Férfi kézi Eb: Nincs rossz érzésem a magyarok elleni meccs miatt – Vranjes

VINCZE SZABOLCS (Malmö)VINCZE SZABOLCS (Malmö)
Vágólapra másolva!
2020.01.18. 17:53
A szlovén válogatottból hatan játszanak az NB I-ben, de a nagy kérdés, hogy a két csapat közül ez melyiknek jelent majd nagyobb előnyt a férfi kézilabda Eb vasárnapi összecsapásán.

Vranjes szerint sok minden megváltozott a magyar válogatottnál, de nagy meglepetések nincsenek (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Vranjes szerint sok minden megváltozott a magyar válogatottnál, de nagy meglepetések nincsenek (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Vranjes szerint sok minden megváltozott a magyar válogatottnál, de nagy meglepetések nincsenek (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Vranjes szerint sok minden megváltozott a magyar válogatottnál, de nagy meglepetések nincsenek (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Vranjes szerint sok minden megváltozott a magyar válogatottnál, de nagy meglepetések nincsenek (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

 

Már csak négy csapat van, amely eddig mindegyik meccsét megnyerte a 2020-as férfi kézilabda Európa-bajnokságon: Horvátország, Spanyolország, Norvégia és Szlovénia. A magyar együttes pedig az utóbbival játszik vasárnap délután 16.15-től, a középdöntő második fordulójában. Az összecsapás több szempontból is különlegesnek ígérkezik, hatan (Blaz Blagotinsek, Dean Bombac, Borut Mackovsek, Nik Henigman, Mario Sostaric és Gasper Marguc) a magyar bajnokságban légióskodnak, nemzeti csapatukat ráadásul tavaly december óta Ljubomir Vranjes irányítja, akinek így óriási lehetőség pottyant az ölébe, és akit mi, magyarok is jól ismerhetünk.

A 46 éves svéd szakember ugyanis 2017 júliusa és 2018 októbere között kilenc hivatalos meccsen ült a magyar válogatott kispadján, a mérlege azonban nem túl fényes, három győzelem, egy döntetlen és öt vereség. Vranjes közben a Telekom Veszprémet is vezette, legalábbis megpróbálta, ami szerinte utólag nézve nem volt jó döntés, és nem is lett jó vége, néhány nap leforgása alatt mindkét állásából elbocsátották.

„Egyáltalán nincs rossz érzésem a magyarok elleni meccs miatt, én nagyon szerettem önöknél élni. Másrésztmindig különleges olyan csapat ellen szerepelni, amelyet korábban te vezettél, a magyarok elleni nekem is az lesz – mondta lapunknak Vranjes. De az elmúlt időszakban önöknél sok minden megváltozott, a válogatottnak új edzői vannak, és új stílusban játszanak. Nagy meglepetések azért nincsenek, a játékosok nagy részét ismerem, sokan a bő keretben voltak már akkor is, amikor én voltam a kapitány, vagy ha nem, akkor biztosan felmerült a nevük a nemzeti együttesnél.”

A tréner szerint nem feltétlenül jelent előnyt, ha olyan jól ismeri egymást a két gárda, mint a szlovén és a magyar, ráadásul hiányzik a magyar keretből Lékai Máté és Bodó Richárd is, akikből azért könnyebb (lenne) felkészülni, mint a fiatalokból, lévén meghatározó játékosok a két legerősebb magyar klubnál.

Vranjes eddig hibátlan a szlovénokkal (Fotó: Imago)
Vranjes eddig hibátlan a szlovénokkal (Fotó: Imago)
FÉKEZNÜNK KELL MAJD MAGUNKAT

– „Jókor” jött a norvégok elleni vereség?
– Várható volt, hogy előbb-utóbb beleszaladunk egy ilyen vereségbe, de örülök, hogy ez csak egy hét után jött el – felelte Nagy László, a magyar válogatott csapatmenedzsere. – Túlságosan tiszteltük a norvégokat, szerencsénk sem volt, kapkodtunk, és vagy húsz perc kellett, hogy lehiggadjunk. De utána tartottuk magunkat.

Mi történt a szünetben?
– Megbeszéltük, az a cél, hogy a második félidőt megnyerjük, ami sikerült is. Az volt a legfontosabb, hogy a srácok visszazökkenjenek a normális kerékvágásba. Jó tanulópénz volt, mert arra is fel kell készülni, mi van akkor, ha nem kezdjük jól a meccset.

– A Szlovénia elleni mérkőzésnek lesz plusz töltete Ljubomir Vranjes miatt?
– Nem Vranjes miatt jöttünk ide, hanem azzal a céllal, hogy a fiatalok fejlődjenek. Lehetőségünk nyílt a középdöntőben újabb négy meccset játszani, de nem számolgatunk az olimpiai selejtező miatt, továbbra is az építkezés a lényeg, és ez nem változott meg azért, mert jól szerepeltünk a csoportszakaszban.

– Mennyit számít, hogy a két csapat ismeri egymást?
– Ugyanannyi előnye van, mint hátránya. Mindenre fel kell készülni, a védekezésük nagyon határozott, amit erősít a jó kapusteljesítmény, támadásban pedig sokat futnak, Dean Bombac és Miha Zarabec remekül szervezi a játékot, és jó formában vannak a lövőik is. Nekünk kicsit fékeznünk kell majd magunkat, hogy ne akarjunk minden esetben gyorsan támadni, mert a technikai hibákat gyorsan ki tudják használni.

„Korábbi ellenfelünket, Svédországot is jól ismertem, hiszen ott játszottam, most pedig a Kristianstad edzője vagyok, de így voltunk Izlanddal is. Hiába ismered az ellenfelet, ha rossz napod van, akkor valószínűleg úgyis kikapsz. Ráadásul önök is más-más taktikával léptek pályára minden csapat ellen, megnéztük mindegyik meccsüket” – fogalmazott a szlovénok kapitánya, aki szerint a magyar és a szlovén alakulat legnagyobb erőssége ugyanaz, a védekezés, mindketten arra építünk.

Ezért tölt be kulcsszerepet Szlovénia játékában a balátlövő Borut Mackovsek, akiről a napokban derült ki, hogy a nyáron elhagyja Veszprémet és a rivális Mol-Pick Szegedhez igazol. A 27 éves, 203 centis kézilabdázónak a klubjában jelenleg elsősorban védekező feladatokat kell ellátnia, de az Eb-n eddig négy meccsen szerzett tizenkét góljával bizonyította, hogy támadásban is nagy hasznát lehet venni.

„Ez érdekes, mert mielőtt 2018-ban Veszprémbe igazoltam, mindenhol többnyire támadót játszottam – mondta a Nemzeti Sportnak Mackovsek.Ez még Vranjes alatt is így volt Veszprémen, ám az edzőváltás után egyre kevesebb lehetőséget kaptam, tizenöt-húsz perceket, és azt is többnyire a védelemben. Örülök, hogy a válogatottban végre elöl is fontos szerepet kaphatok, ráadásul eddig nem is ment rosszul a játék. De egyelőre a védekezés a nagyobb erősségem.”

Mackovsek szerint igenis nagy előnyt jelenthet, hogy többen is ilyen jól ismerik a magyar játékosokat, hiszen hétről hétre velük vagy ellenük lépnek pályára az NB I-ben. Azonban mivel ez oda-vissza működik, és mi is mindent tudhatunk róluk, szerinte nagy taktikai csata várható vasárnap. A magyarok három csoportmeccse közül csak a dánok elleni döntetlen lepte meg kicsit, az is csupán azért, mert a skandinávokat a kontinensviadal egyik favoritjának tartották, viszont az Oroszország és Izland elleni győzelmünk számára nem volt akkora meglepetés.

„A kapujukban Mikler Roland áll, aki megint fantasztikusan teljesít, a védelemben pedig Bánhidi Bence és Sipos Adrián olyan erősek és magasak, hogy nehéz túlugrani őket – tette hozzá a szlovén játékos. – Bevallom, azt hittük, hogy jobban megérezni majd önöknél Lékai és Bodó hiányát, de Dánia és Izland ellen is rácáfoltak erre, elsők lettek a csoportban. Ezért úgy készülünk, hogy nekünk semmivel sem lesz könnyebb a magyarok elleni meccs, mint az eddigi négy volt. Ugyanolyan gyorsnak és keménynek kell lennünk.”

NINCS OKUNK ÉS IDŐNK KESEREGNI

Nagy Bence, a magyar válogatott balátlövője: „Norvégiától, a torna egyik legnagyobb esélyesétől kaptunk ki, de a második félidőben szépen helytálltunk. Egy kis holtpontot azért éreztem magunkon, talán akkor ugrott be mindenkinek, hogy még lesznek meccseink, és harcolni kell az újabb bravúrért. Neki fogunk ugrani minden csapatnak, nem szeretnénk két ponttal zárni a középdöntőt. Ugyanakkor nem érzem, hogy a szlovénok elleni lenne a legfontosabb mérkőzésünk, nekünk talán a csoportmeccsek voltak azok, a többi csak ajándék, jutalomjáték.”

Fekete Bálint, a magyar válogatott jobbszélsője: „Kesergésre se okunk, se időnk nincsen, tanulni kell a norvégok elleni mérkőzésből. Persze szívesen kipróbálnám magam támadásban is, de tisztában vagyok a szerepemmel a válogatottban, a védekezésem stabilabb, ami a norvégok ellen már jobban is ment, mint az oroszok ellen. Balogh Zsoltival Szegeden is többször csináltuk, hogy ha ő hosszú oldalon játszott, akkor én támadtam a jobb szélen és kettesben védekeztem, ami jó megoldás és működött. Pénteken kicsit bele tudtunk nézni a szlovénok Izland elleni találkozójába, igyekszünk felkészülni belőlük.”

Hornyák Péter, a magyar válogatott jobbszélsője: „Mintha kicsit tartottunk volna a norvégoktól, az a tanulság, hogy nem szabad így belemennünk a meccsbe. A szlovénok ellen nem is fogjuk még egyszer ezt a hibát elkövetni. A norvégok elleni első félidőben lassan kezdtünk, de a másodikban újra éreztem azt a lendületet a csapaton, amit eddig, és azt is, hogy van még bennünk. A dánok ellen már bejött, hogy húztunk egy váratlant, elképzelhető, hogy a szlovénok ellen is fogunk.”

Ifj. Rosta Miklós, a magyar válogatott beállója:
„Időben jött a norvégok elleni vereség, ha lehet ilyet mondani, és nem gondolom, hogy emiatt különösebben bosszankodnunk kellene. Inkább a második félidőből próbáljuk átmenteni azokat a dolgokat, amik jól működtek, mert a szlovénok ellen ennél több kell, össze kell kapnunk magunkat mindkét félidőben. Szegedi csapattársaimmal, Bencével és Rolival pár dolgot biztosan mondani fogunk a többieknek Bombacról. Ki kell használnunk a lendületünket, és úgy felmenni a pályára, hogy ne adjunk akkora előnyt, mint Izlandnak és Norvégiának.”

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, 2. FORDULÓ
2. CSOPORT (MALMÖ)
14.00:
Portugália–Izland (Tv: Sport1)
16.15: Szlovénia–Magyarország (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
18.30: Norvégia–Svédország (Tv: Sport1)

A 2. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Norvégia2270–57+134
2. Szlovénia2251–46+54
3. Portugália21163–59+42
4. MAGYARORSZÁG21153–54–12
5. Izland2245–54–90
6. Svédország2244–56–120

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE – NÉVJEGYEK ÉS RÖVID JELLEMZÉSEK ITT!
KAPUSOK: Mikler Roland (Mol-Pick Szeged), Székely Márton (Telekom Veszprém)
JOBBSZÉLSŐK: Hornyák Péter (Tatabánya), Tóth Ádám (Budakalász)
JOBBÁTLÖVŐK: Balogh Zsolt (Tatabánya), Fekete Bálint (Cuenca – Spanyolország), Máthé Dominik (Balatonfüred)
IRÁNYÍTÓK: Győri Mátyás (Tatabánya), Ubornyák Dávid (Gyöngyös)
BEÁLLÓK: Bánhidi Bence (Mol-Pick Szeged), Rosta Miklós (Mol-Pick Szeged), Sipos Adrián (Tatabánya)
BALÁTLÖVŐK: Ligetvári Patrik (La Rioja – Spanyolország), Nagy Bence (Ferencváros), Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)
BALSZÉLSŐ: Bóka Bendegúz (Balatonfüred)
Szövetségi kapitány: Gulyás István
Edző: Chema Rodríguez
Csapatmenedzser: Nagy László

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik