Férfi kézi Eb: ha nem nyernek ellenünk a dánok, pakolhatnak

VINCZE SZABOLCS (Malmö)VINCZE SZABOLCS (Malmö)
Vágólapra másolva!
2020.01.12. 21:13
Mivel Dánia vereséggel kezdett első csoportmeccsén, Rasmus Lauge szerint felértékelődött a magyarok elleni meccs, és szükségük van a két pontra.

Rasmus Lauge szerint felértékelődött a magyar válogatott elleni meccs (Fotó: AFP)
Rasmus Lauge szerint felértékelődött a magyar válogatott elleni meccs (Fotó: AFP)
Rasmus Lauge szerint felértékelődött a magyar válogatott elleni meccs (Fotó: AFP)
Rasmus Lauge szerint felértékelődött a magyar válogatott elleni meccs (Fotó: AFP)
Rasmus Lauge szerint felértékelődött a magyar válogatott elleni meccs (Fotó: AFP)

 

Az olimpiai és világbajnok Dániát az Európa-bajnokság egyik fő esélyesének tartották, ami kicsit megváltozott, mivel első csoportmeccsén 31–30-ra kikapott Izlandtól. Ez egyben azt jelenti, hogy a Magyarország elleni csoportmeccsen kiemelten fontos számára a két pont megszerzése.

„Továbbra is nagyon szeretnénk, ha ez az Európa-bajnokság sikeres lenne számunkra, de a körülmények kicsit megváltoztak – mondta lapunknak Rasmus Lauge, a Telekom Veszprém dán balátlövő-irányítója. – Szükségünk van a két pontra Magyarország ellen, különben nagyon korán csomagolhatunk, és mehetünk haza, ezt pedig nem akarjuk.”

FOCI UTÁN HATOS FAL

A magyar válogatott délelőtt erőnléti edzést tartott, és a délutáni videós elemzés után másfél órán át tréningezett, és készült Dánia ellen a Malmö Arénában. Húsz perc bemelegítő foci után a szakmai stáb ezúttal is elsősorban a védekezésre koncentrált, mert a dánok elleni eredmény is leginkább ezen fog múlni. Gulyás István, Chema Rodríguez és Nagy László legtöbbet a hátsó tengelyt alkotó Bánhidi Bencét és Sipos Adriánt dolgoztatták, hozzájuk csatlakozott Ligetvári Patrik és Szita Zoltán, valamint a két szélső, Hornyák Péter és Boka Bendegúz is. Az edzés keménységét jól jelezte, hogy Ligetvári Patrik pár perc után már szétszakadt megkülönböztető trikóban dolgozott a hatos falban. Támadásban sok szerepet kapott az első csoportmeccsen kimaradt jobbátlövő, Bartók Donát is. A tréning végén kicsit Tord Ellingsen erőnléti edző is beállt a kapuba, és nagy ovációt kapott, amikor kivédte Szita Zoltán bombáját. A magyar csapatra hétfőn még egy kondiedzés és egy videózás vár a dánok elleni meccs előtt.

A 28 éves játékos elmondta, a magyar válogatott ugyan fiatal, de jó játékosokból áll, akik közül különösen a beálló Bánhidi Bencére kell figyelni. A gárdát új edzők irányítják, és új játékrendszerben játszik, az oroszok ellen mégis nagy önbizalommal lépett pályára. Szerinte Gulyás István alakulata több góllal is nyerhetett volna Oroszország ellen.

„A támadó stílusuk hasonló, mint amit Veszprémben játszunk, és nyilván nem hiába van ott Chema Rodríguez sem a kispadon. Védekezésben is a spanyol játékstílust próbálják alkalmazni” – tette hozzá Lauge, aki szerint nem sok előnyt jelent, hogy Magyarországon játszik, úgy gondolja, ez akkor számítana, ha a Telekom Veszprémből is lenne játékos a magyar válogatottban.

„A támadásainkra nagyon kell figyelni, hogy minél kevesebbet hibázzunk elöl, mert a magyaroknak nagyon jó a védekezésük és a kapusuk – fogalmazott. – Izland ellen sokat hibáztunk kritikus pillanatokban, és nem tudtunk olyan magas szinten védekezni, mint szoktunk, és mint most is számítottunk rá. A kapusunkat, Niklas Landint kiállították, az izlandiak pedig Aron Pálmarsson és Janus Smárason vezérletével végig nagy nyomást helyeztek ránk támadásban. Csalódottak vagyunk, de ezen akarunk változtatni a magyarok ellen.”

Nikolaj Jacobsen szövetségi kapitány vasárnap úgy nyilatkozott, hogy a csoportmeccseken biztosan nem számíthat a jobbszélső Lasse Svan Hansenre, a magyarok ellen pedig nagy valószínűséggel a balszélső Magnus Landinra sem.

FÉRFI KÉZILABDA EB (január 9–26., Ausztria, Norvégia, Svédország)
A CSOPORTBEOSZTÁS

A-CSOPORT (Graz): Horvátország, Fehéroroszország, Montenegró, Szerbia
B-CSOPORT (Bécs): Csehország, Észak-Macedónia, Ausztria, Ukrajna
C-CSOPORT (Trondheim): Spanyolország, Németország, Lettország, Hollandia
D-CSOPORT (Trondheim): Franciaország, Norvégia, Portugália, Bosznia-Hercegovina
E-CSOPORT (Malmö): Dánia, MAGYARORSZÁG, Izland, Oroszország
F-CSOPORT (Göteborg): Svédország, Szlovénia, Svájc, Lengyelország
A csoportok első két helyezettje jut a középdöntőbe.

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
Január 11. (szombat):
MAGYARORSZÁG–Oroszország 26–25
Január 13. (hétfő), 20.30: Dánia–MAGYARORSZÁG (Tv: Sport1, élőben az NSO-n)
Január 15. (szerda), 18.15: Izland–MAGYARORSZÁG (Tv: Sport1, élőben az NSO-n)

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Izland1131–30+12
2. MAGYARORSZÁG1126–25+12
3. Dánia1130–31–10
4. Oroszország1125–26–10

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK:
Mikler Roland (Mol-Pick Szeged), Székely Márton (Telekom Veszprém)
JOBBSZÉLSŐK: Hornyák Péter (Tatabánya), Tóth Ádám (Budakalász)
JOBBÁTLÖVŐK:Balogh Zsolt (Tatabánya), Máthé Dominik (Balatonfüred), Bartók Donát (klub nélkül)
IRÁNYÍTÓK:Győri Mátyás (Tatabánya), Ubornyák Dávid (Gyöngyös)
BEÁLLÓK:Bánhidi Bence (Mol-Pick Szeged), Rosta Miklós (Mol-Pick Szeged), Sipos Adrián (Tatabánya)
BALÁTLÖVŐK:Ligetvári Patrik (La Rioja – Spanyolország), Nagy Bence (Ferencváros), Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)
BALSZÉLSŐ:Bóka Bendegúz (Balatonfüred)

TARTALÉKOK:Andó Arián (Balatonfüred), Fekete Bálint (Cuenca – Spanyolország)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik