Férfi kézi Eb: Nem tudom, mi történik velünk a szünet után – Bánhidi

VINCZE SZABOLCS (Malmö)VINCZE SZABOLCS (Malmö)
Vágólapra másolva!
2020.01.19. 18:29
null
Bánhidi Bence ezúttal is remek teljesítményt nyújtott (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A magyar férfi kézilabda-válogatott 29–28-ra legyőzte Szlovéniát az Európa-bajnokság középdöntőjében. Íme, így összegeztek az újabb bravúr után a főszereplők.

 

GULYÁS ISTVÁN: JOBBAK VAGYUNK ERŐBEN

– Meglepte, hogy a szlovénok nem Bombaccsal kezdtek?
– Semennyire! Ismerjük őt jól, mindig akar valami újat húzni, de gondoltuk, hogy mi fog történni, és elárulom, mi sem véletlenül nyilatkozgattunk a meccs előtt annyit Bombacról…

– Akkor mi volt a terv?
– Hogy tartsuk magunkat úgy, mint a norvégok ellen a második félidőben. Várható volt, hogy az elejét nagyon megnyomják, de tudtuk, ha nem sikerül ellépniük, akkor meccsben maradunk. És az is várható volt, hogy a második félidőre elfáradnak, mert mi vagyunk jobb erőben. És az is befolyásolta az eredményt, hogy Roli teljesítménye feljavult a második félidőben.

– A szünetben mit mondott a srácoknak?
– Azt, hogy tök jól játszanak! És hogy semmi gond nincs, néhány helyzet volt csak, amikor nem értették meg egymást, Győri Matyi például kétszer is azért hibázott, mert láttam rajta, hogy előre gondolkozott. A játékunk viszont jó volt, nem volt okunk változtatni. Ma már háromgólos előny semmi, Izland is vezetett ellenünk öttel, és visszajöttünk. Fontos, hogy ilyen helyzetekben a játékosok mentálisan ne essenek össze.

– Ön szerint miért vagyunk mindig jobban a második félidőben?
– Feltűnt, hogy a topcsapatokban szereplő játékosok addigra elfáradnak. A taktikánk része volt, hogy a végén játszunk a Barca jobbátlövőjére, Jure Dolenecre, támadásban pedig használjuk ki, hogy van egy Bánhidi Bencénk, aki most is megmutatta, hogy világklasszis. Pedig az ellenfél úgy védi, mint a „nemzet aranyát”.

BÁNHIDI BENCE: ÁLMODJUNK NAGYOT, ÉS CSINÁLJUK

– Ezek szerint nem hagyott mély nyomot senkiben a norvégok elleni vereség?
– Nem éreztem, hogy nagyon megviselt volna bárkit is. Egy kis elkeseredettség, semmi több, az nem a mi meccsünk és nem a mi napunk volt. De mentünk tovább, s most láthatta mindenki, hogyan játszottunk.

– Fogták keményen, mégsem tudták önt tartani, a meccs legjobbjának választották. Kemény volt Blagotinsek és Mackovsek között?
– Éreztem, hogy kapok rendesen az ellenfél védőitől, de amit kértek az edzőink, azt nem csak én, hanem a többiek is maximálisan tudták teljesíteni, a srácok ki tudták használni a lehetőségeket. A dicséret az egész csapatot illeti, nélkülük sehol nem lennék én sem.

– A szlovénok elleni mérkőzés forgatókönyve nagyon hasonlított az Izland elleni meccshez…
– Úgy látszik, most már része a taktikánknak, hogy második félidő-specialista lett a csapat. Nem tudom, mi történik velünk a szünet után, de úgy érzem, mintha a második játékrészben egyszerűen nem tudnánk elfáradni, felszántjuk a pályát, és úgy megyünk ki, hogy az ellenfél, bárki is legyen az, képtelen minket megállítani. Ez pedig azt eredményezte, hogy egy lépésre kerültünk egy nagy álomtól.

– Ezek szerint most már Önök is elhitték?
– Az ilyen meccsek annyira megnövelik az önbizalmunkat, hogy szerintem is itt az ideje magasabbra rakni a lécet. Persze, nem így jöttünk ki, de ki tudja, az életben mikor lesz még egyszer ilyen nagy lehetőségünk. Álmodjunk nagyot és csináljuk! Felfoghatatlan, ami történik, az elején én sem gondoltam volna, hogy ilyen közel leszünk az álmunkhoz. Igen, szeretnénk ott lenni Stockholmban.

LIGETVÁRI PATRIK: RÚGJUK BE AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐ KAPUJÁT!

„Próbálunk a lehető legbiztosabban játszani, ami nem mindig tökéletes, de úgy gondolom, ezen a meccsen nem a taktika, hanem a szív nyert! Mindent megtettünk, végigküzdöttük a mérkőzést. A félidőben Chema annyit mondott, hogy ugyanazt várja el tőlünk, mint Izland ellen, hiszen ugyanabban a helyzetben voltunk. Hozzátette, hogy bízik bennünk, mutassuk meg, mit tudunk. És sikerült!" – mondta a Nemzeti Sportnak Győri Mátyás.

„Arra készültünk, hogy az első félidőben inkább a védekezéssel kell foglalkoznunk, de voltak hibáink, amiket át kellett beszélnünk a félidőben. Bár vezettek, tudtuk, hogy a szlovénok nem jobbak nálunk. Mi jobban akartuk a győzelmet, lelkileg erősebb csapat vagyunk, ami ki is jött a második félidőben – értékelt lapunknak Ligetvári Patrik. Meg akartuk mutatni a norvégok elleni botlás után, hogy milyen jó ez a magyar csapat. Az önbizalommal nekem sosincs gondom, ezt tettem a norvégok ellen is. Úgy voltam vele, mért ne próbálnám meg, ha hagynak? Aztán újra meg újra, és mindig bement. Nem tudom, hol lesz az álomnak vége, de ha már itt vagyunk az olimpiai selejtező kapujában, akkor lépjünk is be rajta! Sőt, ha ennyi mindent megtettünk azért, hogy a csapat idáig eljusson, akkor inkább be kéne rúgni azt az ajtót!”

„Mostantól mindig az Izland elleni meccsre gondolunk, amelyen mínusz háromról jöttünk vissza. Nehéz volt, sok energiát elvitt, de újra megcsináltuk: Roli megint segített, Patrik keze úgy elsült, mint senki másé, Bánhidi Bence pedig hozta azokat a gólokat, amiket szokott. Az álmunk válna valóra, ha játszhatnánk az olimpiai kijutásért, vagy az elődöntőben" – fogalmazott Máthé Dominik.

„Nem úgy indult számomra a meccs, ahogy szerettem volna, de a szünetben volt tizenöt percem, hogy összeszedjem magam, mert muszáj volt, hogy legyen hátulról támasz a csapatnak. Úgy érzem, ez hellyel-közzel végül sikerült is. Le a kalappal a fiúk előtt, amit ma elöl műveltek, az szenzáció volt. Végig kell nézni ezeken az arcokon, és elképesztő, hogy az első világversenyükön mit művelnek ezek a srácok” – utalt Mikler Roland a fiatalok remeklésére is a Sport Tv kamerája előtt.

Nagy Bence védekezésben és támadásban is kivette részét a sikerből, s három góllal zárt.

„Itt most nem rólam kell beszélni, hanem a többiekről, le a kalappal a csapat előtt. Felálltunk a norvégok elleni, kisebb kudarcból – azt mondom kisebb, mert a norvégok a világ egyik legjobbjai, ellenük kikapni nem igazi kudarc. Most viszont Szlovénia ellen megmutattuk, hogy bennünk nagyon nagy erő van. Hatalmas élmény, olyan erőt ad ez az Eb, amit sosem fogok elfelejteni. Még mindig nem beszélünk arról, hogy hol tartunk, hogy továbbjuthatunk-e? Mindig csak a következő mérkőzésre koncentrálunk. Nem szeretnénk matekozni, nem szeretnénk mást csinálni, mindig csak a következő mérkőzést megnyerni. Remélem, így is folytatjuk tovább” – mondta.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, 2. FORDULÓ
2. CSOPORT (MALMÖ)

MAGYARORSZÁG–SZLOVÉNIA 29–28 (13–16)
Malmö, 8304 néző. Vezette: O. López, A. Ramírez (spanyolok)
MAGYARORSZÁG: MIKLER – Hornyák P., Balogh Zs. 2 (1), Győri 3, BÁNHIDI 9, Szita 1, Bóka 1. Csere: Székely M. (kapus), LIGETVÁRI 6, SIPOS A., ifj.Rosta M. 2, Máthé 2, Fekete B., NAGY B. 3. Szövetségi kapitány: Gulyás István
SZLOVÉNIA: FERLIN – Janc 4, DOLENEC 7 (1), ZARABEC 4 (1), B. Blagotinsek 4, MACKOVSEK 5, Cingesar. Csere: Kastelic (kapus), Zabic, Henigman 1, Cehte 3, Sostaric, Bombac. Szövetségi kapitány: Ljubomir Vranjes
Az eredmény alakulása. 5. perc: 3–1. 8. p.: 5–4. 10. p.: 5–6. 12. p.: 6–8. 17. p.: 7–10. 20. p.: 9–10. 26. p.: 10–14. 33. p.: 15–16. 40. p.: 17–17. 43. p.: 19–18. 44. p.: 21–18. 47. p.: 22–21. 52. p.: 25–22. 56. p.: 27–25
Kiállítások: 10, ill. 10 perc
Hétméteresek: 1/1, ill. 3/2

A 2. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Norvégia 3 3 93–77 +16 6
2. MAGYARORSZÁG 3 2 1 82–82 0 4
3. Szlovénia 3 2 1 79–75 +4 4
4. Izland 3 1 2 73–79 –6 2
5. Portugália 3 1 2 88–87 +1 2
6. Svédország 3 3 64–79 –15 0

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja:Vincze Szabolcs (Malmö)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik