Férfi kézi: külföldi bírókra bízza a szövetség a Veszprém–Szeged döntőt

Vágólapra másolva!
2019.05.15. 18:37
null
A bajnoki döntő két meccsét külföldi bírók vezetik majd (Fotó: Földi Imre)
A Magyar Kézilabda-szövetség szerdán bejelentette, hogy a Veszprém–Szeged férfibajnoki finálé (május 23. és 26.) két mérkőzését külföldi bírók vezetik, akikről még egyeztetnek a vezetők az európai szövetséggel.

 

Évek óta terítéken volt a kérdés a szövetségben és a ligában, hogy a hazai férfikézilabda legfontosabb párharcát, a Veszprém és a Szeged életre-halálra menő, hagyományos bajnoki döntőjét külföldi bírópárosra, vagy -párosokra kellene bízni. A háttérbeszélgetéseken egy-egy szakajtónyi érvet hallottunk mellette és ellene, de eddig a magyar játékvezetőket pártolók, az ő szakmai tekintélyük mellett lándzsát törők soroltak hathatósabb érveket.

Mi változott az idén?

A nőknél volt már ilyen
A férfibajnokságban még nem, de a nőknél korábban egyszer, 2005-ben a rájátszásában előfordult, hogy külföldi bírók vezették az aranycsatát. A Dunaferr SE és a Győr párharcában az újvárosi találkozót (26–20) a szlovén Nenad Kristic, Peter Ljubic, a győrit (25–15) a szerb Rajko Imbronjev, Nebojsza Grkovics kettős vezette.

„Fontos kérdés a játékvezetők küldése – magyarázta Horváth Gabriella, az MKSZ főtitkára a szervezet közleményében. – Miután a veszprémi Nagy Lászlót az MKSZ küldöttgyűlése ellenszavazat nélkül megválasztotta a szövetség alelnökévé, a jelenlegi idényben azonban ő még aktív játékosként érintett a bajnoki döntőben, úgy véltük, a legjobb megoldás a Mol-Pick Szeged és a Telekom Veszprém, valamint a klubok, a magyar játékvezetők és valamennyi játékos védelmében, ha ezúttal külföldi kettősök működnek közre a bajnoki döntő két találkozóján. Ezt egyeztettük a két csapattal is, a párosok kapcsán pedig az Európai Kézilabda-szövetséggel állunk tárgyalásban. Hiszen kizárólag az európai kupákban, vagy éppen a világversenyeken közreműködő kettősök jöhetnek szóba. A kijelölésük az EHF javaslata alapján hamarosan véglegessé válik.”

Hogy a fináléban videóbírót is használnak majd a bírók, erről korábban már beszámoltunk.

K&H LIGA, FÉRFIAK, DÖNTŐ
1. mérkőzés (május 23., csütörtök):
Telekom Veszprém–Mol-Pick Szeged, 18.30 (Tv: M4 Sport)
Visszavágó (május 26., vasárnap): Szeged–Veszprém, 18.00 (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik