Férfi kézi Eb: Tűzbe kell mennünk a srácokért – Gulyás István

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2020.01.10. 10:53
null
Gulyás István és stábja azon dolgozik, hogy mindenkiből kihozza a maximumot (Fotók: Kovács Anikó/MKSZ)
A válogatott élén első világversenyére készülő Gulyás István szövetségi kapitány teljes mellszélességgel kiáll fiai mellett, és stábja tagjaival együtt minden eshetőségre felkészült az Eb előtt.

 

– A szövetség nem fogalmazott meg hivatalos célt a férfiválogatott Európa-bajnoki szereplésével kapcsolatban, de ugye ez nem azt jelenti, hogy feltett kézzel lépnek pályára a csoportmérkőzéseken Malmőben?
– Ha pontosan szeretnék fogalmazni, a legfőbb célunk, hogy mindenkiből kihozzuk a maximumot – mondta a Nemzeti Sportnak Gulyás István szövetségi kapitány. – Nagyon boldog lennék, ha a csoportból továbbjutnánk, a fiatalok fejlődése szempontjából ez óriási siker lenne.

– Mikor izgult jobban, miután júliusban kinevezték, vagy most, hogy a világ szeme előtt is bemutatkozhat szövetségi kapitányként?
– Ezzel a kérdéssel most megfogott…. Azt hiszem, inkább büszkeséget érzek. Célom, hogy a legjobb tudásom szerint lássam el ezt a megtisztelő feladatot, legyen szó világversenyről vagy a hétköznapokról.

GULYÁS ISTVÁN
Született: 1968. április 2., Nagykanizsa
Posztja: irányító
Klubjai játékosként: Berzence (1980–1984), Veszprém (1984–1987, 1989–1999), Ú. Dózsa (1987–1988), Köflach (osztrák, 1999–2003), Rinyamenti KC (2003–2006)
Válogatottsága/góljai: 84/145
Legjobb eredményei játékosként: vb-4. (1997), Eb-6. (1998), Eb-7. (1994), KEK-1. (1992), 9x magyar bajnok (1985, 1986, 1992, 1993, 1994, 1995, 1997, 1998, 1999), 9x MK-győztes (1989, 1990, 1991, 1992, 1994, 1995, 1996, 1998, 1999), év játékosa (1995)
Klubjai edzőként: UHK Krems (osztrák, 2006–2007), Haitan (kuvaiti, 2007–2011), Dunaújváros (nők, 2011–2012), Váci NKSE (nők, 2012–2013), B. Braun Gyöngyös (férfiak, 2013–2015), Telekom Veszprém U21 (2017–2018), Telekom Veszprém (2018), felnőtt férfi strandkézilabda-válogatott (2015–)
Eredményei edzőként: NB I-4. (2013), NB I-6. (2014), NB I-7. (2015), NB I-10. (2012)
Eredményei a strandkézilabda-válogatott élén: vb-3. (2018), vb-4. (2016), világjátékok-4. (2017), világjátékok-6. (2019), Eb-3. (2019), Eb-4. (2015, 2017)

– Személy szerint miként készült az Európa-bajnokságra?
– Főleg taktikailag kell naprakésznek lenni, a felkészülésünk alatt olyan programokat próbáltunk összeállítani a játékosoknak, amelyek modellezik a svédországi napjaikat: a pihenőktől kezdve az edzésekig mindent megterveztünk nekik. Továbbá egy B-tervet is készítettünk, ha mégsem úgy jönnek össze a dolgok, ahogy elképzeljük.

– Ha már a csoportkör után haza kell térniük…
– Minden eshetőségre felkészültünk, a sportpszichológia ma már különálló tudomány. Tudjuk, mire van szükség, ha „gyógyítani” kell a lelkeket, vagy ha éppen készülnek átesni a ló túlsó oldalára a kerettagok, de azért nem röstellünk külső segítséget kérni, ha kell. Egyet nem szabad elfelejteni, ezek a fiatalok vásárra viszik a bőrüket a szakmai stábért, ezért nekünk is tűzbe kell menni értük. Persze a vezényszó a miénk.

– Milyen a kapcsolata a játékosaival?
– Bármivel fordulhatnak hozzám, ahogy a stáb összes tagjához, a telefonjaink huszonnégy órán keresztül be vannak kapcsolva. Máthé Dominik is kikérte a véleményem, mielőtt Norvégiába igazolt. Jó döntés hozott, amikor aláírt az Elverum csapatához, bízom benne, hogy nemcsak játékban, védekezésben is fejlődni fog, de a személyisége, karaktere is megváltozik majd a légiósévek alatt. Kívánom neki, hogy játsszon sokat, mert megérdemli.

Fotó: Kovács Anikó/MKSZ
Fotó: Kovács Anikó/MKSZ

– Mennyire változott meg az ön élete a nyár óta?
– Az elején nemigen találtam a helyemet, miután volt egy megszokott életritmusom. Reggel és este edzést tartottam, teljesen más jellegű tevékenységet folytattam. Amióta kapitány vagyok, sokat utazom, jövök-megyek, ezért fontos, hogy jól osszam be az időmet.

– Bent Dahl a Siófok női csapatát veszi át a nyártól. Ez mennyire befolyásolja a norvég szakembernek a válogatottnál betöltött videoelemzői pozícióját?
– Olyannyira nem, hogy még az éjjel is küldött nekem anyagokat. Ismeri a stratégiánkat, tudja, mit keresünk, milyen rendszerben játszunk, ennek megfelelően dolgozik a jövőben is. Az oroszok feltérképezésében is sokat segített. A háttérben sokan mozognak így, az osztrákok részéről Szilágyi Viktor hívott fel a minap, aki arra volt kíváncsi, húztak-e valami váratlant ellenünk a csehek a vasárnapi zárt kapus meccsen.

– Mekkora fejtörést okozott az utazó keret kialakítása?
– A belső sorunk egy az egyben hiányzik, Ancsin Gáborral, Bodó Richárddal, Juhász Ádámmal és Lékai Mátéval is számoltam előzetesen, ráadásul a bal szélről is hiányzik emberünk. Sodródtunk az árral, olyan volt a csapat kialakítása, mint egy sakkparti. Jobbról-balról végigrágtunk mindent, elemeztük, ki kivel tud együtt játszani, kire illik a taktikánk, nemcsak a hasunkra csaptunk.

– Ki a titkos fegyvere?
– Nagy Bencét nem sokan ismerik külföldön, és hiába kevés a nemzetközi tapasztalata, nem ijed meg senkitől, lehet rá számítani. Remélem, az Európa-bajnokságon megmutatja magát a világnak.

A SZAKMAI STÁB
Szövetségi kapitány: Gulyás István
Edző: Chema Rodríguez
Kapusedző: Haris Porobic
Erőnléti edző: Tord Ellingsen
Videoelemző: Bent Dahl
Csapatorvos: Erdélyi Gábor
Fizioterapeuta, technikai vezető: Szikra-Mezey Csaba
Masszőr: Gazda Ferenc
Csapatmenedzser: Nagy László
Sajtófőnök: Liszkay Gábor

– Akár irányítóként is?
– Igen. Nincsenek csodák, valószínűleg két kapussal és két irányítóval vágunk neki a csoportmeccseknek. Az irányítóként bevethető Ubornyák Dávid inkább védekezésben használható, kettes pozícióban. A tartalékok kijelölésénél a napi forma dönthet, na meg persze az is, miként áll össze a védekezésünk.

– Bartók Donáttal mi a helyzet? Ő nem sokat játszott az elmúlt évben, ráadásul jelenleg klubcsapata sincs.
– Az eredeti megállapodásunk az volt vele, hogy a januári Eb-n még nem számítunk a játékára, miután tavaly sokat volt sérült. Ancsin Gábor kiesése azonban átírta a számításainkat. Amikor felhívtam, elmondta, milyen gondokkal küszködött a Lemgóban az ősszel, majd hozzátette, ha szükség van rá a válogatottnál, összepakol és másnap hazajön. Így is történt. A helyezkedésén látszik, a Bundesligában nem fordítanak nagy hangsúlyt a taktikára. A mi feladatunk, hogy olyan játékrendszert dolgozzunk ki, amely passzol hozzá, és amelyben gólokat tud szerezni.

– Vannak hiányposztok?
– Erre inkább nem válaszolok. Ha ön varázsütésre átigazolhatna huszonhárom Nikola Karabaticot, mit tenne? Bízom a fiúkban, teljes mellszélességgel kiállok mellettük.

Bánhidi Bence és a többi magyar kézilabdás egyelőre vidáman készülődik Svédországban (Fotó: Kovács Anikó/MKSZ)
Bánhidi Bence és a többi magyar kézilabdás egyelőre vidáman készülődik Svédországban (Fotó: Kovács Anikó/MKSZ)

A helyszínről a Nemzeti Sportot tudósítja: Vincze Szabolcs

A MAGYAR VÁLOGATOTT EB-RE UTAZÓ KERETE
KAPUSOK:
Andó Arián (Balatonfüred), Mikler Roland (Mol-Pick Szeged), Székely Márton (Telekom Veszprém)
JOBBSZÉLSŐK:Fekete Bálint (Cuenca – Spanyolország), Hornyák Péter (Tatabánya), Tóth Ádám (Budakalász)
JOBBÁTLÖVŐK:Balogh Zsolt (Tatabánya), Bartók Donát (Lemgo – Németország), Máthé Dominik (Balatonfüred)
IRÁNYÍTÓK:Győri Mátyás (Tatabánya), Ubornyák Dávid (Gyöngyös)
BEÁLLÓK:Bánhidi Bence (Mol-Pick Szeged), Rosta Miklós (Mol-Pick Szeged), Sipos Adrián (Tatabánya)
BALÁTLÖVŐK:Ligetvári Patrik (La Rioja – Spanyolország), Nagy Bence (Ferencváros), Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)
BALSZÉLSŐ:Bóka Bendegúz (Balatonfüred)

FÉRFI KÉZILABDA EB (január 9–26., Ausztria, Norvégia, Svédország)
A CSOPORTBEOSZTÁS

A-CSOPORT (Graz):Horvátország, Fehéroroszország, Montenegró, Szerbia
B-CSOPORT (Bécs):Csehország, Észak-Macedónia, Ausztria, Ukrajna
C-CSOPORT (Trondheim):Spanyolország, Németország, Lettország, Hollandia
D-CSOPORT (Trondheim):Franciaország, Norvégia, Portugália, Bosznia-Hercegovina
E-CSOPORT (Malmö):Dánia, MAGYARORSZÁG, Izland, Oroszország
F-CSOPORT (Göteborg):Svédország, Szlovénia, Svájc, Lengyelország
A csoportok első két helyezettje jut a középdöntőbe. A magyar csapat továbbjutása esetén a D- és F-csoport két-két továbbjutójával mérkőzik a torna második szakaszában. A középdöntős csoportok első két-két helyezettje kerül az elődöntőbe, a 3. helyezettek az Eb 5. helyéért léphetnek pályára.

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
Január 11. (szombat), 16.00:MAGYARORSZÁG–Oroszország (Tv:Sport1, élőben az NSO-n)
Január 13. (hétfő),20.30:Dánia–MAGYARORSZÁG (Tv:Sport1, élőben az NSO-n)
Január 15. (szerda),18.15:Izland–MAGYARORSZÁG (Tv:Sport1, élőben az NSO-n)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik