Férfi kézi Eb: Bodó a válogatottban is önbizalommal telve játszhat

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2018.01.12. 14:55
null
Bodó Richárd (jobbra) a klubjában és a válogatottban is nagy önbizalommal játszik (Fotó: Török Attila)
Az első mérkőzésekkel pénteken elrajtol a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság. A mieink csak szombaton kezdik meg szereplésüket a varasdi D-csoportban, az első ellenfél az olimpiai bajnok Dánia lesz (kezdés: 20.30, Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n). A nyitány előtt a Mol-Pick Szeged balátlövőjével, Bodó Richárddal beszéltünk a saját formájáról és a kontinenstornával kapcsolatos várakozásairól.

 

A varasdi Eb-csoportban szereplő csapatok a várostól 30 km-re északra, Muraszentmártonban szálltak meg, ahová csütörtök este érkezett meg a magyar válogatott.

A svédek elleni felkészülési mérkőzéseken biztató (lövő)formát mutatott Bodó Richárd, ami persze nem előzmény nélküli, hiszen szegedi klubjában is egyre markánsabb szerep jut neki.

„Az első szezonban nagyon nehéz volt a helyzetem Szegeden, keveset játszottam, és egy teljesen más stílushoz és sebességhez kellett hozzászoknom – emlékezett vissza a 24 éves balátlövő az NSO-nak. – Magamban is helyre kellett tennem a dolgokat, de mindenki segített, hogy minél hamarabb felvegyem a ritmust. Nyugtattak is közben, hogy ne idegeskedjek, eljön az időm, és ebben az idényben eddig tényleg kijött nekem a lépés. Sok lehetőséget kaptam Juan Carlos Pastortól, és nagy önbizalmat adott, hogy sikerélményem volt a Bajnokok Ligája-meccseken, bejöttek a lövéseim. A válogatottnál is ugyanezt érzem, ezért el merem vállalni a helyzeteimet. Jó hangulatban készülünk és edzünk, a felkészülési meccseken is látszott, hogy egymásért is küzdenek a játékosok.”

A 203 centis játékosnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy meghatározó átlövő váljon belőle, és ha az elmúlt időszakot nézzük, jó úton jár. A belső posztokon Bánhidi Bencével és Balogh Zsolttal együtt hárman is tagjai a nemzeti csapatnak Szegedről, ez az összjátékon is meglátszik, ha együtt vannak fenn a pályán.

„A védekezésem is javult, de még sokat kell tanulnom, mert az összes klubomban korábban szinte csak támadtam – folytatta Bodó. – Szeretnék még stabilabb lenni hátul, hogy többet fenn tudjak lenni egyhuzamban. Ehhez minél több gyakorlás és rutin szükséges, hogy érezzem az ütemet.”

Gyakorlásra éppenséggel nem sok lehetőség volt az Eb előtt, de ezzel a többi válogatott is így volt, a mieinknél annyi a különbség, hogy Ljubomir Vranjes kinevezésével új stílushoz kellett hozzászoknia a csapatnak.

„Biztos lehetne még csiszolni vagy új variációkat kitalálni, de mindenki tudja, mi a feladata. A dánok ellen minden játékos friss lesz, nem fogunk tartalékolni.”

Amikor arról kérdeztük, mivel lenne elégedett az Eb végén, egy mosoly kíséretében rávágta, hogy persze az aranyéremmel és a gólkirályi címmel, de utána azért hozzátette: „A realitások talaján maradva a kitűzött célokat szeretnénk elérni, tehát hogy jussunk tovább a csoportból, és közben a válogatott is fejlődjön az új kapitánnyal.

Vranjesnek ma kell megneveznie a két kimaradót a 18 fős keretből, elmondása szerint a beálló és a jobbszélső poszton gondolkodik.

A MAGYAR FÉRFI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT 18 FŐS KERETE
KAPUSOK:BORBÉLY Ádám (Wisla Plock – Lengyelország), MIKLER Roland (Telekom Veszprém)
JOBBSZÉLSŐK:HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE), ORSZÁGH Ádám (Dabas KC VSE)
JOBBÁTLÖVŐK:ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (Mol-Pick Szeged), BARTÓK Donát (TBV Lemgo – Németország)
IRÁNYÍTÓK:CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen – Svájc), JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
BEÁLLÓK:BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya), VILOVSZKI Uros (Székelyudvarhelyi KC – Románia)
BALÁTLÖVŐK:BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged), DZSAMALI Iman (Telekom Veszprém), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)
BALSZÉLSŐ:FEKETE Dávid (CYEB Budakalász)
Szövetségi kapitány:Ljubomir VRANJES

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (2018. január 12–28., Horvátország)
A CSOPORTBEOSZTÁS

A-csoport (Split): Horvátország, Svédország, Szerbia, Izland
B-csoport (Porec): Franciaország, Fehéroroszország, Norvégia, Ausztria
C-csoport (Zágráb): Németország, Macedónia, Montenegró, Szlovénia
D-csoport (Varasd): Spanyolország, Dánia, Csehország, MAGYARORSZÁG
Mindegyik csoport első három helyezettje bejut a középdöntőbe, a magyar válogatott továbbjutása esetén a középdöntős mérkőzéseit is Varasdon játssza.

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI AZ EB-N
2018. január 13., 20.30: Dánia–Magyarország (Tv:M4 Sport)
2018. január 15., 18.15: Magyarország–Spanyolország (Tv:M4 Sport)
2018. január 17., 18.15: Csehország–Magyarország (Tv:M4 Sport)

A középdöntő mérkőzésnapjai a CD-ágon: 2018. január 19., 21., 23. és 24.
A középdöntő-mérkőzések kezdési időpontjai: január 19-én, 21-én és 23-án 18.15 és 20.30, január 24-én 16.00, 18.15 és 20.30.

Az elődöntő mérkőzésnapja, és az 5. helyért: 2018. január 26.
Döntő, 3. helyért: 2018. január 28.

A középdöntő helyszínei: Zágráb, Varasd
Az elődöntő, a döntő és a helyosztók helyszíne: Zágráb

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik