Férfi kézi Eb: „A srácok mintha azt ordították volna a világ képébe: Hé, mi is itt vagyunk!”

VINCZE SZABOLCS (Malmö)VINCZE SZABOLCS (Malmö)
Vágólapra másolva!
2020.01.16. 18:19
null
Chema Rodríguez szeret beszédet tartani az öltözőben (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Jót tett a fiatal magyar férfi kézilabda-válogatottnak, hogy nem támasztottak vele szemben elvárást az Európa-bajnokság előtt, de Chema Rodríguez szerint a játékosok bebizonyították, nyomás alatt is tudnak jól játszani.

Helyezzük „kontextusba” azt az eredményt, amit a magyar férfi kézilabda-válogatott a 2020-as Európa-bajnokság csoportkörében elért: a mieink veretlenül végeztek bitangerős csoportjuk élén, a lehetséges hatból öt pontot szereztek, így a lehető legtöbbet, azaz két pontot visznek magukkal a középdöntőbe.

Nyolc éve fordult elő legutóbb, hogy nemzeti együttesünk veretlenül fejezte be a csoportkört az Eb-n, akkor Oroszországgal (31–31) és Spanyolországgal (24–24) is döntetlent játszott, majd legyőzte Franciaországot (26–23). Legutóbb tizenkét évvel ezelőtt örülhettünk csoportelsőségnek, miután hét góllal megvertük Spanyolországot, öttel Fehéroroszországot, igaz, a két meccs között néggyel kikaptunk a németektől.

Egyszer fordult elő az is, hogy ötnél több pontot szerzett válogatottunk, mégpedig az 1998-as olaszországi kontinensviadalon, amelyen hat pontig jutott a csoportban (akkor még más volt a lebonyolítási rendszer, a csoportban öt meccset kellett játszani). Ha belegondolunk, hogy a sportág hazai történetében talán most volt a legcsekélyebb elvárás a gárdával szemben, még jobban felértékelődik az eredmény.

„Mondhatnám, számítottam a továbbjutásra, de ez nem lenne igaz – mondta mosolyogva Chema Rodríguez másodedző a Nemzeti Sportnak. – Hittünk benne, de azt nem gondoltuk, hogy három ilyen elképesztő mérkőzés után, csoportelsőként még pontot is vihetünk magunkkal. Nem tudtuk, a fiatal csapat hogyan kezeli majd a nyomást Dánia és Izland ellen, hogyan reagál az ellenfél játékára, de a csoportmeccsek után bátran kijelenthető, ezek a srácok igenis tudnak teher alatt játszani.”

A szakember szerint talán az első, Oroszország elleni összecsapás volt a legfontosabb, mert azon „dőlt el” a sorsunk. A szakmai stáb tudta, ha nyerünk, utána bármi lehet, de ha kikapunk, nagy valószínűséggel nekünk véget is ér az Európa-bajnokság. Világversenyen még a tapasztaltabb csapatoknak is az első találkozó a legnehezebb, erre jó példa a torna egyik esélyesének tartott franciák 28–25-ös veresége Portugália ellen.

„Az első győzelmünk után Dánia és Izland ellen már könnyebb volt. Az olimpiai és világbajnok dánok ellen az is elég lett volna, ha kevés góllal kapunk ki, mert Izlanddal szemben akkor is megmaradt volna az esély a továbbjutásra. Senki sem várt sokat ettől a magyar csapattól, de Malmőben a srácok mintha azt ordították volna a világ képébe: »Hé, mi is itt vagyunk!«folytatta a spanyol szakember.

Chema Rodríguez (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Chema Rodríguez (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

Chema Rodríguez szerint ugyan voltak hibák Izland ellen is, lehetetlen is mindig jól játszani, de a kulcs az volt, hogy nemcsak rendre fel tudtuk venni a meccs és az ellenfelek ritmusát, hanem megtartottuk, sőt, fokoztuk is a tempót. A korábbi veszprémi irányító úgy látta, inkább támadásban voltak hullámvölgyeink, a védekezésünk általában rendben volt, így továbbra is erre kell alapozni a játékunkat.

A VB-DÖNTŐ LASSAN ALAP
Bár Norvégia férfiválogatottja legutóbb 1972-ben jutott ki az olimpiára (először és eddig utoljára), ez ne tévesszen meg senkit. Az elmúlt két világbajnokságra ugyanis nemhogy kijutottak, de a döntőig meneteltek az északiak: 2017-ben csak Franciaország, tavaly pedig Dánia bizonyult jobbnak náluk, igaz, utóbbi 31–22-re lemosta őket a fináléban. Viszont a dánok és a franciák kiesésével a 2020-as Európa-bajnokság egyik esélyesévé léptek elő a skandinávok, akkor is, ha az olimpiai kvalifikációs tornán már biztosították a helyüket. A D-csoportban mindhárom meccsüket megnyerték, így hozzánk hasonlóan két ponttal kezdik a középdöntőt, pénteken éppen ellenünk. Az első három mérkőzés alatt a csapat toronymagasan legjobb góllövője a PSG irányítója, a 27 gólos Sander Sagosen volt, aki második az Eb góllövőlistáján, rajta kívül a 14 gólos balszélsőre, Magnus Jöndalra is kiemelten kell figyelni.
MAGYAR MÉRLEG ELLENE: 18 győzelem, 2 döntetlen, 10 vereség
LEGUTÓBB EGYMÁS ELLEN (2019. január 23., Herning, világbajnokság, középdöntő, 2. csoport): Norvégia–Magyarország 35–26 (16–13). A magyar gólszerzők: Balogh Zs. 11, Lékai 5, Bánhidi, Bodó 4-4, Bóka, Nagy L. 1-1

„Most már minden meccs fontos – fogalmazott a tréner. – Következő ellenfelünk, Norvégia remek csapat, az elmúlt világversenyeken többször is bejutott a döntőbe, és mivel már Franciaország és Dánia is kiesett, nyugodtan mondhatjuk, a torna egyik esélyesével játszunk. Azt kell tennünk, amit eddig, a lényeg, hogy hatvan percen át versenyben legyünk – ez újabb remek lehetőség lesz a tapasztalatszerzésre.”

A norvégok nagyon gyors kézilabdát játszanak, erős a védelmük, mindkét kapusuk, Torbjörn Bergerud (96 kísérlet/30 védés) és Kristian Saeveraas (20/7) is megbízható. Chema Rodríguez szerint ha nem sikerülnek a támadásaink, ha hibázunk, eladjuk a labdát, akkor a skandinávok villámgyorsan „szétfutnak” minket. Jó távoli lövőik vannak, a jobbátlövő Harald Reinkind nemcsak nagy termetű, hanem gyors is, de egy az egyben is nagyon veszélyes. A spanyol tréner szerint ez lesz az eddigi legnehezebb meccsünk – de nem a legfontosabb.

„Nincs sorrend, mindig a következő mérkőzés a legfontosabb. Már csak azért is, mert mindig csak a következő meccs után tudjuk meg, hogyan tervezhetünk tovább” – folytatta.

Az Európai Kézilabda-szövetség kamerával rögzítette Chema Rodríguez öltözői beszédét az Izland elleni győzelem után (ide kattintva olvashatnak a témáról), ő pedig lapunknak elmondta, szeret beszédet tartani a játékosainak. Nemcsak mert jó a kapcsolatuk, hanem mert szerinte nagyon fontos a csapat és a szakmai stáb egysége.

„Ez csak nagyon kevés csapatnál van meg ennyire, mint nálunk, aminek a pályán meg is látszik az eredménye. Ha így folytatjuk, remek élmények várnak még ránk. Nagyon büszke vagyok a csapatra” – tette hozzá a szakember.

A MAGYAR VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉSEI A KÖZÉPDÖNTŐBEN
Január 17., péntek, 18.15: Norvégia–Magyarország (Tv: Sport1)
Január 19., vasárnap, 16.15: Szlovénia–Magyarország (Tv: Sport1)
Január 21., kedd, 20.30: Magyarország–Svédország (Tv: Sport1)
Január 22., szerda, 16.00: Portugália–Magyarország (Tv: Sport1)
A 2. CSOPORT KIINDULÓ ÁLLÁSA
1. Norvégia 1 1 34–28 6 2
2. MAGYARORSZÁG 1 1 24–18 6 2
3. Szlovénia 1 1 21–19 2 2
4. Svédország 1 1 19–21 –2 0
5. Portugália 1 1 28–34 –6 0
6. Izland 1 1 18–24 –6 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik