, Lubomír Duris a Gyöngyösből és Kancel Ottó a Balatonfüredből. Az olaszok ellen szombaton már könnyebb lesz dolgunk, mert látjuk a szerdai mérkőzésük videóját.

A MAGYAR KERET
Kapusok: Mikler Roland (Veszprém), Borbély Ádám (Plock, lengyel), Székely Márton (Tatabánya).
Jobbszélsők: Hornyák Péter (Balatonfüred), Vasic Marko (Csurgó).
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Ferencváros), Balogh Zsolt (Szeged), Bartók Donát (Lemgo, német).
Irányítók: Lékai Máté (Veszprém), Juhász Ádám (Tatabánya).
Beállósok: Bánhidi Bence (Szeged), Schuch Timuzsin (FTC), Sipos Adrián (Tatabánya).
Balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (León, spanyol), Ilyés Ferenc (Tatabánya), Faluvégi Rudolf (Nantes, francia).
Balszélső: Bóka Bendegúz (Balatonfüred)

FÉRFI EB-SELEJTEZŐ, 7.CSOPORT
Szerda: Magyarország–Szlovákia, 18.30 (Tv: M4 Sport)
Szombat: Olaszország–Magyarország, 18.45 (Tv: Sport1)
Április 10/11.: Oroszország–Magyarország
Április 13/14.: Magyarország–Oroszország
Június 12/13.: Szlovákia–Magyarország
Június 15/16.: Magyarország–Olaszország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik