Férfi kézi NB I: Egerben ismét fontos szerepük lesz a fiataloknak

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2020.06.23. 09:46
null
A litván gólgyáros, Rolandas Bernatonis megtartása az Eger egyik legjobb húzása (Fotó: Huszák Márk/Heves Megyei Hírlap)
Tizenhat tagú keretében nyolc juniorkorú játékossal vág neki a következő idénynek a férfi kézilabda NB I-ben szereplő Eger, amelyben a fiatalok ismét fontos szerepet kapnak.

 

Aggasztó hírek érkeztek Egerből, miután az önkormányzat a sporttámogatások elbírálásakor a férfi kézilabdaklub által igényelt 60 millió forintos összegből „csak” 13 milliót szavazott meg. A kezdeti csalódottságot viszont tettek követték: az egyesület, valamint a város vezetői egy asztalhoz ültek, a tárgyalásoknak pedig meglett az eredménye: a 2015-ös élvonalba jutás óta 135 bajnokin 44 győzelmet számláló egriek sorozatban hatodik idényükre készülhetnek a legmagasabb osztályban.

A KÖZÖSSÉG EREJE
„Talán annyiban előrébb járunk, mint a többi klub, hogy mi már tavaly átéltünk egy kisebb válságot. Akkor sokan leírtak minket, és bár az előző idény nem ment végig, biztos bennmaradóként vártuk a folytatást. Kicsit tartok a következő évadtól, miután kulcsjátékosok távoztak tőlünk, habár annak örülök, hogy a kispadunk hosszabb lesz. Vannak határaink, korlátaink, ám egy dologban, a közösség erejében bízhatunk: a játékosok és a szurkolók kapcsolatára itt, Egerben sohasem lehetett panasz. Keményen kell melózniuk a fiataloknak, akiknek Füzi Dániel és Molnár Balázs példája lebeghet a szemük előtt” – mondta Kiss Gergely, az Eger védekezőspecialistája.

„Meglepődtünk először, habár voltak előjelei annak, hogy a vártnál kevesebb támogatást kapunk – mondta a Nemzeti Sportnak az SBS-Eger vezetőedzője, Tóth Edmond.  – Egy kisegyesület életében minden forint számít, szerencsére végül kedvezően alakultak a tárgyalások.”

A játékoskeret kialakítását nem befolyásolta a költségvetés mértéke, a Heves megyeiekhez már korábban több fiatal elkötelezte magát. Adva van a feladat az újak előtt, főleg, ha azt nézzük, hogy a Ferencvároshoz igazoló Füzi Dániellel és a Tatabányára szerződő Molnár Balázzsal 171 gól is távozott az együttestől... A legnagyobb fegyvertény egyértelműen a litván válogatott balátlövő, Rolandas Bernatonis megtartása, aki eddigi 46 NB I-es meccsén 205 találatot szerzett.

„Egy poszt még kiadó, az első számú beállónk valószínűleg külföldi lesz – folytatta Tóth –, összesen nyolc juniorkorúval vágunk neki a bajnokságnak. Nem szeretek nagy kerettel dolgozni, persze tudom, a tizenhat fős állománnyal rizikót is vállalunk, egy sérült pótlását meg tudjuk oldani, kettőnél már bajban leszünk – szinte pengeélen táncolunk. A célunk egy erős kezdősor kialakítása, amely mögött bevetésre készen áll a feltörekvő generáció. Sok fiatalt ajánlanak a figyelmembe, és vannak, akik maguktól jelentkeztek, de ha nem tudok nekik játéklehetőséget biztosítani, minek hozzam ide őket...”

Az egriek mestere azt is elismerte, a stílusukat eddig nagyban meghatározta a beállós játékuk, amelyben a távozó Füzi szinte „lubickolt” – ezért elsősorban őt kell pótolni. Na meg persze Papp Gabrielt, aki 24 évesen váratlanul visszavonult, mondván, a profi sport helyett inkább a civil életben szeretne érvényesülni.

„Megegyeztünk, számoltam vele, aztán Gabriel jelezte, nem kívánja folytatni a kézilabdát – tette hozzá Tóth Edmond. – Ezután újra kellett tervezni. Csakis olyan játékos jöhet szóba a helyén, aki hármas poszton tud védekezni. A Kiss Gergő, Balogh Tibor kettős stabilitást ad nekünk, és ha Rédei István is felépül, akkor leszünk igazán tekintélyparancsolók hátul.”

A középmezőnyt megcélzó SBS-Eger július 20-án kezdi el a felkészülést, eleinte saját testsúlyos edzésekkel, majd fizikai felmérőkkel. A szeptember 6-i nyitányon Komlóra látogat a csapat, hazai közönség előtt viszont egy héttel később, az FTC ellen debütál.

SBS-EGER 2020–2021
Érkezett: Balogh Tibor (kapus; Dabas), Kovács Márk (beálló; Dobova, szlovén), Szuharev Lev (jobbátlövő; Telekom Veszprém – kölcsönbe), Tóvizi Tamás (balátlövő; Balatonfüred)
Távozott: Jane Cvetkovszki (északmacedón, kapus; ?), Füzi Dániel (beálló; FTC), Molnár Balázs (balszélső; Tatabánya ), Papp Gabriel (szlovákiai, beálló; visszavonult), Tóth Attila (jobbátlövő; Veszprémi KKFT Felsőörs)
Edző: Tóth Edmond

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik