Ljubomir Vranjes rengeteg kritikát kap az Eb-szereplés miatt (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

 

A nemzeti együttes a mélypontot jelentő 14. helyen zárta a Horvátországban zajló Európa-bajnokságot, miután szombaton az olimpiai bajnok Dániától 32–25-re, hétfőn az előző kontinenstornán ezüstérmes Spanyolországtól 27–25-re, majd szerdán Csehországtól 33–27-re kapott ki a varasdi D-csoportban.

Zsiga Gyula szerint több dolog is szerepet játszott abban, hogy nem sikerült jól az utolsó csoportmeccs.

„A nyomást nem bírtuk elviselni. A fiatalság és a tapasztalatlanság, és az első két meccsre is jellemző rohanás rossz irányba vitte a mérkőzést. Eltűnt a játékunkból a gondolkodás és a tudatosság” – fogalmazott.

Azokról a 22-24 éves kézilabdázókról, akik már több fronton, komoly téttel bíró összecsapásokon is bizonyítottak, a szakmai igazgató elmondta, nem nevezhetőek már fiatalnak, de ez volt az első komoly felnőtt világversenyük, ahol epizódszereplőkből igazán meghatározó játékosokká kellett volna válniuk.

Hozzátette, a 29 esztendős Lékai Mátéval és a 28 éves Balogh Zsolttal szemben is nagyobb volt az elvárás a korábbinál.

Zsiga szerint kommunikációs problémák is akadtak, hiszen anyanyelven „sokkal könnyebb a szívhez szólni”, de a kapitánynak megfelelő közvetítője sincs – a honfitársa, Björn Sätherström a segítője –, valamint a szövetség által biztosított lehetőségekkel sem élt.

„Amikor Ljubomir Vranjes megérkezett, elkezdte a munkát a Veszprémmel és a válogatottal. Elég kevés idő állt a rendelkezésére, hogy megismerje a játékosait, pedig a szövetség minden lehetőséget megadott neki, hogy több időt foglalkozzon a nemzeti csapattal, de neki nem kellett” – árulta el az MKSZ sportvezetője.

Mint kifejtette, a svéd edző arra használta az Európa-bajnokság előtt rendelkezésére álló időt, hogy a saját elképzeléseit érvényre juttassa, arra viszont már nem volt ideje, hogy tanulmányozza a támadás és a védekezés közötti játékkapcsolatot, illetve a szélsők szereplését nyomás alatt.

„Nem volt olyan közvetítője, adott esetben magyar oldalról, aki a mostani próbálkozásait látva felhívta volna a figyelmét arra, hogy fölösleges, mert nem fog sikerülni” – vélekedett Zsiga Gyula.

A szövetség elnöke, Kocsis Máté a kontinenstornát megelőző sajtótájékoztatón elmondta, azt a célt tűzték ki a nemzeti csapat elé, hogy nyerjen legalább egy meccset a csoportban, s ez minden bizonnyal a középdöntőbe jutást jelentette volna.

Az MKSZ szerdai közleménye úgy fogalmazott: „csalódást okozott Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány bemutatkozása is”.

A kontinenstorna 1994 óta íródó története során a magyar válogatott először zárt pont nélkül. Olyanra is csak egyszer, a 2010-es ausztriai Európa-bajnokságon volt példa, hogy a nyeretlenül búcsúzzon a csoportkör után.

A mostani gyenge szereplés következtében a csapat nem lesz kiemelt a jövő januári világbajnokság selejtezőjén.