Konkoly Csaba csapata még így sem biztos, hogy elindul az EHF-kupában (Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap)

 

Mint ismert, a Magyar Kézilabda-szövetség a koronavírus-járvány miatt véget vetett a 2019–2020-as idénynek, a nemzetközi kupaindulással kapcsolatban pedig az előző évad eredményeit veszi figyelembe. Ez alapján a Csurgó vehetne részt az EHF-kupában, a klub azonban felajánlotta ezt a Gyöngyösnek, amely a 2019–2020-as kiírásban oda-vissza legyőzte, és a harmadik helyen állt a tabellán a lefújáskor – játékosainak pedig szimbolikus bronzérmet ad.

A nyílt levélben a gyöngyösi klub elnöke köszönetet mondott a csurgóiaknak, ám azt is hozzátette, ebben a pillanatban nem tudnának határozott igennel felelni arra a kérdésre, hogy el tudnak-e indulni az EHF-kupában a következő szezonban. Egyrészt az Európai Kézilabda-szövetség átalakítja a Bajnokok Ligája rendszerét, az EHF-kupa szabadkártyásairól pedig később dönt. 

A Gyöngyös közleményéből az is kiderül, hogy az NB II Északkeleti csoportjában utolsó helyen álló U23-as együttesüket visszaléptetik, így megteremtve a lehetőséget a feljutást kiharcoló csapatnak, hogy magasabb osztályban méresse meg magát.

A Gyöngyös közleménye változtatás nélkül:

„A Csurgói Kézilabda Klub ékes bizonyítékát adta annak, hogy a hazai élcsapatok által alkotott kézilabdás közösség egyik legfőbb közös értéke a sportszerűség. Csurgói barátaink azzal, hogy felajánlották az EHF-kupában való szereplés jogát, nagyon nemes gesztust gyakoroltak.

Köszönjük a klubnak, köszönöm neked, Elnök úr!

Hosszú évek óta érezhető a két egyesület hasonló értékrendjéből fakadó tisztelet és kölcsönös sportszakmai elismerés, de a napokban megtett felajánlással még inkább közös platformra került a két sportszervezet. Köztudott, hogy sportpályán születhetnek barátságok, akár az egymás ellen küzdő sportolók között is, így hát miért ne alakulhatna ki egyesületek között is tiszta és őszinte tisztelet? Ennél lényegesen többet ért el a csurgói vezetőség. Meggyőződésünk, hogy a csurgói csapat elnyerte az összes gyöngyösi és velünk szimpatizáló szurkoló szívét és támogatását, ami hosszú ideig elkíséri csapatukat a hazai és reményeink szerint nemzetközi megméretéseken is.

A nemzetközi indulás lehetősége azonban összetett kérdés. Amennyiben a hazai szövetségtől felkérést kapna egyesületünk a nemzetközi szereplésre, ebben a pillanatban nem tudnánk határozott igennel felelni. Nem ismerjük még az Európai Kézilabda Szövetség részletes döntését a nemzetközi kupasorozatok elindításáról, és most még azt is lehetetlen megjósolni, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásai milyen mértékben érintik a klubok gazdálkodását.

Szeretném újból megerősíteni, hogy a bajnokság lezárása helyes döntés volt, és azt is elismerjük, hogy lehetetlen minden fél számára igazságosnak vélt döntést hozni. Nagy örömünkre szolgál, hogy a klubok az egyéni érdekeiken felülemelkedve képesek a sportért áldozatokat hozni.

A fentiek figyelembevételével mi is kijelentjük, hogy az U23-as csapatunkat jövőre visszaléptetjük, ezzel megteremtve a lehetőséget a feljutást kiharcoló csapatnak, hogy magasabb osztályban méresse meg magát.

A világ sportszereplői, szurkolói nehéz helyzetben vannak. Az egészségvédelmi törekvések mindent felülírnak, és ez így helyes. Nincs fontosabb az emberéletek megóvásánál, ezért a bajnokságok szüneteltetésével teljes mértékben egyetértünk, és a magunk eszközeivel mindent megteszünk annak érdekében, hogy lassítsuk a világjárvány terjedését.

Minden kézilabdabarátnak kitartást és jó egészséget kívánunk!

Nagy Attila
elnök
Gyöngyösi Kézilabda Klub”