Férfi kézi Eb: Végre egyszer velünk volt a szerencse az utolsó pillanatokban is – Mikler

Vágólapra másolva!
2020.01.11. 19:40
null
Végre a végén szerencsénk volt (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Mikler Roland, a magyar válogatott kapusa és csapatkapitánya az oroszok elleni 26–25-ös Eb-sikert követően lapunknak arról beszélt, hogy végre velünk volt a szerencse is a végjátékban. Gulyás István szövetségi kapitány úgy véli, az ilyen egygólos sikerek a legszebbek.

– Miben volt jobb a magyar csapat az orosznál?
– A torna előtt sokszor elmondtam, nálunk senki sem akarhatja jobban a győzelmet, ez lehet a mi esélyünk – válaszolta Mikler Roland, a magyar válogatott kapusa. – Persze, vannak olyan begyakorolt játékelemek, amikre építeni lehet, de ha az ellenfél jobban akarja a győzelmet nálunk, akkor nem lesz esélyünk.

MIKLER FANTASZTIKUS VOLT
Eduard KOKSAROV, az orosz válogatott szövetségi kapitánya:
„Nagyon sajnálom, hogy így alakult a magyarok elleni mérkőzés. Főleg, hogy az utolsó percben még lett volna esélyünk az egyenlítésre, de nem volt szerencsénk, a kapusuk fantasztikusan védett.”

– És ezenkívül?
– Egyrészt végre mindkét félidőt jól kezdtük, másrészt a védők sokat segítettek nekem. Úgy érzem, ebben a hátsó alakzatban van még több is. Ha kicsit jobban vigyáztunk volna a labdára támadásban, akkor ez nagyobb különbségű győzelem is lehetett volna, de nem akarok elégedetlennek tűnni, mert ez egy nagyon szép nap! Kevesen gondolták, hogy mi nyerünk.

– Belülről hogyan érezte, voltak hullámvölgyek?
– A második félidő közepénél volt egy periódus, amikor néhány sikeres lerohanás után túlságosan megnyugodtunk, és azt hittük, ez megvan. A mérkőzés azonban hatvan percig tart, nem ötvenig, és az oroszok majdnem ki is egyenlítettek. A meccs vége szerencsésen is alakult, sikerült kapufára tolnom a labdát, nem befelé pattant a labda, és végre egyszer velünk volt a szerencse az utolsó pillanatokban is, mert lássuk be, a múltban elég sok példa volt az ellenkezőjére.

– A következő ellenfél az olimpiai és világbajnok Dánia.
– Nem mi vagyunk az esélyesek, de megvan az esélyünk, hogy továbbjussunk a csoportból. Ha szívvel-lélekkel játszunk, sikerülni fog. Úgy kell küzdenünk, mint most!

Mikler védése a hajrában

Gulyás István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint Dmitrij Zsitnyikov és Pavel Atman kikapcsolása volt a kulcs a győzelem megszerzésében.

– Mi volt a siker kulcsa?
– A szakmai stáb úgy volt vele, ha olyan teljesítményt tudunk nyújtani, mint a csehek ellen, amikor volt a csapatban akarat és tűz, akkor meccsben lehetünk az oroszokkal is. A legfontosabb taktikai tervünk Dmitrij Zsitnyikov és Pavel Atman kikapcsolása volt, ami sikerült, ez volt a kulcsa a győzelemnek.

– Ilyen meccsre számított?
– Azt kaptuk az oroszoktól, amire vártunk, és amire készültünk, azt a mérkőzés nagy részében meg tudtuk oldani. Voltak hullámvölgyeink és hibáink, de még tanuljuk egymást a csapattal. Valószínűleg mi is késtünk egyszer-egyszer az időkéréssel, de bízom benne, hogy ezeket jobban kezeljük a jövőben.

– Milyen hibára gondol?
– Volt egy olyan időszak, amikor nem tudtuk megoldani jobb kettes védő posztját, és visszajöttek a mérkőzésbe az oroszok, de Ligetvári Patrik beállításával stabilizálódott a helyzet. És szerintem Bánhidi Bencének talán kicsit hamarabb kellett volna pihenőt adnunk.

– Mennyit látott vissza abból, amit az elmúlt napokban gyakoroltak?
– Nagyon sokat, bár néha volt kisebb bizonytalanság és félreértés a pályán, ami viszont benne van a játékban. Elcsúsztunk, elváltottuk magunkat, és ezekből elkerülhető gólokat kaptunk, de a srácoknak helyén volt a szívük. Az ilyen egygólos győzelmek a legszebbek!

– Azért megkönnyebbültek?
– Nyilván teljesen más lenne ez az Európa-bajnokság, ha beledőltünk volna a késbe, de továbbra is azt mondom, mi még építkezünk. Ez a siker egy állomás volt, egy nagyon jó lehetőség a továbblépésre.

A meccs bővebb összefoglalója

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
E-CSOPORT (Malmö)
MAGYARORSZÁG–OROSZORSZÁG 26–25
(14–13)
Malmö, 9202 néző. V: Jurinovic, Mrvica (horvátok)
MAGYARORSZÁG: MIKLER – Hornyák 1, Máthé, SIPOS A. 1, Bánhidi 4, SZITA 4, Győri 3. Csere: BÓKA 3, BALOGH ZS. 7 (5), Ligetvári 2, Nagy B. 1, Fekete B., ifj. Rosta. Szövetségi kapitány: Gulyás István
OROSZORSZÁG: Kirejev – Siskarjov 2, Szurinszkij 2, Zsitnyikov 2, KALARAS 4, SZANTALOV 5, Gyibirov 3 (1). Csere: Zabolotyin (kapus), A. Kotov, Szoroka, Kovaljev, Jermakov 1, Atman, KOSZOROTOV 4, Andrejev 2. Szövetségi kapitány: Eduard Koksarov
Az eredmény alakulása. 4. p.: 2–1. 10. p.: 6–4. 16. p.: 6–7. 23. p.: 9–11. 27. p.: 12–11. 38. p.: 19–15. 44. p.: 20–19. 53. p.: 25–21. 57. p.: 25–25
Kiállítások: 6, ill. –
Hétméteresek: 5/5, ill. 3/1

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Dánia–Izland 30–31 (15–15)
Ld.: M. Hansen 9, Lauge, Lindberg 5-5, ill. Pálmarsson 10, Petersson 5

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Izland 1 1 31–30 +1 2
2. MAGYARORSZÁG 1 1 26–25 +1 2
3. Dánia 1 1 30–31 –1 0
4. Oroszország 1 1 25–26 –1 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik