Férfi kézi Eb: Nagy volt rajtunk a nyomás, de elbírtuk – Gulyás

VINCZE SZABOLCS (Malmö), I. M.VINCZE SZABOLCS (Malmö), I. M.
Vágólapra másolva!
2020.01.13. 22:48
null
Pozitív jeleket mutatott a magyar válogatott Dánia ellen Gulyás István szerint (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Mint ismert, a magyar férfi kézilabda-válogatott 24–24-es döntetlenre végzett Dániával az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában. A mérkőzés után Gulyás István szövetségi kapitány úgy fogalmazott: nagy volt a nyomás a lelátón helyet foglaló közönség részéről a csapaton, de elbírta.

 

– Félig üres vagy félig teli a pohár?
– Nem is tudom, kicsit bosszús vagyok, mert ebben a mérkőzésben lehet, hogy benne volt a győzelem is – mondta lapunknak Gulyás István. – De nem lehetünk elégedetlenek, mert ez jó eredmény, ráadásul azt játszottuk, amit terveztünk, és elbírtuk azt a nyomást is, amit a tízezer dán szurkoló jelentett. Kíváncsi voltam, ezt a szituációt hogyan élik meg a játékosaink, de nem stresszeltünk, álltuk a sarat.

– Mi volt a taktika?
– Az, hogy meglepjük őket. A nyitott védekezés nem volt kérdés, mert a dánok nagyon erősek az egy egy elleni játékban, mindenki ellen ezt játsszák – az volt a cél, hogy ebből kiszorítsuk őket, messzebb kerüljenek a kaputól.

– Úgy tűnt, fejben rendben voltak a játékosok.
– Szerintem ez a minimum, ha kijössz egy Európa-bajnokságra a válogatott színeiben.

– Melyek voltak a mérkőzés kulcsmomentumai?
– A második félidőben a dánok váltottak, hét a hatot játszottak, amiből ők azért szokták hozni a meccseket. De nekünk mindig volt ott egy védőnk, vagy ott volt Mikler Roli, aki fantasztikusan nyúlt bele a labdákba. Végig vezettünk, folyamatosan meg tudtunk újulni, és bár a nagy testű játékosok elleni küzdelemben elfáradtunk, néhány fiatal egyértelműen bizonyította, hogy helye van a csapatban.

– Ennek a döntetlennek az értéke nagyobb, mint az oroszok ellen eredményé?
– Topcsapattal, topjátékosokkal álltunk szemben – más kérdés, hogy ők ebbe a mérkőzésbe hogyan álltak bele. Nyomás alatt voltak, közelről lehetett látni a megdöbbenést az arcukon, azt, hogy tudják, nyerni kell nekik vagy legalább pontot szerezni. És ahogy haladt előre az idő, egyre inkább elbizonytalanodtak, míg mi játszottuk a saját játékunkat.

– Mit jelent ez a döntetlen?
– Ha hideg fejjel gondolkodunk, újabb lépés a csapatépítés és a továbbjutás felé, de azt hiszem, ettől még nyernünk kellene az utolsó meccsen – bár egyelőre nem számolgattam.

– Gondolkodott már az Izland elleni mérkőzésen?
– Nagy vonalakban megvan, hogy mit szeretnénk játszani...

A szövetségi kapitány azt is elárulta, a hajrában begörcsölt Balogh Zsolt lába, ezért kellett beküldeni Bartók Donátot, akit azonban sajnos egyből kiállítottak. Az utolsó támadásnál készültünk arra is, ha a dánok kijönnek emberfogásra, erre az esetre azt terveztük, hogy levisszük Miklert, így teremtve emberfölényt a mezőnyben, azonban mivel kapuskidobással indult az akció, ez már nem fért bele a nyolc másodpercbe.

„Meccs előtt mindenki aláírta volna az egy pontot, de látva az egészet, már nem vagyunk elégedettek – így Balogh Zsolt a Sport Tv kamerái előtt. – Ahogy összeállt a csapatunk a világbajnoki címvédő ellen, az alapján ez túlzás nélkül az év mérkőzésének is nevezhető. Ha nyertünk volna eggyel, akkor biztosan ott lennénk a középdöntőben. Így viszont nem vagyunk sokkal előrébb, bár hatalmas eredmény, nagyon boldogok vagyunk. Rajtunk semmiféle nyomás nem volt lélektanilag, meg tudtuk lepni a dánokat a nyitott védekezéssel. Mindent elárult a mai teljesítményünkről, hogy a nagy dán sztárok félve mentek oda lőni. Büszke vagyok a srácokra!”

„Nagyon kemény mérkőzés volt, teljesen új védekezést vettünk fel. Sok időnk nem volt gyakorolni, de egy ilyen csapat ellen huszonnégy gólt kapni nem rossz teljesítmény – mondta mosolygósan Sipos Adrián. – Az egyik szemünk sír, a másik nevet. Vesztettünk egy pontot, de nyertünk is egyet. Nagyon elfáradtunk a végére, de örülnünk kell az egy pontnak. Ha folytatni tudjuk azt a munkát, amit elkezdtünk, a jövőben még jobb eredményeket érhetünk el.”

A sorsunk az utolsó fordulóban dől el: a lehetséges forgatókönyvekről itt olvashatnak!

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
E-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–DÁNIA 24–24(13–11)
Malmö, 10 500
néző. V: Sondors, Licis (lettek)
MAGYARORSZÁG: MIKLER – Hornyák 3, Sipos A., Bóka 2, Bánhidi, Ligetvári, Győri 1. Csere: Máthé 2, BALOGH ZS. 7 (4), NAGY B. 4, ifj. Rosta, SZITA 5, Tóth Á., Bartók. Szövetségi kapitány: Gulyás István
DÁNIA: N. LANDIN – Lindberg 2, M. Hansen 3 (2), Lauge 3, Toft Hansen 1, Damgaard 2, Möllgaard. Csere: Green (kapus), MENSAH 3, Zachariassen 2, BRAMMING 6, Kirkelokke 2, Saugstrup, Olsen. Szövetségi kapitány: Nikolaj Jacobsen
Az eredmény alakulása.
5. p.: 3–1. 12. p.: 6–4. 15. p.: 7–6. 21. p.: 10–6. 25. p.: 10–10. 36. p.: 16–13. 44. p.: 18–18. 48. p.: 21–19. 52. p.: 23–21. 57. p.: 23–24
Kiállítások: 8, ill. 4 perc
Hétméteresek: 5/4, ill. 3/2

A csoport másik mérkőzésén
Izland–Oroszország
34–23 (18–11)
Ld:
Elisson, Petersson, S. Gudjonsson 6-6, ill. Kalaras 6, Siskarjov, Szoroka 4-4

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Izland 2 2 65–53 +12 4
2. MAGYARORSZÁG 2 1 1 50–49 +1 3
3. Dánia 2 1 1 54–55 –1 1
4. Oroszország 2 2 48–60 –12 0

AZ UTOLSÓ FORDULÓ PROGRAMJA (január 15., szerda)
18.15:
Izland–Magyarország (Tv: Sport1)
20.30: Dánia–Oroszország (Tv: Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik