Férfi kézi NB I: a Szeged nagy esélye a bajnoki döntő

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2017.05.20. 11:08
null
Mindkét alapszakaszmeccs öldöklő küzdelmet hozott (Fotó: Földi D. Attila)
Az férfi kézilabda NB I alapszakaszában a Szeged javára kialakult egygólos különbség miatt otthon kezd a Veszprém az újra óriási csatát ígérő bajnoki fináléban. 

Elveszítette a pályaelőnyét a Veszprém, ez a bajnoki címébe is kerülhet, hacsak a döntő első mérkőzésén, szombat délután nem szerez tetemes, nehezen elolvadó előnyt a visszavágóra, amelyre szerda este Szegeden kerül sor.

A K&H férfiliga rájátszásának ezen a két összecsapásán derül ki, hogy a Telekom Veszprém marad-e az aranyérmes – története 25. bajnoki címét ünnepelve –, vagy az „örök" ezüstérmes Mol-Pick Szeged letaszítja a trónról, és 1996, majd 2007 után megszerzi harmadik bajnoki aranyát.

Az új rend szerint a férfibajnokság kétfordulós alapszakaszában már kialakult a 3–14. helyezettek sorrendje, így a 13. Balmazújváros, valamint a 14. Mezőkövesd kiesett. Az alapszakaszban a Szeged és a Veszprém között az egymás elleni eredményük – egyetlen gólnyi különbség – rangsorolt: a Szeged zárt az élen, így a férfiliga új, frissített kiírása szerint a meglepetésre második helyre szoruló Veszprémmel a ráadásban, vagyis az oda-vissza vágós döntőben még két mérkőzést játszik.

Az aranyért.

FÉRFI KÉZILABDA K&H LiGA
DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
15.45:
Veszprém–Szeged (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A DÖNTŐ MAGYAR KULCSEMBEREI LEHETNEK

Bánhidi Bence (Szeged)

A Szeged újonca élete első bajnoki döntőjében azonnal szeretne aranyat nyerni. A beállóst tavaly a Balatonfüredtől szipkázta el Carlos Pastor, a keretet forradalmian és feltűnően sikeresen átformáló spanyol edző.

A hazája legjobbjait 12 éve vb-aranyig vezető szakember jó szemmel választotta ki Bánhidit, meg persze az összes többi frissiben igazolt játékost, mert velük az „örök" ezüstérmesnek talán minden korábbinál jobb az esélye a végső sikerre, a Veszprém letaszítására a trónról. Bánhidi is ebben bizakodva készült karrierje talán legfontosabb két klubmérkőzésére, illetve a héten még csak a finálé szombati, első hatvan percére.

A Nemzeti Sportnak elmondta: rettentően hosszú és nehéz szezon végén a Szeged és ő maga is szeretne maradandót alkotni. Ehhez közel állt a Magyar Kupa áprilisi döntőjében, amelyet csak egy góllal veszített el éppen a Veszprémmel szemben.

PASTOR: EGY KIS MEGLEPETÉS…
Carlos Pastor, a Szeged vezetőedzője: – Csak akkor lehet esélyünk az aranyérem megszerzésére, ha szombaton nyerünk, de legalább szoros eredményt érünk el. Erre képesek vagyunk, mert remekül edzettünk, minden a terveink szerint alakult. Győzni akarunk, ám Európa egyik legerősebb csapata és legfélelmetesebb arénája vár ránk. Már régen és jól ismerjük mind a Veszprémet, mind a csarnokot, se bennünket, se őket nem érheti nagy meglepetés. Kicsi azonban igen...

A beállós nagyon fogadkozott, hogy hasonló szituációban, vagyis szoros hajrában – amelyre ezúttal is jó esély lehet – mindent megtesz, hogy a végén a Szeged-szurkolók örülhessenek. Az ellenfélről a legnagyobb tisztelet hangján, de cseppet sem megilletődve nyilatkozott, kiemelve, hogy a világ egyik legerősebb keretű, tökéletesen védekező és példásan támadó klubcsapata. Mégis megszorítható, miként ezt a legutóbbi rangadón láttuk, amelyet csak két góllal és a hajrában némi szerencsével nyert meg a házigazda.

Bánhidi szerint nem lehet baj, ha együttese újra fegyelmezetten betartja a jól eltervezett és begyakorolt spanyolos taktikát, amely az irányító és a beállós kiemelten fontos játékkapcsolatára alapul. Ha így alakul, akkor biztosan emelt fejjel, akár győztesen jöhet le a Szeged a pályáról, és jó esélye lesz a visszavágón az arany megszerzésére.

Bánhidi Bence élete első bajnoki aranycsatájában maradandót szeretne alkotni (Fotó: AFP)
Bánhidi Bence élete első bajnoki aranycsatájában maradandót szeretne alkotni (Fotó: AFP)

Nagy László (Veszprém)

Miként a teljes idényben, a bajnoki ráadásban is Nagy László lehet – meglátásunk szerint lesz is – a következő két összecsapás egyik főszereplője. A világklasszis jobbátlövő, a Veszprém csapatkapitánya erős karaktert, sajátos fazont ad mindenkori együttese stílusának, játékának, harcmodorának. A kitétel, hogy mindenkori, az ő esetében nem véletlen, hiszen régen a Barcelona csapatkapitányaként is többnyire rajta állt vagy – ritkábban – bukott a gárda sikere, és ugyanezt mondhatjuk el a magyar válogatott közelebbi vagy távolabbi eredményeiről.

Így aztán a bajnoki döntő előtt nyilván az ő véleményét tarthatjuk a leginkább mérvadónak, ha a Veszprémről, a címvédő esélyeiről beszélünk. Nagy László mégis előbb a Szegedről, vagyis nevelőklubjáról mondott véleményt lapunknak, nem udvariasságból emlegette elismeréssel.

Nagy László karizmatikus egyénisége döntően befolyásolhatja  a finálét (Fotó: Szabó Miklós)
Nagy László karizmatikus egyénisége döntően befolyásolhatja a finálét (Fotó: Szabó Miklós)
SABATÉ: A LEGJOBB PILLANATBAN LENDÜLTÜNK CSÚCSFORMÁBA
Xavier Sabaté, a Veszprém vezetőedzője: – Nagyon szoros meccs lesz. A szegediek legrosszabb eredménye négygólos vereség volt az idényben, tehát nagyon jók. Otthon három góllal kaptak ki a PSG-től, majd Párizsban döntetlent értek el, és kitűnően játszottak. Mi karácsony óta felszálló ágban vagyunk, előtte embertelen volt a rengeteg utazás és meccs, a sok sérülés. Nincsenek szavak arra, mit produkált a csapat abban a periódusban. Az csoda volt. A tavasszal egyre frissebb, jól működik a csererendszer, és most, a legjobb pillanatban érkezünk a csúcsformánkhoz.

Szerinte évek óta folyamatosan fejlődik és javul a csapat, ebben a szezonban különösen sokat erősödött. Ennek magyarázata, hogy Carlos Pastor edző gyorsan beépítette a csapatba a sok újoncot, köztük egy-két klasszist, a Szeged legfőbb erénye mégis az, hogy a tréner a saját elképzeléseinek megfelelő, a saját tematikájához alkalmazkodó kézilabdázókat válogatott össze. Ők gyorsan közös hullámhosszra kerültek, szinte pillanatok alatt egységes, ütőképes csapattá formálódtak.

A Veszprém viszont már évek, vagy inkább évtizedek óta bizonyítja ütőképességét itthon és a nemzetközi sorozatokban egyaránt. Nagy László szerint mindent megtesz a gárda a hagyomány továbbviteléért.

A csapatkapitány bizakodó, mert együttese és ő maga az utóbbi hetekben újra kiemelkedő formában játszott. A sérülések miatt akadtak ugyan gondjai a Veszprémnek, de a döntőre igyekszik a lehető legjobb összeállításban, testileg-lelkileg frissen kiállni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik