Férfi kézi Eb: az izlandi kapitányt nem hajtotta a bosszúvágy

H. D.H. D.
Vágólapra másolva!
2020.01.12. 10:01
null
Gudmundur Gudmundssont nem hajtotta a bosszúvágy (Fotó: AFP)
Mint arról beszámoltunk, a férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének 1. fordulójában, az oroszok elleni sikerrel kezdő magyar válogatott kvartettjében Izland megtréfálta az olimpiai és világbajnoki címvédő Dániát. A mérkőzés után a főszereplők értékelték a történteket.

A dán válogatottat 2014 és 2017 között irányító – a riói olimpián aranyérmet szerző – Gudmundur Gudmundsson annak idején (állítólag Ulrik Wilbek háttérbeli tevékenykedése miatt) meglehetősen rossz szájízzel távozott a csapattól, ennek ellenére saját bevallása szerint nem hajtotta a bosszúvágy.

„Nagyon régen volt már, nem szeretnék ezzel foglalkozni. Tovább szeretnék lépni, és csak a saját csapatomra koncentrálni. Csodálatos három évet töltöttem el a dán válogatottnál, nagyon jó volt újra találkozni a srácokkal” – mondta meglehetősen diplomatikusan a dán TV2-nek Gudmundur Gudmundsson.

„A világ legjobb válogatottjával, az olimpiai és világbajnoki címvédővel találkoztunk, ezért nagyon büszke vagyok rá, hogy nyertünk. A mérkőzés előtt eldöntöttem, hogy nem variálunk majd túl sokat. Végül jó döntésnek bizonyult, hogy ezt a letisztultabb játékot választottuk, és azt nagyon alaposan végre is hajtottuk” – fogalmazott az izlandi szakember.

Nikolaj Jacobsen, a dán válogatott szövetségi kapitánya egyedül együttese védekezésével nem volt megelégedve.

„Először is szeretnék gratulálni Izlandnak. Ahogy Gudmundur Gudmundsson is mondta, ez egy fantasztikus mérkőzés volt, mind a két csapat remekül játszott. Elsősorban a védekezésünkkel volt problémánk, különösen a második félidőben nem tudtuk megállítani Aron Pálmarssont és Arnór Smárasont. A támadásainkkal nem volt gond, megvoltak a lehetőségeink, ezzel elégedett is vagyok. Harminc szerzett gólnak elégnek kell lennie egy olyan csapatnak, mint a miénk, de a végén az izlandiak kevesebbet hibáztak, egy kicsit élesebbek voltak” – mondta a meccs utáni sajtótájékoztatón a dán kapitány, aki szerint jogosan állították ki a 43. percben alakulata kapusát, Niklas Landint.

A mérkőzés összefoglalója

Az exveszprémi Aron Pálmarsson ihletett formában játszott, tíz góljával a mezőny legeredményesebbjeként zárt. A Barca balátlövője szerint a védekezésükkel csak az első 10-15 percben volt gond, míg támadásban végig nagyon jók voltak. A találkozó legjobbjának választott izlandi szerint azért győzték le megérdemelten a világ legjobb csapatát, mert végig hittek benne, ám most már a következő összecsapásra kell koncentrálniuk.

Rasmus Lauge Schmidt, a Veszprém dán irányító-átlövője a mérkőzés után kissé a játékvezetőknek is nekiment, emellett azonban önkritikusan beismerte, hogy ők is sok hibát követtek el.

A dán TV2 egyébként már az első forduló után megvizsgálta a csoportból való továbbjutás kérdését. Egyelőre még sok forgatókönyv van, ám azt kiemelik, hogy amennyiben a mieink hétfőn legyőzik a dánokat, az izlandiak pedig elintézik az oroszokat, az olimpiai és vb-címvédő máris búcsúzik a tornától.

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Vincze Szabolcs (Malmö)

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
E-CSOPORT (Malmö)
Oroszország–MAGYARORSZÁG 25–26
Dánia–Izland30–31(15–15)
Ld.:M. Hansen 9, Lauge, Lindberg 5-5, ill. Pálmarsson 10, Petersson 5

A TOVÁBBI PROGRAM
2. forduló (január 13., hétfő)
18.15: Izland–Oroszország (Tv: Sport1)
20.30: Dánia–MAGYARORSZÁG (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
3. forduló (január 15., szerda)
18.15: Izland–MAGYARORSZÁG (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
20.30: Oroszország–Dánia (Tv: Sport1)

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Izland1131–30+12
2. MAGYARORSZÁG1126–25+12
3. Dánia1130–31–10
4. Oroszország1125–26–10
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik