Férfi kézi Eb: hat meccs a cél, mind a 18 játékos utazik

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.10. 12:47
null
Ljubomir Vranjes remélhetőleg az Eb után is ilyen mosolygós lesz (Fotó: Koncz György)
A pénteken kezdődő férfi kézilabda Európa-bajnokság előtt sajtótájékoztatót tartott a magyar szövetség, amelyen kiderült, hogy az elnökség a csoportból való továbbjutást várja a csapattól. Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány mind a tizennyolc játékost magával viszi Horvátországba, és csak a dánok elleni nyitó meccs előtt fogja eldönteni, kiket nem nevez be a rajtra. 

Az esemény elején Kocsis Máté, az MKSZ elnöke bejelentette, hogy a férfiaknál Lékai Mátét, míg a nőknél Görbicz Anitát választotta meg a szövetség 2017-ben az év játékosának. További díjazottak itt!

„A célkitűzés kapcsán szükséges néhány tényt rögzíteni – folytatta Kocsis Máté már a férfi Eb-re áttérve. – Az idei világversenyen már nem lesz ott a magyar csapatban Nagy László, Fazekas Nándor, Zubai Szabolcs, az Iváncsik testvérek, Gulyás Péter, Ilyés Ferenc és Harsányi Gergely. Jelentősen átalakult tehát a keret, de örülünk neki, hogy a kapitány bátran nyúl a fiatalokhoz. A válogatott tagjainak majdnem fele 1995-ben vagy azután született, összesen tíz fiatallal vágunk neki az Eb-nek. A kontinenstornáról tudjuk, hogy a legnehezebb verseny talán, amelyen eddigi legjobb eredményünk még 1998-ból egy hatodik helyezés. Sokat beszéltünk az elnökségben a reális célokról, azt szeretnénk, ha hat mérkőzést játszanánk, tehát továbbjutnánk a csoportból a középdöntőbe. Ha még több találkozót játszhatunk, az már bravúrnak számítana. "

Az elnök hozzátette, az elsőtől a nyolcadik helyig jár prémium, de az a legfontosabb, hogy a fiatal játékosok minél több tétmeccsen edződjenek. „Alapvetően jó hangulatban várjuk a tornát, bizakodóan tekintünk elé, de az elején említett szempontokat érdemes szem előtt tartani."

Ami a prémium konkrét összegét illeti, a teljes csapat első helyezés esetén 80, második hely esetén 70, bronzérem esetén 60 millió forintot kaphat, a további helyekért sorrendben 50, 40, 30 millió forint jár, a hetedik-nyolcadik hely egységesen 15-15 millió forintot ér.

Új időszámítás kezdődik a férfiválogatott életében Vranjes érkezésével – vette át a szót Marosi László alelnök. – Még csak a kezdeti szakaszban vagyunk, középtávon az olimpiai kvalifikáció a cél. Jó képességű, hajtós a csapat, üdítő ránézni a fiatalokra. A rutin nyilván hiányozni fog, hosszabb folyamat lesz, amíg teljesen összeáll a válogatott. A minél több kiélezett mérkőzés sokat jelentene a játékosoknak. Mindig van tét, az olimpiára világversenyeken keresztül lehet kijutni, ha a mostani Eb-n bejutunk a középdöntőbe, akkor a júniusi világbajnoki selejtező sorsolását kiemeltként várhatjuk."

„Jó napot kívánok, örülök, hogy itt lehetek. Már nagyon izgatottak vagyunk. Nehéz csoportunk van, de minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni. Jól felkészültünk, alig várjuk, hogy elkezdjük a tornát. Nem mi vagyunk a favoritok, a világ legjobbjai közül kettő, Dánia és Spanyolország is a csoportunkban van, és még ott van Csehország, szóval kemény lesz” – kezdte magyarul Ljubomir Vranjes, amiért a jelen levő újságírók hangos vastapsban részesítették.


„Próbálok tanulni magyarul, hogy így nyithassak egy sajtótájékoztatót. A játékosok és a szövetség türelmesek velem szemben. A csapat kiválóan edzett idáig, fantasztikus hozzáállással, sokat fejlődtünk az elmúlt tíz nap során. A védekezésen és a lerohanásokon sokat dolgoztunk. Minden játékosnak megvan a világos feladata, hogy mit kel csinálnia, amikor a pályán van. Van még csiszolnivalónk a rajtig, de sok idő nincsen."

„Aki követte a két svéd mecset, láthatta, hogy jó úton járunk. A svédek ebben a felállásban szorongatták meg a franciákat az elmúlt vb-n. Összességében két góllal maradtunk alul a svédekkel szemben a két meccsen, ez sokat elmond a csapatról. Október-novemberhez képest, amikor először találkoztunk, nagy fejlődésen mentünk keresztül, gyorsult a csapat. Sok mindent kipróbáltam a két felkészülési találkozón, a dánok és spanyolok ellen már megpróbálunk nyerni. Nem mi vagyunk az esélyesek, de ez szerintem passzol a fiatal játékosainknak. Nincs veszítenivalónk, megígérhetem, hogy a végsőkig fogunk küzdeni az országért."

HAZAI PÁLYA LEHET VARASDON

LÉKAI Máté: „Büszke és boldog vagyok az év játékosa cím miatt, még sohasem volt részem benne korábban. Remélem, szinte hazai pályán fogunk játszani Varasdon. Hiába mondják, hogy fiatalok, rutintalanok vagyunk, szerintem jó csapatunk van.”

JUHÁSZ Ádám: „Kicsit túlzó, hogy berobbantam a tavalyi vb-n. Aki ismert, inkább irányítóként láthatott, ezért tudtam talán meglepetést szerezni. Legalább tartani szeretném azt a teljesítményt, de még inkább fejlődni.”

Vranjes kérésének megfelelően mind a 18 játékos utazik az Eb-re. A kontinensviadal rajtjára 16 játékos nevezhető, a kapitány még nem tudja, kik lesznek a kimaradók, arról majd az első meccsünk előtt fog csak dönteni. A csoportmérkőzések alatt két, a középdöntő alatt újabb két, majd a helyosztók során további két cserére nyílik lehetőség a 28 fős kereten belül.

„Az összes játékost tudom használni, mindannyian megérdemelték, hogy ott legyenek. Valószínűleg szélen és beállóban lesz rotáció, de még nem döntöttem el, kik lesznek a kimaradók."

A magyar válogatott kedden tért haza Svédországból, ahol két felkészülési mérkőzést játszott a skandináv csapattal, az elsőn döntetlen született (29–29), a másodikon két góllal jobbnak bizonyult az ellenfél (31–29).

Újságírói kérdésre Vranjes kifejtette, ha a dánok és a spanyolok is legjobbjukat nyújtják, nincs esélyünk, és ha rosszul játszunk, a csehektől is kikaphatunk. Ha viszont azt nyújtjuk, amit tudunk, a cseheket mindenképpen le kell győznünk.

„A svédek ugyanazt a a védekezést játsszák, mint a dánok, ezért is választottuk őket ellenfélnek. Természetesen nem mutattunk meg mindent ezen a két meccsen. Az biztos, hogy mindent bele fogunk adni a nyitányon, ha nyerünk a dánok ellen, az nagy lökést adna nekünk."

Tegnap este még egy csapatvacsorán vettek részt a játékosok, akik mára szabadnapot kaptak. Csütörtökön egy edzést követően utazik el Horvátországba a válogatott, ahol pénteken már Varasdon, a D-csoportnak otthont adó arénában gyakorol, majd szombaton megkezdi szereplését az Európa-bajnokságon Dánia ellen. Jövő hétfőn Spanyolország, szerdán pedig Csehország lesz az ellenfél, a csoportokból az első három jut tovább a középdöntőbe.

A MAGYAR FÉRFI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT 18 FŐS KERETE
KAPUSOK:BORBÉLY Ádám (Wisla Plock – Lengyelország), MIKLER Roland (Telekom Veszprém)
JOBBSZÉLSŐK:HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE), ORSZÁGH Ádám (Dabas KC VSE)
JOBBÁTLÖVŐK:ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (Mol-Pick Szeged), BARTÓK Donát (TBV Lemgo – Németország)
IRÁNYÍTÓK:CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen – Svájc), JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
BEÁLLÓK:BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya), VILOVSZKI Uros (Székelyudvarhelyi KC – Románia)
BALÁTLÖVŐK:BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged), DZSAMALI Iman (Telekom Veszprém), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)
BALSZÉLSŐ:FEKETE Dávid (CYEB Budakalász)
Szövetségi kapitány:Ljubomir VRANJES

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (2018. január 12–28., Horvátország)
A CSOPORTBEOSZTÁS

A-csoport (Split): Horvátország, Svédország, Szerbia, Izland
B-csoport (Porec): Franciaország, Fehéroroszország, Norvégia, Ausztria
C-csoport (Zágráb): Németország, Macedónia, Montenegró, Szlovénia
D-csoport (Varasd): Spanyolország, Dánia, Csehország, MAGYARORSZÁG
Mindegyik csoport első három helyezettje jut a középdöntőbe, a magyar válogatott továbbjutása esetén a középdöntős mérkőzéseit is Varasdon játssza.

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI AZ EB-N
2018. január 13., 20.30: Dánia–Magyarország (Tv:M4 Sport)
2018. január 15., 18.15: Magyarország–Spanyolország (Tv:M4 Sport)
2018. január 17., 18.15: Csehország–Magyarország (Tv:M4 Sport)

A középdöntő mérkőzésnapjai a CD-ágon: 2018. január 19., 21., 23. és 24.
A középdöntő-mérkőzések kezdési időpontjai: január 19-én, 21-én és 23-án 18.15 és 20.30, január 24-én 16.00, 18.15 és 20.30.

Az elődöntő mérkőzésnapja, és az 5. helyért: 2018. január 26.
Döntő, 3. helyért: 2018. január 28.

A középdöntő helyszínei: Zágráb, Varasd
Az elődöntő, a döntő és a helyosztók helyszíne: Zágráb

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik