Férfi kézi Eb: ezt várja Vranjes a magyar csapattól a rajt előtt

NEDELYKOV TAMÁS (VARASD)NEDELYKOV TAMÁS (VARASD)
Vágólapra másolva!
2018.01.13. 12:42
null
Sok múlik majd Mikkel Hansen és Lékai Máté játékán (Fotó: MTI)
A magyar válogatott az olimpiai bajnok Dánia ellen kezdi meg szereplését a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokságon (20.30, Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n). Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány a rajt előtt elmondta, mit szeretne látni a mieinktől a varasdi mérkőzéseken. 

A csapat csütörtök este érkezett meg Muraszentmártonba, ahol a D-csoport résztvevőit szállásolták el a szervezők. Péntek délután aztán Muraszerdahelyen edzett a válogatott, itt már a dánok elleni taktikát vették át, majd Ljubomir Vranjes kihirdette a rajtra benevezett keretet. Mint ismert, két szélső, Fekete Dávid és Országh Ádám maradt ki az utazók közül.

„Jól érzem magamat, nincs miért aggódnom, már várjuk a dánok elleni meccset – mondta a Nemzeti Sport Online-nak a játékosként háromszoros Eb-győztes Vranjes. – Amikor kimegyünk a pályára, biztos különleges pillanat lesz, de nem vagyok az az izgulós típus."

„Nagyjából tizenkét-tizenhárom napot tudtunk eddig együtt dolgozni, ez alapján nem lehet nagy csodát várni. De azt igenis szeretném látni, hogy az Eb-n újabb lépést teszünk előre. Azt hiszem, a svédek elleni meccseken már látszódott, hogy előreléptünk, és itt Varasdon is azt várom, hogy tovább fejlődünk."

Adódik a kérdés: ebben egy bravúr is benne lehet?

„Ezt még korainak tartom, ha a dánok és a spanyolok a legjobb formájukban játszanak, kevés az esélyünk – folytatta a kapitány. – Viszont örülnék neki, ha minél tovább pariban lennénk velük, és minél kevesebb technikai hibát követnénk el. Hosszabb időn át kellene stabil játékot nyújtanunk, a topcsapatok 45-50 percen keresztül is képesek magas színvonalon játszani egy meccs során. Nekünk még jóval hullámzóbb a játékunk, a legjobbak legyőzéséhez ebben kellene fejlődnünk."

Vranjes a svédek elleni két felkészülési mérkőzésen még próbálta kicsit kívülállóként figyelni csapata játékát, hogy tisztább képet kaphasson arról, mi működik és mi nem. „Az Eb teljesen más lesz, mindenki ellen úgy megyünk ki, hogy nyerni szeretnénk. Nem mi leszünk a favoritok, de mindent megteszünk Magyarországért."

A horvátországi tornán a Veszprém védekezőspecialistája, Schuch Timuzsin fogja viselni a csapatkapitányai karszalagot. A 32 éves játékost meglepte az új helyzet:

„A lehetőség persze benne volt a pakliban, hogy Nagy Laci után én kapom meg a kapitányi karszalagot, de nem számítottam rá – mondta Schuch az NSO-nak. – Az biztos, hogy így több médiaeseményen kell részt vennem, ami nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaim közé. Eddig is megpróbáltam segíteni a fiatalabb játékosoknak, ha bármi tanácsra volt szükségük, de úgy látom, ez az egész csapatra jellemző. Ha valaki hibázik, a többiek biztatják, hogy legközelebb sikerülni fog."

Schuch hozzátette, az Eb előtti pár edzés arra volt elég, hogy egy alapjátékot kialakítsanak, és mindenki tisztában legyen a saját feladatával. Ezt az alapstratégiát aztán mindig az aktuális ellenfélhez igazítják.

„Támadásban mást játszunk, mint Veszprémben, védekezésben azért több a hasonlóság, ebből a szempontból a veszprémi játékosoknak egyszerűbb a helyzetük. A dánok kapcsán a tavalyi vb-meccsből nem lehet kiindulni, az a fontos, hogy úgy jöjjünk le a pályáról, hogy mi mindent megtettünk. Ha a teljes csoportkör alatt így teszünk, nem tudom elképzelni, hogy ne lenne még három mérkőzésünk."

Mikler Roland és Borbély Ádám gyakorol a pénteki edzésen (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Mikler Roland és Borbély Ádám gyakorol a pénteki edzésen (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

Első ellenfelünk, Dánia a franciaországi Golden League-mérkőzéseken készült az Európa-bajnokságra, Egyiptomot legyőzte, Norvégiától 27–25-ös vereséget szenvedett, majd a pihenő Mikkel Hansen nélkül a vb-címvédő házigazdákat 29–28-ra megverte.

LÉKAIRA FIGYELNEK

A dánok klasszis kapusa, Niklas Landin szerint nagy előny, hogy Jacobsen dán, így nincsenek nyelvi problémák, de a játékot illetően is kiváló meglátásai vannak.

„Mindig élvezetes meccseket játszunk a magyarokkal, sok remek kézilabdázójuk van. Fontos lesz Lékai megfékezése, hogy ne tudjon középen szabadon szervezni. Kapusként nekem is rá kell nagyon figyelnem, mert jól hozza helyzetbe a társait. Ha a magyar irányítókat kikapcsoljuk, az átlövéseket is könnyebben meg tudjuk szűrni" – osztotta meg gondolatait az esti meccsről a THW Kiel hálóőre.

„Szeretnénk ott lenni a legjobb négy között, az utóbbi három évben az olimpiát leszámítva ez nem sikerült nekünk. A legnagyobb nyomás belülről jön, hiszen a csapat is sokat vár saját magától. Érezzük a felfokozott várakozást, de ehhez már hozzászoktunk, minden nagy torna előtt a favoritok között emlegetik a dán válogatottat. Bárkit le tudunk győzni, de ehhez a legjobbunkat kell nyújtanunk."

A dánok kispadján a mieinkhez hasonlóan klubedző, a Rhein-Neckar Löwent irányító Nikolaj Jacobsen ül.

„Érdekes feladat a dán válogatott irányítása, sok lehetőség van a csapatban. Nem gondolkodtam sokáig, hogy elvállaljam-e a feladatot, mert lehet, hogy még egyszer nem jön hasonló a pályafutásom során."

A 46 éves szakember szerint elsősorban sebességben és védekezésben tudott hozzáadni a válogatott játékához. Maga is azt várja a csapattól, hogy bejusson a legjobb négy közé:

„Ha jól játszunk, minden esélyünk megvan arra, hogy ott legyünk az utolsó hétvégén Zágrábban. De a mai mezőnyben nagyon közel vannak egymáshoz a csapatok, ha rossz napod van, bárkitől kikaphatsz."

A magyar válogatott tavaly januárban 27–25-re legyőzte a dánokat a franciaországi világbajnokság nyolcaddöntőjében, majd májusban Budapesten – hasonlóan nagy csatában – 25–25-ös döntetlent játszott a két együttes Európa-bajnoki selejtezőn. Aarhusban 35–27-re a skandinávok győztek.

„Mivel a magyar válogatottnak új kapitánya van, nem lehet kiindulni a korábbi meccsekből. Tudom, hogy a svédek ellen Vranjes nem mutatott meg mindent, így kíváncsi vagyok, mivel fog ellenünk kirukkolni. Én és Ljubo jól ismerjük egymást, sok mérkőzést játszottunk egymás ellen a Bundesligában, váltakozó sikerrel. Mindig izgalmas ellene meccselni!"

>> TÖLTSE LE ÉS TÖLTSE KI A TORNA SZURKOLÓI SZOFTVERÉT!

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
D-CSOPORT (VARASD)
20.30:
Dánia–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
18.15: Spanyolország–Csehország
C-CSOPORT (ZÁGRÁB)
17.15:
Németország–Montenegró (Tv: Sport2)
19.30: Macedónia–Szlovénia (Tv: Sport2)

ELLENFÉLNÉZŐ: DÁNIA
Olimpia:
1. (2016), 4. (1984), 6. (2012), 7. (2008), 8. (1976), 9. (1980), 13. (1972)
Világbajnokság: 2. (1967, 2011, 2013), 3. (2007), 4. (1938, 1958, 1970, 1978, 1982, 2009), 5. (1954, 1961, 2015), 7. (1964), 8. (1974, 1986), 9. (1993, 1999, 2003), 10. (2017), 13–16. (2005), 17–20 (1995)
Európa-bajnokság: 1. (2008, 2012), 2. (2014), 3. (2002, 2004, 2006), 4. (1994), 5. (2010), 6. (2016), 10. (2000), 12. (1996)
A magyarok elleni mérlege: 16 győzelem, 2 döntetlen, 20 vereség
Legutóbbi mérkőzés (2017. május 7., Aarhus, Eb-selejtező): Dánia–Magyarország 35–27 (18–17)
Magyarország: Borbély – Iváncsik T. 5, Balogh Zs. 4, Lékai 4, Bánhidi 2, Bodó 5, Juhász Á. 2. Csere: Székely M. (kapus), Ligetvári 1, Vilovski 1, Győri M. 2, Schuch, Szepesi 1, Szöllösi Sz. Szövetségi kapitány: Xavier Sabaté

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE – NÉVJEGYEK ÉS RÖVID JELLEMZÉSEK ITT!
KAPUSOK:BORBÉLY Ádám (Wisla Plock – Lengyelország), MIKLER Roland (Telekom Veszprém)
JOBBSZÉLSŐ:HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE)
JOBBÁTLÖVŐK:ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (Mol-Pick Szeged), BARTÓK Donát (TBV Lemgo – Németország)
IRÁNYÍTÓK:CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen – Svájc), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
BEÁLLÓK:BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya), VILOVSZKI Uros (Székelyudvarhelyi KC – Románia)
BALÁTLÖVŐK:BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged), DZSAMALI Iman (Telekom Veszprém), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)
BALSZÉLSŐ: JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya)
Szövetségi kapitány:Ljubomir VRANJES
TARTALÉKOK:
FEKETE Dávid (CYEB Budakalász, balszélső), ORSZÁGH Ádám (Dabas KC VSE, jobbszélső)

A DÁN VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Niklas LANDIN (THW Kiel), Jannick GREEN (SC Magdeburg)
Jobbszélsők: Hans LINDBERG (Füchse Berlin), Lasse SVAN Flensburg Handewitt)
Jobbátlövők: Niclas KIRKELÖKKE (GOG), Peter BALLING (Holstebro)
Irányítók: Rasmus LAUGE (Flensburg Handewitt), Morten OLSEN (Hannover)
Beállók: Henrik TOFT HANSEN (Flensburg Handewitt), René TOFT HANSEN (THW Kiel), Anders ZACHARIASSEN (Flensburg Handewitt)
Balátlövők: Mikkel HANSEN (PSG Handball), Mads MENSAH LARSEN (Rhein-Neckar Löwen), Henrik MÖLLGAARD (PSG Handball), Michael DAMGAARD (SC Magdeburg)
Balszélsők: Magnus LANDIN (KIF Kolding), Casper MORTENSEN (Hannover)
Szövetségi kapitány: Nikolaj JAKOBSEN

AZ EB-CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Split): Horvátország, Svédország, Szerbia, Izland
B-csoport (Porec): Franciaország, Fehéroroszország, Norvégia, Ausztria
C-csoport (Zágráb): Németország, Macedónia, Montenegró, Szlovénia
D-csoport (Varasd): Spanyolország, Dánia, Csehország, MAGYARORSZÁG
Mindegyik csoport első három helyezettje jut be a középdöntőbe, a magyar válogatott továbbjutása esetén a középdöntős mérkőzéseit is Varasdon játssza.

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI CSOPORTMÉRKŐZÉSEI AZ EB-N
2018. január 15., 18.15: Magyarország–Spanyolország (Tv:M4 Sport)
2018. január 17., 18.15: Csehország–Magyarország (Tv:M4 Sport)

A középdöntő mérkőzésnapjai a CD-ágon: 2018. január 19., 21., 23. és 24.
A középdöntő-mérkőzések kezdési időpontjai: január 19-én, 21-én és 23-án 18.15 és 20.30, január 24-én 16.00, 18.15 és 20.30.

Az elődöntő mérkőzésnapja, és az 5. helyért: 2018. január 26.
Döntő, 3. helyért: 2018. január 28.

A középdöntő helyszínei: Zágráb, Varasd
Az elődöntő, a döntő és a helyosztók helyszíne: Zágráb

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik