Férfi kézi: Nagy László elárulta, miért fújnak külföldi bírók a döntőn

Vágólapra másolva!
2019.05.23. 08:49
null
A világklasszis Nagy László (balra) utolsó veszprémi mérkőzésére készül – csapatával visszaszerezné a bajnoki aranyat (Fotó: Szabó Miklós)
Nem mindennapi a bajnoki aranycsata előjátéka, ám a heves szópárbajok után az igazság pillanata a pályán következik – előbb Veszprémben, aztán Szegeden.

 

Nagyon bátor ember, aki biztosra mondja, hogy a címvédő Szeged vagy a trónkövetelő Veszprém lesz a bajnok a férfi kézilabda K&H Ligában. Még a saját csapatuk iránt erősen elfogultak – pedig sokan vannak – is óvatosan fogalmaznak és józanságra intenek, hiszen két azonos tudású sztárgárda kezdi csütörtökön (18.30, tv: M4 Sport) a kétmeccses aranycsatát, amelynek végén vasárnap Szegeden osztanak érmeket.

BÍRÓKÉRDÉS LEZÁRVA

A veszprémiek csapatkapitányát, a játékoskarrierjét másfél hét múlva a Bajnokok Ligája négyes döntőjében záró Nagy Lászlót az esélyek mellett a bíróküldésről is kérdeztük.

DAVID DAVIS, A VESZPRÉM EDZŐJE
„Minden idegszálunkkal a győzelemre, az aranyérem megszerzésre összpontosítunk. A Szeged ellen nem csupán döntőt játszunk, ennél sokkal többről van szó: a tekintélyünkről, a visszavágásról a korábbi botlásokért. Az idény csúcspontján mindent bele kell adnunk. Erre készültünk és jól dolgoztunk az edzéseken. A Szeged szintén kiválóan teljesített az utóbbi hónapokban, Pastor edző irányításával talán a legjobb idényét futja.”

„Meggyőződésem, hogy csapatom a lehető legjobb úton jár, hogy az NB I-ben visszaszerezze az elsőséget – mondta lapunknak a világklasszis átlövő. – A szegediek, akiket tisztelünk az eddigi eredményeikért, nyertek ellenünk az utóbbi három mérkőzésünkön, de képesek vagyunk megtörni a sorozatukat. Egészséges önbizalmunkat erősíti, hogy szerényebb őszi produkciónk dacára bejutottunk a Bajnokok Ligája végjátékába, de ezzel még nem kell foglalkoznunk. Most csak a bajnoki finálé a fontos, amelyet miattam, pontosabban a szövetségben betöltött alelnöki pozícióm miatt külföldi bírók vezetnek. Ezt az egyszeri és rendhagyó döntést jó megoldásnak tartom, mert így senki sem gondolhatja, hogy a játékvezetőket akaratlanul is befolyásolhatja a személyem, az MKSZ-beli feladatom. Mindkét klub elfogadta ezt a megoldást, miként a videobíró alkalmazását is. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy itthon is található kiváló, nemzetközi minősítésű páros, valamint több fiatal, feltörekvő bírókettőst is látok.”

Gyakran hallott vélemény, hogy a kapusok közötti különbség eldöntheti a finálét.

RAJTUK NEM MÚLHAT
Sokaknak ismerős a dán Martin Gjeding, Mads Hansen bírókettős, amelyet a magyar szövetség kérésére az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) javasolt a férfi bajnoki döntő első meccsének vezetésére. A kiváló, rutinos duó két éve a világ legjobb bírókettőse címet kapta a handball-planet internetes szakportáltól. Ez a páros vezette a BL-ben 2015-ben a PPD Zagreb–Veszprém (20–21) meccset, amelyen Momir Ilics piros lapot kapott. A csütörtöki találkozón a zsűri tagjai is külföldiek: Helmut Wille (osztrák) és Klaus Dieter Convents (belga). A magyar szövetség vezetői hangsúlyozzák: a külföldi bírók hívása egyszeri alkalom. Az ok, hogy a veszprémiek játékosa, Nagy László a szövetség alelnöke, ezért a vezetőség – a csapatokkal egyeztetve – úgy látta, a legjobb megoldás a Szeged, a Veszprém, a magyar játékvezetők és a játékosok védelmében, ha ezúttal külföldi kettősök fújják a sípot a bajnoki döntő két találkozóján. A szegedi visszavágó bíróit később nevezik meg az EHF javaslata alapján.

„Biztosan fontos, hogy minél több lövést hárítsunk, de azért nem lehet a vállunkra tenni azt a terhet, hogy csak rajtunk múlik a siker vagy a kudarc – vélekedett Mikler Roland, aki a nyáron Veszprémből visszaköltözik Szegedre, ám ez semmilyen szempontból nem befolyásolja, csakis jelenlegi együttese és a megszerezhető aranyérem érdekli. – A kérdésfelvetés meg is fordítható, hiszen ha a támadók negyven gólt lőnek, akkor átlagos kapusteljesítmény mellett is győz a csapat. Persze a kettő között van az igazság, mert minden gólra játszott csapatjátékban döntő, hogy a fogaskerekek pontosan illeszkedjenek, hatékony legyen a védekezés, pontos, átütő a támadás. Erre készültünk az utóbbi napokban, miközben agyonvideóztuk a Szegedet.”

HERGELIK EGYMÁST

Az irányítókon szintén sok múlhat, és mind a két gárdában klasszis karmesterek dirigálják a támadójátékot.

„Semmi jelentősége nincs az eddig történteknek, sem annak, hogy a szegediekről azt hallom, leszálló ágban vannak, mi meg felszállóban – mondta Lékai Máté, a Veszprém egyik esze és motorja. – Újat egyikünk sem tud mutatni a másiknak, ugyanakkor sok múlhat egy-egy eladott labdán, rossz passzon, pillanatnyi figyelmetlenségen, vagyis az apróságokon. A taktika adva van ott is, itt is, ezt jól ismeri mindenki, az akaraton, a sikeréhségen viszont lehet srófolni. Elképzelhető, hogy nem lesz látványos a két meccs, de őrületes küzdelmet várok.”

Persze a bajnok Szeged játékosai is hergelik egymást, hogy már az első meccsen olyan eredményt érjenek el, amely után javul az esélyük a címvédésre. De vajon mi az „olyan” eredmény? Mit gondol erről a szegedi „három B”?

Balogh Zsolt jobbátlövő, aki Tatabányára tart, arról beszélt, hogy csapata az utóbbi időben feltűnően gyakran megmutatta, miként lehet nyerni Veszprémben. „Bízom benne, hogy csütörtökön folytatjuk ezt a parádés sorozatot, és ezzel jelentősen megkönnyítjük a dolgunkat a visszavágóra” – fogalmazott tömören Balogh.

CARLOS PASTOR, A SZEGED EDZŐJE
„A Magyar Kupa-döntőben tökéletesen kiszolgáltuk szurkolóinkat, és ezt szeretnénk a bajnoki fináléban is. Tudom, sokan követnek bennünket Veszprémbe is, ahol a győzelemhez újra a legjobbunkat kell nyújtani. Hogy mi történt az alapszakaszban és az MK-döntőben, az már lényegtelen. Egy hétig készülhettünk a döntőre, és éltünk ezzel a kiváló lehetőséggel. A csapatépítő programjaink is sikeresek voltak. Derűlátón várom a két rangadót.”

Manapság már a világ legjobb beállósai között emlegetik Bánhidi Bencét, aki tökéletesen kihasználja óriási erejét és kiváló technikai tudását. „Tudunk nyerni Veszprémben, ebből a sokszor bizonyított állításból indulok ki – mondta Bánhidi. – Ez egyben kellő önbizalmat is ad nekünk, a másik oldalt pedig talán elgondolkodtatja, de egyben fokozhatja a harci kedvét. Az idény végéhez közeledünk, ezért sűrűnek érzem, hogy csütörtök után vasárnap máris a visszavágó következik.”

ALIG AKAD HIÁNYZÓ

Az idény végén is kiváló formában játszó Bodó Richárd góljai a finálét is eldönthetik. „Szerencsére kihevertük a Bajnokok Ligája-negyeddöntő kudarcát – emlékezett Bodó, aztán a fináléra tért. – Rettentően fontosnak érzem az első meccset, nagyon lényeges lenne, hogy szoros végeredménnyel záruljon. Erre persze nagyobb az esély, mint arra, hogy tíz góllal nyerjünk, vagy ennyivel kikapjunk. Alig látok különbséget a Veszprém és a Szeged között.”

Sérülés miatt hiányzik a veszprémieknél az egyaránt lábműtétből gyógyuló Jamali Iman és René Toft Hansen, míg a szegedieknél kérdéses a gerincproblémáit kezeltető Alen Blazevic játéka. A visszavágót vasárnap játsszák (18 óra, tv: M4 Sport).

VASS SÁNDOR, VOLT SZÖVETSÉGI KAPITÁNY
Nem lehet esélyest megnevezni. Képtelenség. Akadnak érvek a Veszprém és a Szeged mellett is meg ellenük is, ezek kiegyenlítik és kioltják egymást. Ötven százalék az esélye az aranyra mindkettőnek, és ez nem fog sokat változni az első meccs után sem. Még akkor sem, ha meglepő eredménnyel zárul, ha bármelyik együttes négy-öt gólos vagy még nagyobb sikert ér el. A Veszprém mellett szól, hogy feljövőben van, tart a BL-ben szerzett lendülete, és szerintem tavasszal egységesebb a róla alkotható összkép. A szegediek nyilván okultak a Vardar elleni hibáikból, hiszen a párharcuk végén karnyújtásnyira voltak a kölni négyes döntőtől. A Szkopjéban elkövetett hibáikat aligha látjuk viszont. A kulcsjátékos Bombac lesz. Kíváncsi vagyok, hogy a sérült Blazevicet miként pótolják a védelem tengelyében. A kapusok itt is, ott is a szűk világelit tagjai a maguk posztján. Újabb kérdés: vajon Miklerben vagy Sterbikben bízik-e jobban David Davis? A szegedieknél majdnem mindegy, ki kezd és ki a csere, Alilovic és Sego is lehet a döntő hőse.


EGYMÁS ELLEN AZ NB I-BEN
A Veszprém és a Szeged az egymás elleni 122. mérkőzésére készül.
Veszprémben: 60 Veszprém-győzelem, 4 Szeged-győzelem
Szegeden: 31 Szeged-győzelem, 5 döntetlen, 21 Veszprém-győzelem
Összesen: 81 Veszprém-győzelem, 5 döntetlen, 35 Szeged-győzelem

K&H LIGA, FÉRFIAK, DÖNTŐ

Csütörtök: Telekom Veszprém–Mol-Pick Szeged, 18.30 (Tv: M4 Sport)
Vasárnap: Szeged–Veszprém, 18 (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik