Férfi kézi: „Elfogyott az energiánk, kialudt a tűz” – súlyos gondok a Vardarnál

Vágólapra másolva!
2020.03.02. 12:26
null
Gyibirov tavaly nyáron még ünnepelt (Fotó: AFP)
A férfi kézilabda Bajnokok Ligája címvédője, a Vardar Szkopje csak az utolsó továbbjutó helyet, a hatodikat szerezte meg a csoportkörben, így a Mol-Pick Szeged ellen küzdhet meg a nyolcaddöntőben. Persze abban még semmi rendkívüli nem lenne, ha egy címvédőnek nem igazán menne a nagy siker utáni idényben, ám az északmacedón klubnál ennél jóval több van a történetben. A szkopjeiek veterán orosz szélsője, Tyimur Gyibirov nem igazán érti, hogy miért hagyják a csapatot szétesni, miközben a játékosok szép lassan elszivárognak más-más gárdákhoz.

Miután 2019 nyarán az északmacedón Vardar Szkopje fennállása során másodszor is megnyerte a férfi kézilabda Bajnokok Ligáját – a fináléban a Veszprémet felülmúlva 27–24-re –, a klub milliárdos orosz tulajdonosa, Szergej Szamszonyenko úgy határozott, mégis marad a csapatnál, s tovább működteti azt.

SZEGEDI VÉLEMÉNYEK

Jonas Källman, a Szeged csapatkapitánya: „Mindenki tudja, mi történt tavaly Szkopjében. Hiába játszottunk jól addig az egész idényben, néhány perc kihagyás, és minden odalett, kiestünk. Tanulnunk kell abból a meccsből, itt a lehetőség, hogy megmutassuk, milyen fából faragtak minket. Lassan harminckilenc éves leszek, de a mai napig sokat és keményen dolgozom, főleg a térdsérülésem óta. Az edzések előtt külön erősítek, összeszorítom a fogam, mert továbbra is a pályán képzelem el a jövőmet.”

Juan Carlos Pastor, a Szeged edzője „Hallottam, hogy az emberek már a Veszprém elleni negyeddöntőről beszélnek, de még a nyolcaddöntőt sem játszottuk le, sőt eddig azt sem tudtuk, kivel találkozunk a tizenhat között. Nem szabad az áprilissal foglalkozni, amikor még a márciust se értük meg. Mindent a maga idejében.”

Korábban ugyanis úgy tervezte, hogy kiszáll a klub finanszírozásából, ám a siker után mégis a maradás mellett döntött. A jelek szerint azonban nem tudja már a korábbi szinten tartani az együttes anyagi hátterét, így, ahogy már többször is írtunk róla, kulcsjátékosok sora távozott, vagy fog távozni Szkopjéből – a lett óriás Dainis Kristopans és az orosz Pavel Atman is idény közben hagyta el az alakulatot.

Most a klub BL-szereplési és -gólszerzési csúcstartója, a 36 éves orosz szélső, Tyimur Gyibirov fakadt ki a kialakult helyzet miatt.

„Már szinte edzeni sem tudunk rendesen, annyira kevesen vagyunk. Ha valaki egy kisebb sérülés vagy betegség miatt kidől a sorból és nem képes tréningezni, akkor csak kettő a kettő, vagy három a három ellen tudunk készülni a tréningeken. Így viszont nem lehet normálisan begyakorolni a taktikát, vagy a védekezést. Egyszerűen nem vagyunk elegen a teljes létszámú munkához” – mondta Gyibirov még a hétvégén, a Montpellier-től elszenvedett 31–27-es fiaskó előtt.

Ezzel a vereséggel eldőlt az is, hogy a nyolcaddöntőben a Vardar a Mol-Pick Szegeddel találkozik, amellyel tavaly parázs hangulatú csatát vívott a négyes döntőbe kerülésért – sikerrel. Gyibirov azonban tisztában van azzal, hogy az elmúlt évhez képest sok minden változott – leszámítva azt az egyetlen apróságot, hogy a pénz már akkor sem vetette fel a szkopjeieket.

A Bajnokok Ligája megnyerése után a klubot elhagyta a horvát Igor Karacic, aki akkor elárulta, előfordult, hogy 21 hónapon keresztül nem folyósították rendesen a fizetését a klubnál, s hozzá hasonlóról számolt be ezúttal Gyibirov is.

„A helyzet mostanra sem változott sokat. Tavaly ugyanakkor jobb volt a keretünk, többen voltunk, nagyobb volt a rotációs lehetőség. Jelenleg nem így van, de töretlenül bízunk benne, hogy a helyzet megoldódik holnap. Vagy holnapután, vagy az azt követő napon. Ugyanakkor ez már a második idényünk egymás után, amikor ilyen problémákkal szembesülünk, és nem egyszerű ilyen helyzetben teljesítenünk. Mindannyiunknak családja van, terveink vannak, elképzeléseink a jövőre vonatkozóan. Fél évet, egy évet ki lehet húzni a klub szeretetére hivatkozva fizetés nélkül, ám aztán elkezd fogyni a türelem és a megtakarítás. Tavaly ez még működött, idén már nem. Egy éve még mentálisan fel tudtuk őrölni az ellenfeleinket, ma már nem. Egyszerűen elfogyott az energiánk, kialudt a tűz” – vázolta Gyibirov a különbséget a Vardar előző és a jelenlegi idénye között a balkan-handball.com-nak.

A 36 éves orosz szerint ők mint játékosok a Bajnokok Ligája megnyerésével mindent megtettek azért, hogy a klubot meg lehessen menteni, s erre a múlt nyári siker után meg is kapták az ígéreteket.

„Azt nem hittem volna tavaly júniusban, hogy háromnegyed év múlva ilyen helyzetbe kerülünk. Nyáron megkaptuk az ígéreteket a klub megmentésére az ország »erős embereitől«, aztán mégsem történt semmi. Elfogadjuk, hogy most egy olyan ciklusba került a klub, amikor csökkenteni kell a fizetéseket, vissza kell vágni a költségeket, na de hogy nullára csökkenteni, és az ígéretek ellenére nem fizetni? Az nem megy. Tavaly Szamszonyenko elénk állt, és elmondta, hogy nem tudja tovább finanszírozni a klubot, ezért ő bezárja a boltot. Erre jöttek az ígéretek, ő ezek hatására meggondolta magát, ami után mi is maradtunk, aztán nem történt semmi Egy klub neve, hagyományai nagyon fontosak számomra, függetlenül attól, milyen eredményei vannak. Barcelona, Kiel, Veszprém, Szeged, Kielce, Flensburg, Löwen – mindenki ilyen klubokban akar játszani. Mi mindent megtettünk azért az utóbbi hét évben, hogy a Vardart is ezek közé a csapatok közé sorolják, de sem az államtól, sem az üzleti szférából nem kapunk segítséget, hogy az együttes továbbra is Macedónia büszkesége maradjon ” – magyarázta Gyibirov.

A klub azonban a gazdasági nehézségek ellenére is sikerrel vette a Bajnokok Ligája csoportkörét – már amennyiben címvédőként hatodik helyen továbbjutni sikernek számít... –, s éppen a Szegeddel vívja majd március második felében a nyolcaddöntőt, amely ellen tavaly is parázs hangulatú páros meccsen jutott tovább.

FÉRFI KÉZILABDA BL
PÁROSÍTÁSOK A NEGYEDDÖNTŐBE JUTÁSÉRT

Dinamo Bucuresti (román)–Paris Saint-Germain (francia)
Orlen Wisla Plock (lengyel)–Telekom Veszprém
Vardar Szkopje (északmacedón)–Mol Pick Szeged
RK Celje (szlovén)–PGE Vive Kielce (lengyel)
FC Porto Sofarma (portugál)–Aalborg HB (dán)
SG Flensburg-Handewitt (német)–Montpellier HB (francia)

A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
M Gy D V L-K Gk P
1. THW Kiel (német) 14 9 2 3 437–398 +39 20
2. TELEKOM VESZPRÉM 14 10 4 448–386 +62 20
3. Kielce (lengyel) 14 8 2 4 421–389 +32 18
4. Montpellier (francia) 14 8 1 5 386–375 +11 17
5. FC Porto Sofarma (portugál) 14 6 2 6 400–410 –10 14
6. Vardar Szkopje (északmacedón) 14 5 1 8 396–444 –48 11
7. Meskov Breszt (fehérorosz) 14 4 10 401–431 –30 8
8. Zaporizzsja (ukrán) 14 1 2 11 406–462 –56 4
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik